Vágólapra másolva!
A megye I-ben szereplő Egri Sportcentrum SE tulajdonosa, Harmati Péter minden nap azért dolgozik, hogy a hevesi megyeszékhelyen a szurkolók ne csak a felnőtt csapatra, hanem az Egerből kikerülő fiatal labdarúgókra is büszkék lehessenek. Az ESE a minap újra az országos érdeklődés középpontjába került, amikor Magyar Kupa mérkőzésen az NB I-es Puskás Akadémiát fogadta. (A Felcsút 6-0-ra nyert Egerben.) A meccs apropóján Harmati Péter többek között arról is beszélt az Origónak, milyen lehetőségei vannak az egri labdarúgásnak és mit gondol a sportág egészéről.

Érdemes felidézni, hogy Egerben legutóbb a 2012-13-as szezonban szerepelt az NB I-ben az Egri FC elnevezésű csapat. A mostani megye I-es Egri Sportcentrum SE-nek semmi köze nincs a legmagasabb osztályból zűrös módon kiesett alakulathoz. Talán sokan emlékeznek még arra, hogy az Egri FC egyetlen meccsét sem játszhatta le hazai pályán, mert a hevesi székhely stadionjában nem volt világítás. "Az ESE 2008-ban alakult meg, majd 2013-ban átvette az egri labdarúgást" - mondta el Harmati Péter. - Jelenleg ez a klub működteti a helyi felnőtt és utánpótlás futballt is.

Az a cél, hogy az ESE az NB III-ba jusson Forrás: Tiszlavicz Luca Eger SE

Amikor azt kérdeztük az elnöktől, hogy milyen céljai vannak Egerben, határozott választ kaptunk. "A megye II-ből indulva a mostani cél a stabil NB III-as szereplés, majd éveken belül az NB II. Az a cél, hogy fiatal, egri kötődésű labdarúgók alkossák a keretet. De vannak idősebb, rutinosabb játékosaink is.

Alkamanként ő is megfordul Egerben. Az edzéseken már nem vesz részt, mert Kazincbarcikán utánpótlás edző."

A BL-ben is szereplő Komlósi Ádám alkalmanként játszik az ESE megye I-es meccsein is Forrás: AFP/Antti Aimo-Koivisto

Harmati Péter arról is beszélt, hogy miért nem sikerült európai szinten meghatározó játékost kinevelnie a magyar futballnak.

Ha külföldön elmondasz valamit egyszer, azt azonnal megteszik, itthon ötvenkétszer kell elmondani.

Az Eger SE szorosan együttműködik a DVTK-val Forrás: Agócs László:Egrifoci Média

Az egri elöljáró szerint a magyar fociban ugyan elindultak a változások, de ő a keményebb megoldások híve. "Az a baj, hogy nem merünk drasztikus változtatásokat hozni.

Az MLSZ nagyon sok mindent megtehetne. Mivel majdnem mindenki igénybe veszi a TAO-t, így mondhatja azt bármire, hogy ezt így kell csinálnod és pont. Sokkal mélyebben, drasztikusabban belenyúlhatna. Azzal, hogy egy-két réteget kapargatunk azzal nem lesz jobb.

Harmati Péternek szerint az a baj, hogy nem merünk drasztikus változtatásokat hozni Forrás: hevesfoci.hu

Harmati Péter úgy véli, hogy a 2016-os franciaországi Eb-siker ugyan kiugró eredménye volt a magyar focinak, de ennél sokkal több kellene.

A világot nem innen fogjuk megváltani, de azt látom, hogy elsődlegesen a magyar közeggel van a baj és a hozzáállással."