EL: Dárdai Herthája ráfázott a svéd túrára, a ráadásban nyert a Milan

Östersunds FK - Hertha BSC sports soccer FOOTBALL
Berlin's goalkeeper Thomas Kraft (R) cannot stop the the 1-0 score during the Europa League match between Ostersunds FK and Hertha BSC at the Jaemtkraft Arena in Ostersund, Sweden, 28 September 2017. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC 1-0-ra kikapott Östersundban az Európa Liga csoportkörének 2. fordulójában. A berliniek az első félidő elején és a hajrában is több nagy helyzetet kihagytak, míg a szívósan védekező, és helyenként ötletesen támadó Östersunds a 22. percben egy jogos tizenegyesből megszerezte a vezetést, egyben a győztes gólt. A Hertha két forduló után egy ponttal a J-csoport harmadik helyén áll holtversenyben a Zorja Luhanszktól hazai pályán kikapó Athletic Bilbaóval. Az esti meccseken is volt fordulat bőven.

Európa Liga, csoportkör, J-csoport, 2. forduló:
Östersunds FK - Hertha BSC 1-0 (1-0)
gólszerző: Nouri 22. (11-esből)

Az első fordulóban a J-csoport legerősebbjének tartott spanyol Athletic Bilbao ellen hazai pályán elért 0-0-s döntetlennek akkor lesz valós értéke, ha a Hertha a második fordulóban győzni tud Östersundban. Ezt pontosan tudta Dárdai Pál, aki a találkozó előtti sajtótájékoztatón azt mondta, ahogy mindig, úgy "ezúttal is a legerősebb csapatomat küldöm pályára" - ezek szerint Vladimir Darida, Salomon Kalou és Valentin Stöckert most nem tagja a legerősebb berlini tizenegynek.

A mérkőzést műfüvön játszották, aminek a berliniek annyira nem örültek, a hazaiak viszont eddig élvezték a különleges borítás előnyeit: a selejtezőben mindhárom hazai meccsét megnyerte a svéd kupagyőztes, amelyik még gólt sem kapott. Ahogy a csoportkör első meccsén idegenben a Zorja Luhanszktól, az ukránokat 2-0-ra verték - azaz nem csak otthon, és nem csak műfüvön jók.

A hazaiaknál négy svéd játékos volt a kezdőben, rajtuk kívül ugandai, egyiptomi, iraki, iráni, nigériai, angol, görög és comore-szigeteki focista kapott helyet Graham Potter tizenegyében.

Az ötödik percben a hazaiak előtt adódott az első helyzetféle, amikor az ugandai Mukiibi fejelt fölé-mellé, majd az iráni Ghoddos, a svédek egyetlen olyan játékosa, akiért pénzt adott a klub, lőtt tizenöt méterről mellé. Helyzetre helyzettel válaszolt a Hertha: Pettersson veszített labdát a középpályán, Ibisevic rögtön kiugratta Essweint, de a német csatár először nem tudta elvinni a labdát Keita kapus mellett, majd az újabb próbálkozást a visszafutó Pettersson tisztázta a gólvonal elől.

A 13. percben aztán még közelebb volt a Hertha a vezető gólhoz: Esswein remekül adott középre az alapvonal közeléből, de Lazaro közeli piszkálását Keita kétszer is védte, aztán Ibisevic próbálta bepöckölni, de azt meg Mukiibi vágta ki a gólvonalról. A Hertha ekkor már 65 százalékban birtokolta a labdát, azaz nem lett volna csoda, ha a vezetést is megszerzik. Joggal bizakodott a Hertha kispadján Dárdai Pál.

Ehhez képest a 22. percben az Östersunds került előnybe, miután a játékvezető figyelmét nem kerülte el, hogy Torunarigha kézzel ütött a labdába a tizenhatoson belül, Brwa Nouri pedig higgadtan lőtte a kapu közepébe a jogosan megítélt tizenegyest.

