Vágólapra másolva!
A múlt, jelen és jövő összeért egy pillanatra szombat délelőtt a Tüske uszodában, hiszen a múlt nagy bajnokai közül két olimpiai aranyérmes, Wladár Sándor és Darnyi Tamás, a jelen sztárúszói képviseletében pedig Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Kozma Dominik, Bernek Péter, Rasovszky Kristóf és Mutina Ágnes is tiszteletét tette a Magyar Úszó Szövetség megújult utánpótlás programjának versenyén, ahol a jövő bajnokai csaptak össze.

Az esemény egy rövid megnyitóval vette kezdetét, ahol üdvözölték a megjelenteket, de főként az új generáció úszóit.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket Fotó: Koncz Márton

Emellett kötelességünknek tartom az olyan társadalmi ügyek népszerűsítését, mint amilyen az önkéntes véradás". – mondta beszédében Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Ezután Batházi Tamás, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára köszöntöte a Jövő Bajnokait és szüleiket, majd hozzátette:

A kiemelkedő eredményekhez nélkülözhetetlenek a megfelelő eszközök, ezért a mai rendezvény, a versenyzés és az önkéntes véradás népszerűsítése mellett azért is volt fontos, mert a programban résztvevő gyerekek az edzéshez szükséges felszerelések nagy részét is most kapták meg.
A délelőtti program a bemelegítéssel folytatódott, hiszen a vízben már javában a versenyre készültek az ifjú tehetségek, a lelátók pedig zsúfolásig megteltek szurkolókkal.

Érmek a Tüske uszodában Fotó: Koncz Márton

Köztük volt Verrasztó Dávid, aki a Jövő Bajnokai program egyik mentoraként látogatott ki a Tüske uszodába.

emlékezett vissza a budapesti vb ezüstérmese. Majd arról is beszélt, miért kellenek az ilyen találkozók: „Szerintem ez mai esemény is ezt az időszakot próbálja újra visszacsempészni az uszoda falai közé, hiszen így a fiatalok is közelebb tudnak hozzánk kerülni, akár bátrabban tudnak tőlünk kérdezni és nem csak tv-ből ismernek meg minket".

Kapás Boglárka is szívesen nosztalgiázott azokról az időkről, amikor még nem ő volt a példakép. „Élénken emlékszem, hiszen olyan, mintha tegnap lett volna. Rózsa Norberttel találkoztam egy hódmezővásárhelyi versenyen és autogramot kértem tőle, és nagyon büszkén hordtam azt a pólót, amit aláírt nekem.

Kapás Boglárka is ott volt a Tüske uszodában Fotó: Koncz Márton

Nagyon remélem, hogy mi is ennyi erőt tudunk adni - akár egy aláírással is - a jövő bajnokainak." Akikre, ahogy Bogi is elmondta, érdemes odafigyelni, hiszen ebből a programból került ki többek között az ifi Eb-n és vb-n is brillírozó Késely Ajna, aki már az olimpiai bronzérmes úszónő egyik fő vetélytársává nőtte ki magát.

A nemrég még a nyíltvízi világkupán remeklő Rasovszky Kristóf is kíváncsian várta, hogy milyen időket úsznak most a fiatalok az összrégiós versenyen.

De nemcsak a medencetérben volt nagy a nyüzsgés, hanem a verseny ideje alatt működő véradó szobában is váltották egymást az önkéntes véradók.

Célban a jövő bajnokai Fotó: Koncz Márton

„Éves szinten 400 ezer véradás van Magyarországon, ez kb. 250 ezer embert jelent, van, aki egyszer, de van, aki többször is jelentkezik nálunk.

Azt gondolom, a mai esemény is nagyon eredményes lesz a mi szempontunkból, így a most levett vért éjszaka már fel is dolgozzuk, és holnap-holnapután már egy beteg meg is kaphatja" – fejtette ki Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai igazgató-helyettese.

A Jövő Bajnokai program összrégiós versenye egy másik vizes sportból is csábított ide bajnokokat, hiszen a kajak-kenusok közül is többen ellátogattak a Tüske Csarnokba.

Egy kisfiú a jövő bajnokai közül Fotó: Koncz Márton

Kulifai Tamás amellett, hogy rendszeresen figyelemmel követi az úszósport eseményeit, fontosnak tartja a véradás népszerűsítését is.

Többek között ezért is kell erre a problémára felhívni a figyelmet és ha megtehetjük, akkor tegyük is meg, mert nem nagy dolog" – vélekedett a világbajnok és olimpiai ezüstérmes kajak-kenu versenyző.

A megújult Jövő Bajnokai összrégiós verseny kora délutánra véget ért, de egyben ezzel újra is kezdődött valami, így talán a mai rendezvényen résztvevő Jövő Bajnokait nem is olyan sokára a jelen bajnokaiként ünnepelhetjük.

Molnár Anett