Újabb angol szövetségi kapitányt kellett kirúgni

fbl Horizontal
England's head coach Mark Sampson awaits the start of the UEFA Women's Euro 2017 football match between Portugal and England at Stadium Koning Willem II in Tilburg on July 27, 2017. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Az angol futballszövetség egy hónappal azt követően, hogy rasszizmussal vádolták meg, kirúgta a női válogatott szövetségi kapitányát. De nem ezt rótták fel bűnéül, hanem egy három évvel korábbi esetet.

Az angol szövetség (FA) megerősítette, hogy menesztették a női válogatottat világ- és Európa-bajnoki elődöntőbe vezető Mark Sampsont. A szakembernek azt követően kellett távoznia, hogy játékosa rasszizmussal vádolta meg, de nem ezzel indokolták a menesztését.

Mark Sampson 2013 óta irányította az angol női fociválogatottat Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Sampsonnal szemben a válogatott nigériai születésű játékosa, Eni Aluko fogalmazta meg a súlyos vádat még augusztus közepén, a Guardian című lapnak adott interjújában. Aluko elmondása szerint, amikor 2014 novemberében a Németország elleni mérkőzésre készültek, ő pedig, hasonlóan a többi játékoshoz, meghívta a családját is.

"A te családodból lesz itt valaki? - kérdezte Sampson Alukót a futballista visszaemlékezése szerint, amikor pedig erre igennel válaszolt, a kapitány ezt találta mondani:

- majd nevetve odébb állt.

Aluko a történteket jelezte a szövetség felé, mire vizsgálat indult, de Sampsont tisztázták a rasszizmus vádja alól, ahogy abból sem lett ügy, amikor még korábban azt találta mondani játékosának, hogy "biztosan ült már börtönben, legalább négyszer" - jelezve, hogy nagyjából mi a véleménye a színesbőrű játékosairól.

Az FA azonban "nem talált döntő erejű bizonyítékot" a történtekre, így az ügyet le is zárták, Alukóval pedig aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot, ami mellé 80 ezer fontot fizettek neki.

Most viszont, egy hónappal a fentebb idézett interjú után az FA igazgatója, Martin Glenn birtokába jutott a teljes beszámolónak - lehet, hogy eddig rejtegették előle -, és most már egészen más véleményen volt. Ahogy fogalmazott, a dokumentumban a "triviálistól az egészen súlyosig" terjedtek a fentihez hasonló ügyek. És nem a válogatottnál kezdődtek: Sampson 2009 és 2013 között a Bristol Rovers akadémiáján foglalkozott előbb a női utánpótlás csapattal, majd a klub felnőtt csapatával is,

és mindkét pozíciójában számos panasz érkezett a viselkedésére.

Most hivatalosan emiatt kellett mennie - az FA pedig nagyon sajnálja, hogy annak idején nem vizsgálta meg alaposabban kiszemeltje hátterét.

Nagyon fehér

"Azt le kell szögeznünk, hogy Mark nem sértett törvényt - jelentette ki Martin Glenn. -

hogy az edzők egy viszonylagos hatalmi pozícióban vannak, de ezzel nem élhetnek vissza. Világossá kell tennünk, hogy a szövetség melyik oldalon áll, és milyen értékeket képvisel."

Voltak még abban a levélben egyéb érdekességek is, melyek egyáltalán nem vetnek jó fényt az FA-re, illetve az angol labdarúgás legfelsőbb szintjére. Így például szó esik benne az edzői stáb egyik tagjáról, aki minden egyes alkalommal mímelt karibi akcentussal beszélt a válogatott onnan származó játékosával.

Az angol fociban felbukkanó rasszizmus ellen küzdő Kick It Out nevű szervezet is tud a női válogatott körüli visszásságokról. "Tudjuk, hogy azt a bizonyos karibi játékost az említett eset után többé nem hívták meg - mondta Herman Ouseley, a Kick It Out elnöke. Ahogy arról, is hogy hogy "felejtették el" megünnepelni Leanne Sanderson 50. válogatottságát azon a túrán, ahol egy fehér csapattársa 100. pályáralépést ünnepélyes keretek között köszönték meg."

De hasonlóan járt a politikailag aktív Anita Assante, aki 2015-ben egyik napról a másikra került ki a válogatottból, ahogy

az első két meccsén mesterhármast szerző Danielle Carter - őt többé nem hívták meg.

"Még mindig sok a nagyon fehér válogatott, nem csak az angol csapat ilyen. Persze utálnám, ha csak azért hívnának be bennünket, mert feketék, vagy vegyes származásúak vagyunk - mondja Aluko. - De tényleg mindannyian elviselhetetlen karakterek vagyunk? Vagy borzasztó játékosok? Ezt a kérdést kellene feltenniük az embereknek, mielőtt még rosszabbra fordul a helyzet. Ez az igazi kultúrális vízválasztó."

Az FA mostanában nem tud jól választani szövetségi kapitányt: éppen egy éve, szeptember 27-én küldték el 67 nap után Sam Allardyce-t a férfi válogatott kispadjáról, miután egy rejtett kamerával készült felvételen magukat közel-keleti üzletembereknek kiadó újságíróknak azt mondta, hogy tud segíteni a játékospiaci szabályok kijátszásában, természetesen külön díjazás fejében.