Dzsudzsákéknak létfontosságú lenne a harmadik hely megszerzése

csapatkép énekel FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása labdarúgó MŰVÉSZET sportoló SZEMÉLY
Lyon, 2016. június 22. A magyar válogatott a szurkolók előtt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkőzése végén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. A találkozó 3-3 arányú döntetlennel zárult, és ezzel Magyarország továbbjutott a nyolcaddöntőbe. (MTI/EPA/Mast Irham)
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn augusztus 31-én Lettországot, szeptember 3-án Portugáliát fogadja a Groupama Arénában 20.45-kor. A hátralévő négy kvalifikációs mérkőzésen az lehet a cél, hogy Bernd Storck csapata megszerezze a harmadik helyet a csoportjában, illetve hogy az andorrai kudarc után visszaszerezze a szurkolók bizalmát. Az ellenfeleket és a történelmet tekintve a lettek ellen lesz erre nagyobb sanszuk Dzsudzsák Balázséknak.

De miért fontos a harmadik hely?

Elsőként csütörtökön a lettek ellen lesz lehetősége a javításra Bernd Storck szövetségi kapitány csapatának. A német szakvezető ígérete szerint együttesének nemcsak a három pont begyűjtése a célja, hanem gólokkal szeretné feledtetni a drukkerekkel a pireneusi miniállamban elszenvedett egygólos vereséget.

A magyar válogatott játékosai a lefújás után elnézést kértek a szurkolóktól Forrás: AFP/Pascal Pavani

A hat forduló után hét ponttal a harmadik helyen álló magyarok egy esetleges győzelemmel nagy lépést tennének a pozíció bebiztosítása felé, ugyanis a két pont hátránnyal negyedik feröeriek az Európa-bajnok Portugália vendégei lesznek, míg a négypontos andorraiak a csoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető svájciakhoz látogatnak.

Ez utóbbi két meccs esetében a papírforma mindkét meccsen egyértelmű hazai sikert ígér.

A portugálok nem engedhetnek meg maguknak újabb pontvesztést, mert akkor annak ellenére sem lesz saját kezükben a sorsuk az egyenes kvalifikációt jelentő első hely megszerzését illetően, hogy még egyszer - az utolsó körben - hazai pályán találkoznak közvetlen riválisukkal. Jelenleg ugyanis a magyarokhoz hasonlóan Eb-nyolcaddöntős Svájc három ponttal előzi meg Portugáliát.

Ha mindkét válogatott a várakozásoknak megfelelően begyűjti a három pontot, a magyarok esélye matematikailag is elszáll az első helyre,

ha pedig a sereghajtó lettek három ponttal távoznának a Groupama Arénából, akkor a pótselejtezőt jelentő második helyre is.

Most már csak azt kell tisztázni, miért fontos a magyar csapat számára a harmadik hely megszerzése.

Azért, mert a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek kiemelésekor nagyon nem lesz mindegy, hogy a magyar együttes melyik kalapba kerül.

Ráadásul 2020-ban Budapest is az Eb-rendező városok között lesz; három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont az akkorra újjáépített Puskás Ferenc Stadion.

A vb-selejtezőkön Guzmicsék visszaszereznék a szurkolók bizalmát

A magyar labdarúgó-válogatott Bernd Storck szövetségi kapitány vezetésével vasárnap kezdte meg felkészülését Telkiben a következő két vb-selejtezőjére. Dzsudzsák Balázsék augusztus 31-én Lettországot fogadják, míg három nappal később a Cristiano Ronaldo vezette Portugália érkezik a Groupama Arénába. A hétfői sajtótájékoztatón a válogatott két tagja, Guzmics Richárd és Elek Ákos és a szövetségi kapitány, Bernd Storck beszélt a csapat előtt álló kihívásokról.

Kiváló a lettek elleni mérlegünk

A magyar labdarúgó-válogatott a csütörtöki világbajnoki selejtezőmérkőzésen hetedszer méri össze tudását a lett csapattal, amelytől eddig egyszer kapott ki, igaz, az rendkívül fájó kudarc volt.

Az öt győzelem mellett 2003 szeptemberében 3-1-re maradt alul az akkor Gellei Imre által irányított nemzeti együttes, amely azzal a vereséggel veszítette el a pótselejtezőt érő második helyét Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában. A lettek viszont attól a győzelemtől annyira lendületbe jöttek, hogy meg sem álltak a 2004-es Európa-bajnokságig.

