CR7, 107, azaz folytatódott Ronaldo fantasztikus BL-sorozata

Ronaldo
Real Madrid's forward from Portugal Cristiano Ronaldo celebrates after scoring during the UEFA Champions League football match Real Madrid CF vs APOEL FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on September 13, 2017. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
A Real Madrid hazai pályán 3–0-ra legyőzte a ciprusi APOEL-t a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A meccs után Zinédine Zidane a világ legjobbjának nevezte a duplázó Cristiano Ronaldót, aki már 107 gólnál jár a sorozatban. A H-csoport másik meccsén a Tottenham 3–1-re verte a Dortmundot. A Liverpool nem bírt a Sevillával, amelynek argentin edzőjét furcsa jelenetek miatt küldték el a kispadról.

A Real kezdőjében ott volt az a Ronaldo, akit még a Barcelona elleni Spanyol Szuperkupa-odavágó után tiltott el a szövetség öt meccsről. A portugál nélkül nem is nagyon megy a bajnokságban, a Real a Valencia (2–2) és a Levante (1–1) ellen is csak ikszelt hazai pályán.

Ronaldo a világ legjobbja

Az APOEL ellen Ronaldo már a 12. percben gólt szerzett, és ezzel zsinórban hatodszor talált be a BL nyitófordulójában. A 2012/2013-as szezon óta sorozatban a Manchester Citynek, a Galatasaraynak, a Baselnek, a Sahtar Donyecknek, a Sportingnak és az APOEL-nek rúgott gólt az első meccsen.

Zidane nem is győzte őt dicsérni: „Ő a világ legjobbja, mindig lehet rá számítani. Ha szerencsésebb, akár négyet is rúghatott volna” – utalt arra, hogy Ronaldo a két (szabályos) gólja mellett

szerzett egyet lesről is, egyszer pedig a kapufáról jött ki a lövése.

Ronaldo akár négyet is lőhetett volna Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Real harmadik gólját Sergio Ramos ollózta be, a mozdulatról Zidane azt mondta, hogy ő biztos nem tudta volna megcsinálni.

A francia edző a meccsről úgy nyilatkozott, hogy „örülünk, mert ez az első győzelmünk a sorozatban. Nem volt könnyű meccs, az APOEL-nek tapasztalt játékosai vannak, akik nem zuhantak össze attól, hogy a Bernabéuban kellett játszaniuk”.

Az APOEL-ben Sallai Roland kezdőként lépett pályára,

Giorgios Donis vezetőedző a 60. percben cserélte őt le.

A madridiak most csak annyit fociztak, amennyi a győzelemhez kellett, de a következő fordulókban már nehezebb dolguk lesz: mennek Dortmundba, majd egymás után kétszer játszanak a Tottenhammel.

Nyertek, pedig a félpályát is alig lépték át

A Tottenham szerdán 3–1-re verte a Dortmundot. Az angolok már félidőben 2–1-re vezettek, pedig ha a játékosok átlagos pozícióit nézzük, senki sem lépte át a félpályát.

„A Bajnokok Ligájában okosnak kell lenned.

– nyilatkozta a BT Sportnak a két gólt szerző Harry Kane. Mauricio Pochettino is csatlakozott hozzá: „Nem dominálhatsz mindig, néha fel kell adnod a stílusodat. A csapatom ma érett játékot nyújtott, sokat tanultunk ebből a meccsből.”

Megint Kane volt a nyerőember Forrás: NurPhoto/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Megtört a Wembley-átok

Mivel a Tottenham új stadionját még építik, a 2017/2018-as szezon hazai meccseit a Wembley-ben játssza a csapat.

A bajnokságban még nem sikerült itt nyerni, a Chelsea-től kikaptak, a Burnley-vel ikszeltek Pochettinóék.

„Megtört a Wembley-átok, most már nem mondhatják az emberek, hogy nem tudunk itt nyerni” – mondta viccesen az argentin edző a meccs után.

A BL nem vár rád

Az előző szezonban a Tottenham még a csoportból sem jutott tovább, de a Dortmund elleni meccset felvezető sajtótájékoztatón Pochettino azt mondta, hogy azóta erősebbek lettek. „Az volt az első BL-tapasztalatunk, előtte a játékosok 98-99 százaléka csak az Európa Ligában játszott. Fájdalmas tapasztalat volt, de most már nincs kifogás. A BL nem vár rád."

