Amikor Aubameyang egy megye hármas csapat ellen készült az olimpiára

137587980 Horizontal
Gabonese striker Pierre Aubameyang runs with the ball during an African Cup of Nations (CAN 2012) football match against Tunisia at Franceville Stadium on January 31, 2012. Gabon defeated Tunisia 1-0. AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
A 2012-es londoni olimpia előtt a gaboni válogatott, soraiban a ma már a Borussia Dortmundban focizó Pierre-Emerick Aubameyanggal egy egészen rendhagyó mérkőzéssel készült fel. 

A Guardian brit lap holdudvarába tartozó The Set Pieces nevű blog bányászta elő az öt évvel ezelőtti sztorit, amikor is a története első olimpiai fellépésére készülő gaboni fociválogatott megérkezve majdani első csoportmérkőzése helyszínére, Newcastle-ba, edzőpartnert keresett. A dolog idáig a szokásos, innentől azonban már a legkevésbé sem.

A gaboni válogatott a 2012-es olimpia második, Mexikó elleni csoportmérkőzése előtt. A hátsó sorban jobbról a második, a 9-es számú mezben Pierre-Emerick Aubameyang Forrás: AFP/Paul Ellis

A Premier League-ben szereplő Newcastle United sűrű programja miatt nem tudta vállalni a meccset, a klub U21-es csapata pedig nem volt a városban. A gaboniak nem akartak messzire utazni, így maradtak a városban focizgató amatőrök. Közülük pedig a jó nevű Pin Point Recruitment Northern Alliance League Premier Division - inkább nem számoljuk ki, hányadik szintje ez a futballpiramisnak - egyik legjobbja, a

Heaton Stannington FC

neve állt a lista élén. Így aztán a gaboniak ügyeit intéző munkatárs felhívta a Heaton Stan elnökét, Derek Thompsont, hogy lekössön egy meccset. Thompson rögtön hívta a helyettesét, Geoff Walkert, hogy sürgősen trombitálja össze másnapra a csapatot.

A megyefociban a másnap nem csak Magyarországon hordoz magában kettős veszélyt,

hanem szerte a világon: sosem tudhatja egy szerelő vagy lakatos, hogy milyen melója lesz másnap, illetve, ha a dátum a szombatra esik, akkor a péntek esti sörök ármányával is számolni kell. Ezért is vakarta a fejét Joe Wear, csapatkapitány, középhátvéd és ifi teniszedző, amikor szóltak neki, hogy másnap meccs, és ezt tudatni kellene a fiúkkal. Wear maga éppen nem ivott aznap este, mert a Great North 10k nevű tízkilométeres futóversenyre készült, de azért meglepódött, amit mutat a közte és Thompson között lezajló rövid beszélgetés.

"A gaboniak játszanának velünk."

"Milyen gaboniak?"

"Kijutottak az olimpiára és edzőmeccset játszanának."

"Ööö, oké. Frankó."

A fentebb már említett okokból a Heaton Stan nem tudott a legjobbjaival kiállni, de a gaboni oldalon is voltak problémák. A csapat ásza, a Ligue 1-ben szereplő St.-Étienne színeiben 16 gólt szerző, majd 13 millió euróért a Borussia Dortmundta szerződő Pierre-Emerick Aubameyang a szállodában hagyta a csukáját - ami csak akkor derült ki, amikor a csapatok már lecuccoltak a Heaton Stannek 1935 óta otthont adó Grounsell Parkban.

A gaboniaknak tetszett a Grounsell Park Forrás: Football Grounds/Andy Fury

Így aztán Geoff Walker, Aubameyang, a gaboniak egyik edzője és egy biztonsági emberük előbbi kocsijába pattant, keresztülvágott Newcastle városán, és elhozta a csukákat. Félúton azonban Aubameyang és az edző kitalálta, hogy mégsem minden kerek, mert nekik vannak olyan labdáik, amilyenekkel az olimpián fognak játszani, csak azokat kéne bemelegíteni. Úgyhogy vissza a szállodába, majd jöhetett a meccs.

Az ilyen-olyan híroldalaknak köszönhetően 400 érdeklődő előtt.

"Egy kicsit fáradt voltam a tízkilométeres futás után, de ezt a lehetőséget nem hagyhattam ki - mesélte Wear, akire Aubameyang őrzésének hálátlan feladata hárult. - Volt-e valamilyen tervem, hogy megállítsam? Hát, nem igazán. Tudtuk, hogy milyen jók, így csak annyit tehettünk, hogy kimegyünk és odatesszük magunkat, próbáljuk velük felvenni a versenyt.

Azt hiszen 4-0-ra nyertek, de emlékeim szerint mi sem voltunk rosszak" - mondta Wear.

A képen két igazi focista Forrás: Simon Hobson/Newcastle Chroniclen/CJ Media

"Próbáltuk tartani a lépést, de ő óriási különbséget jelentett. Úgy tűnt, mintha félgőzzel játszana, de így is csak úgy cikázott a pályán. Ő az, akire azt mondjuk, hogy igazi focista" - tette még hozzá Walkert.

A gaboniak nem csak a pályán voltak profik, hanem azon kívül is. A Grounsell Parkban hagyományos sörös-pités meccs utáni vendéglátást ugyan köszönték szépen, helyette viszont hosszú ideig osztogatták az autogramokat a nézőknek, és készülhettek közös fotók is. Egy, az egész gaboni csapat által aláírt mez ma is a Grounsell Park melleti bár falán lóg bekeretezve.

Az olimpiai szereplés már nem sikerült ilyen jól: a Svájc elleni 1-1-es nyitányt követően Aubameyangék 2-0-ra kikaptak Mexikótól, a Dél-Korea elleni 0-0 pedig a búcsút jelentette. A Heaton Stant viszont feldobta a váratlan edzőmeccs lehetősége: a következő szezonban nem csak a bajnokságukat nyerték meg, de a Northern Alliance League Cup és a Northumberland Senior Benevolent Bowl névre hallgató kupákat is.