Ausztráliában sárga és piros lappal büntethetik a labdarúgóedzőket

Referees campaign for instant replay instant replay replay VIDEO FOOTBALL
Lutz-Michael Froehlich, head off the German Football League (DFB) referees (l), and Hellmut Krug, Director of the project 'Instant Replay' at the DFB and the German Football League (DFL), hold up a yellow and red card during a press event with the motto 'Referees train sports journalists' in Hamburg, Germany, 6 February 2017. Photo: Christian Charisius/dpa
Vágólapra másolva!
A játékosok után az edzőket is sárga és piros lappal büntethetik Ausztráliában, a férfi és a női labdarúgó-élvonalban.

Az ausztrál szövetség keddi közleménye szerint a sportág svájci székhelyű szabályalkotó testülete (IFAB) jóváhagyta a tervezetet, így pénteken már meg is kezdődhet a tesztidőszak.

Lesz minden Ausztráliában: sárga lap, piros lap, meg zizi, bambi, körhinta Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

A szakmai stáb tagjait jelenleg úgy lehet büntetni, hogy elküldik őket a kispadtól, de Greg O'Rourke, az ausztrál liga elnöke szerint a színes lapok használata a pályán kívül is jobban kifejezné, és a nézők számára érthetőbbé tenné, milyen szabályszegés milyen szankciót von maga után. Piros lap jár például azért, ha valaki agresszíven eldob egy vizespalackot, az ellenfele felé köp, sértő hangnemet használ vagy provokatív szándékkal a másik csapat kispadja felé közelít.

Aki gúnyosan megtapsolja a játékvezetőt vagy rendszeresen a technikai zónán kívül tartózkodik, az sárga lapra számíthat.


O'Rourke hangsúlyozta, hogy a kispadon ülők helytelen magatartása elfogadhatatlan és komoly következményekkel járhat, a kísérletnek részben az is a célja, hogy az ő viselkedésüket javítsa.