Szalai Ádám (j), valamint a lett Vitalijs Jagodinskis (k) és Kaspars Gorkss a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének B csoportjában játszott Lettország-Magyarország mérkőzésen, a rigai Skonto Stadionban, 2016. október 9-én Forrás: MTI/Kollányi Péter

Azóta háromszor játszott egymással a két válogatott, 2004-ben és 2007-ben egy ciprusi torna keretében, illetve tavaly a rigai vb-selejtezőn.

Ezeken a meccseken mindannyiszor magyar siker született.

A magyar válogatott Lettország elleni korábbi mérkőzései:

1995. 03. 08.: Magyarország-Lettország 3-1 (0-0)
gól: Hamar (46., 53.), Csertői (65.), illetve Zemlinskis (68., 11-esből)

2003. 06. 07.: Magyarország-Lettország 3-1 (0-1) - Eb-selejtező
gól: Szabics (51., 59.), Gera (86.), illetve Verpakovskis (38.)

2003. 09. 10.: Lettország-Magyarország 3-1 (2-0) - Eb-selejtező
gól: Verpakovskis (38., 51.), Bleidelis (42.), illetve Lisztes (52.)

2004. 02. 19.: Magyarország-Lettország 2-1 (0-0)
gól: Tököli (82.), Kenesei (85.), illetve Stepanovs (65.)

2007. 02. 07.: Magyarország-Lettország 2-0 (1-0)
gól: Priskin (31., 53.)

2016. 10. 10.: Lettország-Magyarország 0-2 (0-1) - vb-selejtező
gól: Gyurcsó (10.), Szalai (77.)

A lett válogatott kerete:

Kapusok: Andris Vanins (FC Zürich), Pavels Steinbors (Arka Gdynia), Kaspars Ikstens (Jelgava)

Védők: Kaspars Gorkss (Riga FC), Vitalijs Maksimenko (Nieciecza), Kaspars Dubra (RFS), Gints Freimanis (Jelgava), Roberts Savalnieks (RFS), Aleksandr Solovjovs (RFS), Nikita Kolesovs (Ventspils)

Középpályások: Aleksejs Visnakovs (RFS), Olegs Laizans (Riga FC), Igors Tarasovs (Slask Wroclaw), Glebs Kluskins (Jelgava), Davis Indrans (Metta), Jevgenijs Kazacoks (Spartaks Jurmala), Edgars Vardanjans (Spartaks Jurmala), Eduards Tidenbergs (Ventspils)

Támadók: Valerijs Sabala (Podbeskidzie), Deniss Rakels (Lech Poznan), Davis Ikaunieks (Vysocina Jihlava), Vladislavs Gutkovskis (Nieciecza)

Szurkolói falu a Budapest Parkban

A Magyarország-Portugália vb-selejtezővel párhuzamosan az MLSZ Szurkolói Klub egész napos játékokkal egybekötött közös meccsnézést szervez a Budapest Parkba – nem csak klubtagoknak!

Az Eb-aranyérmes portugálok magyarországi fellépése megmozgatta a hazai futballkedvelőket, így néhány óra alatt elfogytak a jegyek a Groupama Arénában vasárnap este megrendezésre kerülő mérkőzésre. Azonban azoknak sem kell lemondaniuk a meccsnézés közösségi élményéről, akiknek nem jutott jegy a mérkőzésre, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség közös meccsnézést szervez a Budapest Parkba.

Az esemény már reggel elkezdődik: 9.30-tól várják a legkisebbeket és családjaikat, akiket a Szurkolói Falu focis játékai mellett a Budapest Park saját rendezvénye, a Pöttömkert interaktív gyermekprogramjai is várnak. A délelőtt főszereplője Gryllus Vilmos, aki 11 órától lép fel a nagyszínpadon. A belépés a felnőttek részére 13 óráig 500 Ft, utána a belépés egész délután és este ingyenes. A belépőkből származó bevétel 50%-át jótékonysági célra fordítják: a Piros Orr Bohócdoktoroknak adományozzák.

Délután a focié lesz a főszerep: a fiatalok és idősek számos focis játékban kipróbálhatják magukat, így lesz rúgáserősség-mérés, indulósebesség-mérés, dekázóverseny, fejelőverseny, célba rúgás és teqball is. Ráadásul a résztvevők között különféle ajándékokat sorsolnak ki, sőt korábbi válogatottak megjelenésére is számíthat a helyszínen szurkoló közönség. A játékok este 7 óráig szórakoztatják a kicsiket és nagyokat, majd DJ Lotfi Begi a leghúzósabb slágerekkel alapozza meg a hangulatot a meccsre.

Közvetlenül a vb-selejtező kezdete előtt Hegedűs Henrik vezetésével egy rövid futballszakmai elemzést is láthatnak a szurkolók.

