Norvégiában mostantól ugyanannyit érnek a női és a férfi focisták

Horizontal
Norway's national football team players (bottom, from L) Ingrid Schjelderup, Guro Reiten, Ingrid Wold, Ada Hegerberg, Nora Holstad Berge, (top, from L) Caroline Graham Hansen, Ingrid Marie Spord, Maria Thorisdottir, Ingrid Hjelmseth, Kristine Minde and Maren Mjelde pose ahead of the UEFA Women's Euro 2017 football match between Norway and Denmark at Stadion De Adelaarshorst in Deventer on July 24, 2017. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Norvégiában mostantól ugyanannyit keresnek a női és a férfi válogatott labdarúgók. Erről a Norvég Labdarúgó Szövetség nemrég állapodott meg a játékosokat képviselő szervezettel.

Az egyezség értelmében mindkét válogatott tagjai évi hatmillió norvég koronás - körülbelül 191 millió forintos - fizetést kapnak a jövőben. A nők esetében ez az eddigi 3,1 millió koronás bér majdnem duplája lesz, a férfiak pedig éves szinten az eddiginél 550 ezer koronával kevesebbel számolhatnak - erről az összegről önként mondtak le.

Majdnem duplájára nőtt a norvég női fociválogatott tagjainak fizetése Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

- mondta a játékosok szakszervezeti vezetője, Joachim Walltin. Beszélt arról is, hogy a szövetség szerint ez egy befektetés, aminek hatására még magasabb szintre kerülhet a női futball.

„Nagyon fontos számukra, hogy érezzék a valódi tiszteletet”

- tette hozzá.

Caroline Graham Hansen meghatódott a férfi válogatott lépésétől Forrás: BELGA/AFP/BELGIAN_FREELANCE/David Catry

A női válogatott Caroline Graham Hansen az Instagramon köszönte meg a férfi játékosok lemondását. „Számotokra talán csak egy apró lépés mindez, de nekünk, a csapatunknak, a sportágunknak ez a minden!

A hozzáállásotok az egyenlőséghez annyira megható, hogy legszívesebben elsírnám magam, és mindegyikőtöket megölelném.

Köszönjük, hogy megtettétek ezt a női sportolókért. Így kicsit könnyebben érhetjük el az álmainkat.”

A norvég női labdarúgó-válogatott 1995-ben világbajnok, 2000-ben pedig olimpiai bajnok lett.