Vágólapra másolva!
Augusztus 31-én folytatódnak a 2018-as oroszországi világbajnokság európai és dél-amerikai selejtezői. A spanyol–olasz a presztízsen kívül most a csoportelsőségről is szól, ráadásul Julen Lopetegui szövetségi kapitány meglepő húzásra készül. A több száz milliós francia válogatott 34 éve nem látott szégyenbe taszíthatja a hollandokat, míg az argentinok Jorge Sampaolival kerülnék el a csúfos kudarcot. A brazilok már kijutottak, de a németek, a belgák és a lengyelek is közel vannak hozzá.

Ugyan négy forduló még hátravan a selejtezőkből, a G-csoportban már most a csoportelsőség a tét; a spanyolok az olaszokat fogadják, mindkét csapatnak 16-16 pontja van.

Csatár nélkül a BBC ellen

Julen Lopetegui szövetségi kapitány meglepetésre behívta a keretbe a 35 éves David Villát, aki 19 góljával Nemanja Nikolics előtt vezeti az MLS góllövőlistáját. „Minden ugyanolyan, mint régen – nyilatkozta a spanyolok legeredményesebb játékosa, aki a 2014-es vb-n játszott utoljára. – Nem leszek csalódott, ha nem kezdek az olaszok ellen. Így is csodálatos ez a néhány nap, három éve nem voltam itt." Villa mellett az U21-es Eb-n ezüstérmes csapatból

Asensio, Deulofeu, Kepa és Saúl is meghívót kapott a felnőttek közé.

Villa három év után tér vissza a válogatottba Forrás: AFP/Lluis Gene/Lluis Gene

A meccs előtt a spanyol sajtó azt találgatja, hogy milyen taktikával áll majd fel Lopetegui Barzagli, Bonucci és Chiellini (BBC) ellen. Diego Costa nincs, Morata pedig a 2016-os Eb-n nem vált be ellenük,

így lehet, hogy csatár nélkül kezdenek a spanyolok.

A keret még most is alkalmas a 4-6-0-s felállásra, ráadásul beszédes adat, hogy Lopetegui irányítása alatt nem egy csatár, hanem Silva a csapat legeredményesebb játékosa hat góllal.

A hamis kilences diadala

A 2012-es Eb-n Vicente del Bosque kényszerhelyzetbe került, mert legjobb csatára, a selejtezők során hét gólig jutó David Villa megsérült, így el sem utazhatott a tornára. A spanyol sajtó sem tudott dönteni Fernando Llorente, Fernando Torres és Álvaro Negredo között, azonban arra senki sem számított, hogy a szövetségi kapitány végül egy teljesen más taktikára szavaz. A sportág taktikai fejlődése révén a korszak legnépszerűbb játékrendszere a 4-2-3-1-es felállás volt, Del Bosque mégis úgy döntött, klasszikus csatár nélkül játszatja válogatottját. A döntése a meglepetés erejével hatott, bár szakmai körökben az egykori brazil szövetségi kapitány, Carlos Alberto Parreira már egy 2003-as konferencián megjósolta, hogy a jövő a 4-6-0-s felállásé lesz. Del Bosque az úgynevezett hamis kilences (árnyékék) posztját Cesc Fábregasnak adta. Ezzel a húzással a spanyolok megnyerték az Eb-t, a döntőben épp az olaszokat verték nagyon simán, 4–0-ra.

Gian Piero Ventura olasz szövetségi kapitány ugyanazokat válogatta be, akiket legutóbb Liechtenstein ellen, az egyetlen különbség, hogy Scuffet helyett Perin a harmadik számú kapus. „Még csak egy hete tart a szezon, túl korai lenne megítélni a játékosok teljesítményét" – mondta Ventura, aki szerint három- és négyvédős rendszerben is képesek játszani, sőt, akár meccs közben is váltogathatják a felállást. A célkitűzésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott,

A spanyol–olasz vb-selejtezőt szombat este 20:45-től játsszák.

Mbappéért és Pogbáért összesen 285 millió eurót fizettek Forrás: AFP/Franck Fife

Harmincnégy éve nem látott szégyen várhat a hollandokra

Didier Deschamps válogatottjának nyakába óriási nyomás zúdult néhány nap leforgása alatt; jelenleg a világ négy legdrágább játékosából három francia (Pogba, Mbappé, Dembelé). Mellettük a Manchester Cityhez igazoló Mendy minden idők legdrágább védője lett, Tolissót Bundesliga-rekordért szerezte meg a Bayern München, Lacazette-nél pedig még senkire sem költött többet az Arsenal.