Még Puskáséknak sem sikerült a bravúr

Vasárnap tizenharmadik alkalommal találkozik egymással Magyarország és Portugália labdarúgó-válogatottja. Bármennyire is hihetetlen, a magyaroknak még soha nem sikerült nyerniük a portugálok ellen.

Pedig nem akármilyen nevek vették fel anno Portugália legjobbjai ellen a harcot: az 1956. június 9-én Lisszabonban, 70 ezer néző előtt lejátszott, és 2-2-re végződött barátságos mérkőzésen a magyar válogatott az

Ilku – Buzánszky, Teleki, Lantos – Bozsik, Palotás – Budai, Kocsis, Machos, Puskás, Fenyvesi

összeállításban állt ki a portugálok ellen.

1956 júniusában a Puskás Ferenc fémjelezte magyar válogatott sem tudta legyőzni Portugáliát Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Schirner Sportfoto Archiv

Puskás Ferencet egyébként a Népsport helyszínre kiküldött munkatársa, Pálfai János bírálta, aki szerint

Vagy éppen az 1966-os világbajnokságon, amikor is a Szentmihályi – Káposzta, Mátrai, Sóvári, Mészöly – Sipos, Bene, Nagy I., Albert – Farkas J., Rákosi összeállítású magyar válogatott 3-1-es vereséget szenvedett Eusebióék ellen.

A Portugália elleni mérkőzések részletes visszatekintéséről egy korábbi cikkünkben olvashatnak:

Olyan bravúr kellene, amely Puskáséknak sem sikerült

Összesen négy olyan európai ország van, amely ellen a magyar labdarúgó-válogatott még soha nem tudott győzni. E négyből három - Fehéroroszország, Montenegró és Szlovákia - 1989 előtt nem létezett. A negyedik az a Portugália, amellyel nemzeti csapatunk szombaton este 20.45-től Lisszabonban vív sorsdöntő világbajnoki selejtezőt.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, ám győzni nem sikerült. Talán a leginkább a 2016-os Európa-bajnoki csoportmérkőzés maradt meg a szurkolók fejében, amelyen Dzsudzsák Balázsék közel álltak a sikerhez a Cristiano Ronaldo fémjelezte portugálok ellen, de

végül be kellett érnünk a 3-3-as döntetlennel, amellyel így is csoportelső lett a válogatott.

Később Belgium állította meg a nyolcaddöntőben Bernd Storck csapatát.

A két csapat legutóbb a mostani világbajnoki selejtezőben találkozott 2017. március 25-én: Cristiano Ronaldo ismét duplával szomorította a magyar csapatot, és Portugália sima, 3-0-s sikert aratott. Lehetne puffogtatni a közhelyeket, hogy minden sorozat megszakad egyszer, de inkább abban bízhatunk, hogy egy estleges, lettek elleni sikerrel felszabadultan játszhat a magyar válogatott, míg Portugálián ott lesz a győzelmi kényszer.

A portugál Andre Silva (k), valamint Lang Ádám (b) és Bese Barnabás a Portugália-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésen a lisszaboni Luz Stadionban 2017. március 25-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott Portugália elleni korábbi mérkőzései:

1926. 12. 26.: Portugália – Magyarország 3-3 (1-2)
gól: João dos Santos (40., 11-esből), Tiago Severo (49.), José Martins (60.), ill. Holzbauer (9., 74., Braun 22.)

1933. 01. 29.: Portugália – Magyarország 1-0 (0-0)
gól: Artur Pinga (57.)

1938. 01. 09.: Portugália – Magyarország 4-0 (2-0)
gól: Espirito Santo (14.), João Cruz Pedro (15.), Manuel Soeiro (48.), João Cruz Pedro (75.)

1956. 06. 09.: Portugália – Magyarország 2-2 (1-0)
gól: José Águas (45.), Manuel Vasques (65.), ill. Kocsis S. (51.), Lantos (59.)

1966. 07. 13.: Portugália – Magyarország 3-1 (1-0) – vb 1966
gól: José Augusto (3., 67), José Torres (90.), ill. Bene (60.)

1983. 04. 13.: Portugália – Magyarország 0-0

1998. 09. 06.: Magyarország – Portugália 1-3 (1-0) – Eb 2000 selejtező
gól: Horváth F. (32.), ill. Sá Pinto (56., 76.), Rui Costa (84.)

1999. 10. 09.: Portugália – Magyarország 3-0 (2-0) – Eb 2000 selejtező
gól: Rui Costa (13., 11-esből), Joao Pinto (16.), Abel Xavier (58.)

