Társoldalunk:

A magyar fociban senki nem meri felvállalni a drasztikus változásokat

2017.11.01. 13:32

A megye I-ben szereplő Egri Sportcentrum SE tulajdonosa, Harmati Péter minden nap azért dolgozik, hogy a hevesi megyeszékhelyen a szurkolók ne csak a felnőtt csapatra, hanem az Egerből kikerülő fiatal labdarúgókra is büszkék lehessenek. Az ESE a minap újra az országos érdeklődés középpontjába került, amikor Magyar Kupa mérkőzésen az NB I-es Puskás Akadémiát fogadta. (A Felcsút 6-0-ra nyert Egerben.) A meccs apropóján Harmati Péter többek között arról is beszélt az Origónak, milyen lehetőségei vannak az egri labdarúgásnak és mit gondol a sportág egészéről.

Érdemes felidézni, hogy Egerben legutóbb a 2012-13-as szezonban szerepelt az NB I-ben az Egri FC elnevezésű csapat. A mostani megye I-es Egri Sportcentrum SE-nek semmi köze nincs a legmagasabb osztályból zűrös módon kiesett alakulathoz. Talán sokan emlékeznek még arra, hogy az Egri FC egyetlen meccsét sem játszhatta le hazai pályán, mert a hevesi székhely stadionjában nem volt világítás. "Az ESE 2008-ban alakult meg, majd 2013-ban átvette az egri labdarúgást" - mondta el Harmati Péter. - Jelenleg ez a klub működteti a helyi felnőtt és utánpótlás futballt is.

Bár az egri foci életben tartásához szükség volt a Disógyőr segítségére is, ez nem azt jelenti, hogy az Eger a DVTK fiókcsapata lenne. A Diósgyőr belépése szakmailag és anyagilag is sokat jelent az egri focinak."

Az a cél, hogy az ESE az NB III-ba jussonForrás: Tiszlavicz Luca Eger SE

Amikor azt kérdeztük az elnöktől, hogy milyen céljai vannak Egerben, határozott választ kaptunk. "A megye II-ből indulva a mostani cél a stabil NB III-as szereplés, majd éveken belül az NB II. Az a cél, hogy fiatal, egri kötődésű labdarúgók alkossák a keretet. De vannak idősebb, rutinosabb játékosaink is.

A legismertebb az a Komlósi Ádám, aki korábban a BL-ben a Debrecennel játszott. Alkamanként ő is megfordul Egerben. Az edzéseken már nem vesz részt, mert Kazincbarcikán utánpótlás edző."

A BL-ben is szereplő Komlósi Ádám alkalmanként játszik az ESE megye I-es meccsein isForrás: AFP/Antti Aimo-Koivisto

Harmati Péter arról is beszélt, hogy miért nem sikerült európai szinten meghatározó játékost kinevelnie a magyar futballnak.Azért, mert a mentalitással van baj. A játékosok a magyar közegben nevelkednek, ha valaki mentálisan gyenge, akkor más dolgok kerülnek előtérbe az életében. Ha külföldön elmondasz valamit egyszer, azt azonnal megteszik, itthon ötvenkétszer kell elmondani.

Az Eger SE szorosan együttműködik a DVTK-valForrás: Agócs László:Egrifoci Média

Az egri elöljáró szerint a magyar fociban ugyan elindultak a változások, de ő a keményebb megoldások híve. "Az a baj, hogy nem merünk drasztikus változtatásokat hozni.

Sokszor azt gondolom, hogy mindent le kellene gyalulni, és mindent újra kellene kezdeni. Az MLSZ nagyon sok mindent megtehetne. Mivel majdnem mindenki igénybe veszi a TAO-t, így mondhatja azt bármire, hogy ezt így kell csinálnod és pont. Sokkal mélyebben, drasztikusabban belenyúlhatna. Azzal, hogy egy-két réteget kapargatunk azzal nem lesz jobb.

Harmati Péternek szerint az a baj, hogy nem merünk drasztikus változtatásokat hozniForrás: hevesfoci.hu

Harmati Péter úgy véli, hogy a 2016-os franciaországi Eb-siker ugyan kiugró eredménye volt a magyar focinak, de ennél sokkal több kellene. Az Eb-szereplést leszámítva hiába értünk el korábban jó eredményeket az utánpótlásban – U20-as bronzérem –, felnőtt szinten egyik generáció sem lett meghatározó a világfutballban. A világot nem innen fogjuk megváltani, de azt látom, hogy elsődlegesen a magyar közeggel van a baj és a hozzáállással."