A győzelemhez kellett az is, hogy a bíró ne adja meg Aubameyang teljesen szabályos gólját. A Dortmund edzője, Peter Bosz nem is fogta vissza magát:

A németek gólját az Ousmane Dembelé pótlására igazolt Andrij Jarmolenko lőtte, éppenséggel nem volt csúnya:

Klopp időzavarban

Jürgen Klopp 910 nap után tért vissza a BL-be,

legutóbb még Dortmund-edzőként járt itt a 2014/2015-ös szezonban. Valószínűleg ez a hosszú kihagyás zavarta őt meg a hétvégi Manchester City elleni bajnoki után. „Kedden már a BL-ben játszunk – mondta a német edző az 5–0-s vereség után, de rögtön javították is. –

Klopp a menetrenddel sincs tisztában Forrás: AFP/Anthony Devlin

Coutinhónak még fel kell vennie a ritmust

Klopphoz hasonlóan a Liverpool is nagy visszatérő volt, legutóbb 2014. december 9-én játszott BL-meccset a csapat. Most az a Sevilla volt az ellenfél, amelyik a 2016-os Európa Liga-döntőben hátrányból fordítva 3–1-re nyert ellenük. A meccs szenzációját az jelentette, hogy

idén először bekerült a keretbe Philippe Coutinho, aki azonban csak a kispadon kezdett.

Coutinhót nyáron majdnem elvitte a Barca Forrás: Twitter/Bleacher Report Football

A brazil a 76. percben állt be, de nem váltotta meg a világot. „Phil nagyon jól edzett az utóbbi néhány napban, itt most, ahogy beállt nem volt szerencséje, nem érzi még a ritmust.

A meccsen a Sevilla szerzett vezetést, de Roberto Firmino és Mohamed Salah góljával még az első félidőben fordított a Liverpool (Firmino egy tizenegyest is kihagyott). Hogy a hazaiaknak mégsem lett meg a győzelem, arról Carlos Correa gondoskodott,

aki valami hihetetlen reflexmozdulattal vette át a labdát a gólja előtt.

Berizzo próbált korrekt lenni, ráfizetett

Az 59. percben a Sevilla edzőjét, Eduardo Berizzót sportszerűtlen magatartás miatt felküldte a bíró a lelátóra. Az argentin edző 2–1-es hátránynál ahelyett, hogy

odaadta volna a labdát a Livepool játékosának, arrébb dobta.

„Az első félidőben eldobtam a labdát, hogy húzzam az időt. Rájöttem, hogy hiba volt. Ezért a második félidőben – már hátrányban – megint eldobtam, gondoltam így korrekt.

– mesélte a történteket Berizzo.

Egyből egy

3039 nap telt el a Leipzig megalapítása (2009. május 19.) és a BL-debütálás között. A német Bild csak a „Lipcse legnagyobb európai kalandjaként” harangozta be a Monaco ellni meccset,

amelyen Gulácsi Péter kezdőként lépett pályára.

A csapat edzője, Ralph Hasenhüttl azt nyilatkozta, hogy a legjobb állapotban fognak pályára lépni, és igaza lett.

A Leipzig története első kapura tartó lövéséből gólt szerzett a BL-ben (Emil Forsberg).

A Monaco egyenlítő gólját az Anderlechttől igazolt Youri Tielemans szerezte.

Az orosz szurkolók nem bírtak magukkal

A Maribor–Szpartak Moszkva meccs első félidejében

az orosz szurkolók egy petárdát dobtak a pályára, Deniz Aytekin bíró közelébe.

A Szpartak már korábban is bűnhődött szurkolói miatt, akik 2015-ben az Arsenal Tula elleni bajnokin olyan bannereket vittek be a stadionba, amiken rasszista szöveg szerepelt. Most a klub újabb büntetésre számíthat az UEFA-tól.

Eredmények
Bajnokok Ligája-csoportkör, 1. forduló, szerda:
Maribor–Szpartak Moszkva 1–1 (0–0)
Liverpool–Sevilla 2–2 (2–1)
Feyenoord–Manchester City 0–4 (0–3)
Sahtar Donyeck–Napoli 2–1 (1–0)
Leipzig–Monaco 1–1 (1–1)
Porto–Besiktas 1–3 (1–2)
Real Madrid–APOEL 3–0 (1–0)
Tottenham–Dortmund 3–1 (2–1)