A hat játékosért összesen 542 millió eurót fizettek.

A megváltozott körülmények miatt (mert ezek a pénzösszegek és klubváltások bizony megváltoztatják a körülményeket) sokasodnak a kérdések a világbajnokság előtt. Például, hogy ki játsszon, és milyen formációban álljon fel a csapat. Deschamps-on nagyobb a felelősség, mint korábban bármikor.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Hollandia 3 2 0 1 5-1 4 7
GY
D
GY
2.
Szenegál 3 2 1 0 5-4 1 6
V
GY
GY
3.
Ecuador 3 1 1 1 4-3 1 4
GY
D
V
4.
Katar 3 0 3 0 1-7 -6 0
V
V
V

Franciaország jelenleg a svédek mögött csak a második a csoportjában, három ponttal megelőzve a hollandokat, akiket csütörtökön végleg lerázhat. A bolgárok ellen elszenvedett 2–0-s vereséget követően Arjen Robben azt mondta, hogy „ez egy rémálom". A 2014-es vb-bronzérem után a 2016-os Eb-re ki sem jutott Hollandia,

amely lehet, hogy Oroszországban sem lesz ott.

Tűzoltásból azt a Dick Advocaatot nevezték ki, aki edzői karrierje alatt 15 különböző klubot vagy válogatottat irányított.

Még mindig a 33 éves Robben a hollandok legjobbja Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

A hollandok mindig bátran dobták mélyvízbe a fiatal tehetségeket, de rizikós vállalkozás ész nélkül ragaszkodni egy tradícióhoz, ha a futballisták minősége nem üti meg az elvárható szintet. Sokat elárul, hogy még mindig magasan a 33 éves Robben a válogatott legjobbja, és hogy

közel két év után ismét behívót kapott a Fenerbahce csatára, Robin van Persie.

„Az előző idényben együtt dolgoztunk Robinnal a Fenerbahcénél, ahol megmutatta, mire képes" – magyarázta döntését Advocaat.

A világjáró Dick Advocaat már harmadik alkalommal vállalta el a hollandokat Forrás: AFP/John Thys

A holland futball problémáját Michiel Jongsma szakíró fogalmazta meg: „Minden jel arra mutat, hogy a labdarúgás professzionalizálódásában jelentős a lemaradásunk.

Ha a holland válogatott a 2018-as világbajnokság selejtezőjében is elvérzik, 1984 óta először maradna távol sorozatban két nagy tornától.

Páholyban a németek, az angolok, a belgák és a lengyelek

Nyáron Németország a B csapatával nyerte meg a Konföderációs Kupát. A 2000-ben elindított német futballreform ontja magából a tehetségeket, így Joachim Löw azt is megengedhette magának, hogy a 2014-es világbajnok keretből csak három játékost nevezett a tornára. Ezt akár a hátralévő vb-selejtezőkön is megteheti;

a németek hatból hatot nyertek eddig, és 27–1 a gólkülönbségük a C csoportban.

A playoffot érő második helyen jelenleg az észak-írek állnak, de még a cseheknek is van esélyük odaérni.

A német B-nek sem okozott gondot a Konföderációs Kupa megnyerése Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Sergey Mihailicenko

Az F csoportot vezető Anglia pénteken Máltán játszik, majd három nappal később a Wembley-ben fogadja Szlovákiát. A felnőtt válogatottnak az utánpótlás mutatja az utat: júniusban az U20-as világbajnokságot nyerték meg az angolok, akik az 1966-os győzelem óta semelyik korosztályban nem jutottak el vb-döntőig. Most a felnőttek egy lépéssel közelebb kerülhetnek Oroszországhoz, hiszen amellett, hogy vezetik a csoportot, a második helyért küzdő Szlovákia és Szlovénia egymással játszik.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott Belgium kiscsapatként viselkedve esett ki Wales ellen a 2016-os Eb-n. Az akkori edző, Marc Wilmots a saját játékosaira tolta a felelősséget, így nem csoda, hogy mennie kellett. Helyére a spanyol Roberto Martínezt nevezték ki, aki

az Evertonnál használt háromvédős rendszerben játszatja a válogatottat.

Hat forduló után a belgák 16 ponttal vezetik a H csoportot, a playoffért a görögök és a bosnyákok vannak versenyben.