2009. 09. 09.: Magyarország – Portugália 0-1 (0-1) – vb 2010 selejtező
gól: Pepe (10.)

2009. 10. 10.: Portugália – Magyarország 3-0 (1-0) – vb 2010 selejtező
gól: Simão Sabrosa (18., 79.), Liédson (74.)

2016. 06. 22.: Magyarország – Portugália 3-3 (1-1) – Eb 2016
gól: Gera (19.), Dzsudzsák (47., 55.), ill. Nani (42.), C. Ronaldo (50., 62.)

2017. 03. 25.: Portugália – Magyarország 3-0 (2-0) – vb 2018 selejtező
gól: A. Silva (32.), C. Ronaldo (36., 65.)

A portugál válogatott kerete:

Kapusok: Beto (Göztepe – Törökország), Bruno Varela (Benfica), Rui Patrício (Sporting CP)

Védők: Bruno Alves (Rangers FC – Skócia), Cédric Soares (Southampton – Anglia), Eliseu (Benfica), Fábio Coentrao (Sporting CP), Ricardo Pereira (Porto), José Fonte (West Ham United – Anglia), Pepe (Besiktas – Törökország)

Középpályások: Adrien Silva (Sporting CP), André Gomes (FC Barcelona – Spanyolország), Danilo Pereira (FC Porto), Joao Mário (Internazionale – Olaszország), Joao Moutinho (AS Monaco – Franciaország), Bruno Fernandes (Sporting CP), William Carvalho (Sporting CP)

Támadók: André Silva (AC Milan – Olaszország), Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), Bruma (RB Leipzig – Németország), Cristiano Ronaldo (Real Madrid – Spanyolország), Gelson Martins (Sporting CP), Nélson Oliveira (Norwich City – Anglia), Ricardo Quaresma (Besiktas – Törökország)

A magyar válogatott a szurkolók előtt a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország–Portugália mérkőzése végén, a lyoni stadionban, 2016. június 22-én. A találkozó 3-3 arányú döntetlennel zárult, és ezzel Magyarország továbbjutott a nyolcaddöntőbe. (MTI/EPA/Mast Irham) Forrás: MTI/EPA/Mast Irham

Európai vb-selejtezők, B csoport, 7. forduló:

Magyarország-Lettország, Groupama Aréna 20.45
Portugália - Feröer-szigetek, Porto 20.45
Svájc-Andorra, St. Gallen 20.45

A csoport állása:
1. Svájc 6 6 - - 12- 3 18 pont
2. Portugália 6 5 - 1 22- 3 15
3. Magyarország 6 2 1 3 8- 7 7
4. Feröer-szigetek 6 1 2 3 2-10 5
5. Andorra 6 1 1 4 2-13 4
6. Lettország 6 1 - 5 2-12 3

Korábbi eredmények:
1. forduló (2016. szeptember 6.):
Svájc-Portugália 2-0 (2-0)
Andorra-Lettország 0-1 (0-0)
Feröer-szigetek - Magyarország 0-0

2. forduló (2016. október 7.):
Lettország - Feröer-szigetek 0-2 (0-1)
Portugália-Andorra 6-0 (3-0)
Magyarország-Svájc 2-3 (0-0)

3. forduló (2016. október 10.):
Andorra-Svájc 1-2 (0-1)
Feröer-szigetek - Portugália 0-6 (0-3)
Lettország-Magyarország 0-2 (0-1)

4. forduló (2016. november 13.):
Portugália-Lettország 4-1 (1-0)
Svájc - Feröer-szigetek 2-0 (1-0)
Magyarország-Andorra 4-0 (2-0)

5. forduló (2017. március 25.):
Andorra - Feröer-szigetek 0-0
Svájc-Lettország 1-0 (0-0)
Portugália-Magyarország 3-0 (2-0)

6. forduló (2017. június 9.):
Feröer-szigetek - Svájc 0-2 (0-1)
Lettország-Portugália 0-3 (0-1)
Andorra-Magyarország 1-0 (1-0)

Javítania kell a magyar válogatottnak az Andorra elleni vereség után Forrás: mlsz/twitter

A csoport további programja:

8. forduló (2017. szeptember 3.):
Magyarország-Portugália
Feröer-szigetek - Andorra
Lettország-Svájc

9. forduló (2017. október 7.):
Svájc-Magyarország
Feröer-szigetek - Lettország
Andorra-Portugália

10. forduló (2017. október 10.):
Magyarország - Feröer-szigetek
Lettország-Andorra
Portugália-Svájc

Szavazzon!

Mennyi pontot gyűjt a magyar válogatott Lettország és Portugália ellen?