A gól után a svéd csapat maradt fölényben, rúgtak gyors egymásutánban két szögletet, a Hertha pedig a felezővonalat is alig léte át a következő tíz percben. Amikor mégis sikerült, akkor meg a sűrű hazai védelmen nem tudták magukat áthámozni Dárdai legényei, és rendre elakadtak 25-30 méterre Keita kapujától. Német oldalon viszont Kraftnak nagyot kellett védenie a 40. percben Gero lövésénél.

Ugyanerre a hazai kapusnak csak a 43. percben volt szüksége, fél órával az első védése után,

amikor is Mitchell Weiser 18 méterről leadott lövését kellett megfognia.

Dárdai Pál nem cserélt a szünetben, és Esswein révén már a 46. percben helyzetbe kerülhettek volna, ha a támadó kicsit jobban veszi át a labdát. Aztán Luca Banti játékvezetőnek meg kellett állítania a játékot, mert a Hertha-drukkerek lelkes pirózásától nem sok at lehetett látni a vendég kapu környékéből. Pedig nem ártottak a tiszta látási viszonyok, mert Ghoddos szabadrúgásánál Kraftnak nagyot kellett védenie az 54. percben.

Kraft felköthette a kesztyűket:

A 61. percben nem kellett védenie, elég volt a kapu fölé imádkoznia Ghoddos remek lövését Edwards visszagurítása után. Dárdai Pál ekkor már nem várt tovább, a sérültnek tűnő Langkamp helyett beküldte Daridát, hátha több labdát tud szerezni a Hertha a középpályán, a középső védő helyére pedig Lustenberger húzódott vissza. Esswein helyére pedig Ondrej Duda érkezett.

A Hertha próbálta fokozni a nyomást, de nem nagyon látszott a játékukon, hogy ott lapulna valahol az egyenlítő gól. Ghoddos lövésében bezzeg benne volt a második svéd gól, de centikkel a kapu mellé ment a labda.

1. félidő
22Brwa Nouri
2. félidő
88Brwa Nouri
80Ondrej Duda
78Valentino Lazaro
76Ronald Mukiibi
66Fouad Bachirou
65Alexander Esswein
64Vedad Ibisevic
62Sebastian Langkamp
56Gabriel Somi
Összeállítások
Oestersunds FK4-4-2
Hertha BSC4-4-2
Football Pálya
1
Aly
Keita
24
Ronald
Mukiibi
4
Sotirios
Papagiannopoulos
2
Tom
Pettersson
20
Gabriel
Somi
17
Curtis
Edwards
22
Brwa
Nouri
21
Fouad
Bachirou
12
Ken
Sema
93
Saman
Ghoddos
9
Alhaji
Gero
1
Thomas
Kraft
2
Peter
Pekarik
15
Sebastian
Langkamp
5
Niklas
Stark
25
Jordan
Torunarigha
23
Mitchell
Weiser
28
Fabian
Lustenberger
3
Per
Ciljan Skjelbred
20
Valentino
Lazaro
19
Vedad
Ibisevic
7
Alexander
Esswein

Oestersunds FK

Kezdők
1Aly Keita
24Ronald Mukiibi
76
4Sotirios Papagiannopoulos
2Tom Pettersson
20Gabriel Somi
56
17Curtis Edwards
22Brwa Nouri
88
22
21Fouad Bachirou
66
12Ken Sema
93Saman Ghoddos
9Alhaji Gero
18Andreas Andersson
8Jamie Hopcutt
11Johan Bertilsson
13Ludvig Fritzson
15Tim Bjoerkstroem
19Dennis Widgren
23Sam Mensiro
Cserék

Hertha BSC

Kezdők
1Thomas Kraft
2Peter Pekarik
15Sebastian Langkamp
62
5Niklas Stark
25Jordan Torunarigha
23Mitchell Weiser
28Fabian Lustenberger
3Per Ciljan Skjelbred
20Valentino Lazaro
78
19Vedad Ibisevic
64
7Alexander Esswein
65
6Vladimir Darida
8Salomon Kalou
10Ondrej Duda
80
14Valentin Stocker
17Maximilian Mittelstaedt
24Genki Haraguchi
31Dennis Smarsch
Cserék