A belgák a 2018-as vb-re is esélyesként utaznak Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

Az E csoportban a 11 gólos Lewandowski vezetésével a lengyelek simán elsők, a második helyért Montenegró és Dánia küzd, mindkét válogatottnak tíz-tíz pontja van.

Wales, a döntetlenkirály

Az öt éve még a világranglista 117. helyén álló Wales a 2016-os Eb-n az elődöntőig jutott, így kissé meglepő, hogy Szerbia és Írország után csak harmadik a csoportjában. A gyengébb szereplés hátterében a sok döntetlen áll,

Chris Coleman csapata a legutóbbi öt vb-selejtezőjén ikszelt.

A Real Madridnál abban reménykednek, hogy a pocsék szezonkezdés után Bale a válogatottban visszanyeri formáját. Van rá esély: a 28 éves támadó eddig öt meccsen négy gólt rúgott.

Amíg a magyarok csoportjában gyakorlatilag eldőltek a lényegi kérdések (a hat forduló után száz százalékos Svájc mögött Portugália a második 15 ponttal), addig az I csoport a legkiegyenlítettebb; Finnország és Koszovó a pofozógép szerepét tölti be, mindkét csapat egy pontos. Horvátországnak és Izlandnak 13 pontja van, őket követik a törökök és az ukránok (11-11).

Messinek kell kijuttatnia az argentinokat a vb-re Forrás: AFP/Juan Mabromata

Nem reménytelen az argentinok helyzete

A Bolívia elleni 2–0-s vereséget követően az argentin válogatott visszacsúszott az ötödik helyre a vb selejtezőinek dél-amerikai csoportjában. Edgardo Bauza szövetségi kapitánynak nem volt maradása, helyére azt a Jorge Sampaolit nevezték ki, aki az előző szezonban – Európában újoncként – a Sevilla történetének második legjobb bajnoki eredményét érte el, ami a megszerzett pontokat illeti.

Sampaolinak azon túl, hogy meg kell küzdenie a szövetségben uralkodó korrupcióval, a válogatottat is egyenesbe kell hoznia. A helyzet viszont nem reménytelen; az argentinok jelenleg pótselejtezőt érő helyen állnak, de csak két ponttal vannak lemaradva a második Kolumbiától. Ráadásul egyedül az Uruguay elleni idegenbeli meccs tűnik nehéznek, utána sorrendben Venezuela, Peru és Ecuador legyőzése kötelező.

Sampaoli saját otthonában látogatta meg Messit Forrás: Selección Argentina/Twitter

Augusztus elején Sampaoli több játékosát is felkereste, köztük Messit is. Körülbelül három órát töltött Messi barcelonai otthonában, ahol videókat elemeztek és a játékos válogatottbeli szerepéről beszélgettek. Sampaoli nemrég úgy fogalmazott, hogy ugyanúgy szeretné használni Messit, ahogy a Barcelona.

Sampaoli két győzelemmel kezdett szövetségi kapitányként, felkészülési meccsen előbb Brazíliát (1–0), majd Szingapúrt (6–0) győzte le.

A válogatottnál is Coutinho klubváltása a téma

Brazília a Paraguay elleni 3–0-s győzelemmel elsőként jutott ki a vébére. A 2016 júniusában kinevezett Tite – aki legnagyobb sikereit a Corinthians csapatával érte el – csodát tett a válogatottal;

az azóta lejátszott nyolc vb-selejtező mindegyikét megnyerte.

Az Ecuador elleni meccs előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy Coutinho tudja-e vállalni a játékot. A 25 éves irányító idén még nem játszott a Liverpoolban, Jürgen Klopp vezetőedző szerint sérülés miatt, de sokkal valószínűbb, hogy a játékos barcelonai ügye van a háttérben. Mielőtt csatlakozott volna a válogatotthoz, Coutinho tett egy gyors kitérőt Rio de Jaineiroba, ahol Michael Simoni megvizsgálta őt.

– magyarázta az orvos.

Coutinhónak semmi baja, játszhat Ecuador ellen Forrás: AFP/Nelson Almeida

A Liverpool már több ajánlatot is visszautasított, de a Barcelonához közel álló források szerint Coutinho még az átigazolási időszak lejárta előtt a katalánokhoz igazol. Már, ha egyáltalán akar:

a válogatott edzésén Neymar állítólag azt tanácsolta neki, hogy ne menjen oda.

A brazilok mögött jelenleg még Kolumbia, Uruguay és Chile áll automatikus kijutást érő helyen.