Az utolsó húsz perc Hertha fölénnyel és Hertha-helyzetekkel kezdődött, de Ibisevic, Lazaro és Weiser elől is sikerült tisztázni. Sőt, a 88. percben Gero és Ghoddos kényszerítője után utóbbi rontotta el a meccslabdát, amikor hét méterről a kapu mellé pöckölt. A hosszabbítás négy percét hiába nyomta meg rettentően a Hertha, Stockert, Torunarigha és Darida helyzete sem hozta meg az egyenlítő gólt.

A csoport másik mérkőzésén:
Athletic Bilbao - Zorja Luhanszk 0-1 (0-1)

A többi pályán történt

Ami a magyarokat illeti, Kleinheisler László sérülése miatt nem szerepelt az Asztanában, amely hazai pályán 1-1-re végzett a Slavia Praha ellen. Korhut Mihály viszont végig a pályán volt a Plzenben 3-1-es vereséget szenvedő Hapoel Beer Shevában. A 19 órás meccsek harmadik magyarja, Vécsei Bálint pedig a padról nézte végig, ahogyan csapatát, a Luganót az állást a maga javára fordító Steaua (jelenlegi hivatalos nevén: FCSB) fekteti két vállra (1-2).

Az Arsenal B-csapatának nem okozott gondot a BATE idegenbeli legyőzése, a duplázó Theo Walcott vezérletével 4-2-re nyert Boriszovban. A Lazio, a Zenit és a Nice is otthon hozta magabiztosan a kötelezőt, a Marseille viszont elvérzett Salzburgban.

A hét órakor kezdődő találkozók legnagyobb meglepetését a Crvena Zvezda szállította, amelyik Boakye bombájával idegenben győzte le az 1. FC Kölnt.


Majdnem nyert, nem nyert

Az esti program magyar érdekeltségű párosításában a Kádár Tamást is foglalkoztató Dinamo Kijev ahhoz a Partizan Beográdhoz látogatott, mely a Videotont ütötte el az El-csoportkörtől. Nos, a szerbek remekül kezdtek, hiszen a szünetben már 2-0-ra vezettek, a Dinamo azonban a második félidőre megrázta magát, fordított és végül mindhárom pontot megszerezte. Kádár végigjátszotta a találkozót.

Ezzel a szemfüles góllal nyertek az ukránok:

Szalai Ádám sérülés miatt nem utazott el Bulgáriába a Hoffenheimmel és talán jobban is járt, a Ludogorets ugyanis 2-1-re legyőzte a Bundesligában második helyen álló csapatát.

A Milan kishíján ráfizetett a Rijeka ellen a könnyelmű taktikájára, 2-0-s vezetés után ugyanis csak csalta a focit, a horvátok pedig egy ötperces rövidzárlatot kihasználva a hajrában egalizáltak, az egyenlítő gólt a 90. percben megítélt büntetőből szerezték.

A Milannak azonban még volt válasza, és Cutrone azonban a 94. percben megmentette az olaszokat a blamától, így Montella együttese végül megnyerte a találkozót.

Az Everton ellenben ismét csalódást okozott szurkolóinak, a 87. percben 2-1-es állásnál emberelőnybe került, az Apollon azonban 10 emberrel egyenlített és értékes ponttal távozott Liverpoolból.

A Lyon sem bírt az Atalantával, így a franciáknak sincs meg az első győzelmük a csoportban, amelyet a bergamói csapat vezet.

A Lokomotív Moszkva 17 perc alatt lerendezte a Zlin elleni összecsapást, köszönhetően elsősorban a negyedóra alatt mesterhármast elérő Manuel Fernandesnek.

Európa Liga, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-Villarreal (spanyol) 0-0
Asztana (kazah)-Slavia Praha (cseh) 1-1 (1-1)
Az állás: 1. Villarreal 4 pont (3-1), 2. Slavia 4 (2-1), 3. Makkabi Tel-Aviv 1 (0-1), 4 Asztana 1 (2-4)
B csoport:
Partizan Beograd (szerb)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-3 (2-0)
Skenderbeu (albán)-Young Boys (svájci) 1-1 (0-0)
Az állás: 1. Dinamo 6, 2. Young Boys 2, 3. Partizan 1 (3-4), 4. Skenderbeu 1 (2-4)
C csoport:
Ludogorec (bolgár)-1899 Hoffenheim (német) 2-1 (0-1)
Braga (portugál)-Basaksehir (török) 2-1 (1-1)
Az állás: 1. Braga 6, 2. Ludogorec 4, 3. Basaksehir 1, 4. Hoffenheim 0
D csoport:
AEK Athén (görög)-Austria Wien (osztrák) 2-2 (1-1)
AC Milan (olasz)-HNK Rijeka (horvát) 3-2 (1-0)
Az állás: 1. Milan 6, 2. AEK 4, 3. Austria 1, 4. Rijeka 0
E csoport:
Olympique Lyon (francia)-Atalanta (olasz) 1-1 (1-0)
Everton (angol)-Apollon Limasszol (ciprusi) 2-2 (1-1)
Az állás: 1. Atalanta 4, 2. Limasszol 2 (3-3), 3. Lyon 2 (2-2), 4. Everton 1
F csoport:
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Fastav Zlín (cseh) 3-0 (3-0)
Sheriff Tiraspol (moldovai)-FC Köbenhavn (dán) 0-0
Az állás: 1. Lokomotiv 4, 2. Köbenhavn és Sheriff 2 (0-0), 4. Zlín 1
G csoport:
Viktoria Plzen (cseh)-Hapoel Beer-Seva (izraeli) 3-1 (1-0)
Lugano (svájci)-FCSB (román) 1-2 (1-0)
Az állás: 1. FCSB 6 pont, 2. Hapoel Beer-Seva és Plzen 3-3 (3-4), 4. Lugano 0
H csoport:
BATE Boriszov (fehérorosz)-Arsenal (angol) 2-4 (1-3)
1. FC Köln (német)-Crvena zvezda (szerb) 0-1 (0-1)
Az állás: 1. Arsenal 6, 2. Crvena zvezda 4, 3. BATE 1, 4. Köln 0
I csoport:
Salzburg (osztrák)-Olympique Marseille (francia) 1-0 (0-0)
Konyaspor (török)-Vitoria Guimaraes (portugál) 2-1 (1-0)
Az állás: 1. Salzburg 4, 2. Konyaspor 3 (2-2), 3. Marseille 3 (1-1), 4. Guimaraes 1
J csoport:
Athletic Bilbao (spanyol)-Zorja Luhanszk (ukrán) 0-1 (0-1)
Östersunds (svéd)-Hertha BSC (német) 1-0 (1-0)
Az állás: 1. Östersunds 6, 2. Zorja 3, 3. Athletic Bilbao és Hertha 1-1 (0-1)
K csoport:
Lazio (olasz)-Zulte Waregem (belga) 2-0 (1-0)
Nice (francia)-Vitesse (holland) 3-0 (2-0)
Az állás: 1. Nice 6 (8-1), 2. Lazio 6 (5-2), 3. Vitesse 0 (2-6), 4. Waregem 0 (1-7)
L csoport:
Rosenborg (norvég)-Vardar Szkopje (macedón) 3-1 (1-0)
Zenit (orosz)-Real Sociedad (spanyol) 3-1 (2-1)
Az állás: 1. Zenit 6, 2. Real Sociedad 3 (5-3), 3. Rosenborg 3 (3-5), 4. Vardar 0