Vágólapra másolva!
A Videoton az első mérkőzésen Belgrádban elért 0-0-s döntetlent követően kedvező helyzetben várja a csütörtöki (Pancho Aréna, 20.00) Európa Liga-selejtező visszavágóját a szerb Partizan Beograd ellen. Ez már most óriási siker, és egy még nagyobb kapujában van a székesfehérvári csapat. Bármilyen arányú magyar győzelem az EL csoportkörét hozza el a Videotonnak.

A Partizan-Videoton mérkőzésen a székesfehérvári csapat taktikus játékkal elérte, hogy nem került hátrányba Belgrádban (0-0), így bármilyen arányú győzelem azt jelentené, hogy a Videoton ismét bejut az El-csoportkörbe.

Loic Nego, a Videoton (b) és Nemanja Miletic, a Partizan Belgrád játkosa a labdarúgó Európa Liga selejtezői hatodik fordulójának első mérkőzésén Forrás: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

A Videoton az Európa Liga-selejtező első körében a máltai Balzan, a másodikban az észt Nömme Kalju, míg a harmadikban a francia Girondins Bordeaux együttesét ütötte ki.

Magyar csapat legutóbb a 2012/13-as szezonban tudta megugrani ezt a lépcsőfokot, akkor is a Videoton, amely

Paulo Sousa vezetésével a Tranbzonsport búcsúztatta a negyedik fordulóban

– két 0-0-s döntetlen után büntetőkkel –, majd harmadik lett a csoportjában.

Immár tehát öt éve várunk hasonló bravúrra, amely a sportszakmai sikerek mellett szép összeget is hozna a konyhára a Videotonnak:

ha kiejti a Partizant, akkor 2,6 millió euró (767 millió forint) üti a markát,

majd a csoportkörben minden győztes meccsért további 360 ezer euró (110 millió forint) jár, míg egy döntetlen 120 ezer eurót (36,5 millió forintot) ér.

A statisztika mindenesetre a Videoton mellett szól. Amióta az UEFA 2009-ben megreformálta és Európa Ligának keresztelte el az UEFA Kupát, valamint ezzel együtt bevezette a rájátszásnak nevezett kört

16 párharcból 11-szer jutott a csoportkörbe az a csapat, amelyik az első meccsen idegenben gól nélküli döntetlent ért el

– derült ki a székesfehérvári csapat honlapjának az elemzéséből. Tehát az idegenbeli 0-0 csaknem 69%-ban ért végül csoportkört az Európa Liga rájátszásában.

A 0-0 jó, mert magában hordozza a továbbjutás lehetőségét

Csütörtök este a Videoton 0-0-s döntetlent játszott a Partizan Beograd ellen az Európa Liga-selejtező negyedik fordulójának első mérkőzésén, Belgrádban. A székesfehérvári csapat kedvező helyzetből várhatja a visszavágót, Felcsúton vívhatja ki a főtáblára jutást egy hét múlva. A találkozó után a Vidi játékosai pozitívumként értékelték, hogy kapott gól nélkül lehozták az első felvonást, de érezhető volt, hogy maradt bennük némi hiányérzet az elmaradt győzelem miatt.

A Videoton FC szerb vezetőedzője szerint nem szépen kell játszaniuk, hanem meg kell nyerniük csütörtökön a szerb Partizan Beograd elleni visszavágót.

Marko Nikolic a székesfehérvári klub sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy játékosai harcolni fognak minden egyes labdáért, mert csak úgy lehetnek sikeresek, ha mindent kiadnak magukból a pályán. Úgy vélte,

90 percen át tökéletes taktikát végrehajtva lesz esélyük a továbbjutásra, amire továbbra is 50-50 százalék esélyt ad a két együttesnek.

A tréner nagyon fontosnak nevezte a visszavágót nemcsak a Videoton,

hanem az egész magyar futball számára.

A Vidiből a magyar válogatottba

A Videoton három magyar játékosát is feldobhatja a Partizan Beograd elleni mérkőzés előtt, hogy a soron következő két világbajnoki selejtező-mérkőzésre készülő magyar válogatott keretbe helyet kapott Bernd Storcktól Fiola Attila, Kovácsik Ádám és Pátkai Máté is a székesfehérvári csapatból.

Az edző kérdésre elmondta, hogy a gól nélküli első meccs lelkileg nehéz volt mindkét csapatnak, elsősorban a külső körülmények miatt. Ezzel a zárt kapus lebonyolítás mellett arra utalt, hogy két Videoton-játékos korábban játszott a Partizanban is, ő pedig éppen onnan érkezett a székesfehérvári együtteshez. Hozzátette: a Videotont ráadásul sérülések sújtották, de így is közelebb állt a győzelemhez, így kicsit csalódott.

Marko Nikolic szerint ezúttal nem a szép játék lesz a fontos Forrás: www.vidi.hu/Peka Roland

Marko Nikolic megemlítette, hogy mindkét alakulat jól ismeri a másikat, ezért nagyon fontos lesz, melyik tudja ráerőltetni akaratát a másikra.

Ezen felül a stabil játékot, a gyors labdajáratást, a jó letámadásokat, a kemény védekezést és a pontrúgásokat nevezte döntő faktornak.

Hangsúlyozta, hogy a tizenegyeseket külön nem gyakorolták az edzéseken, de megvannak azok a játékosai, akik biztos ítéletvégrehajtók lehetnek, ha mégis arra kerülne sor.

A máltai Bojan Kaljevic (B2) és a fehérvári Varga József (j) az UEFA Európa Liga első selejtezőkörében játszott Videoton - Balzan FC labdarúgó-mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első találkozóról eltiltása miatt hiányzó Varga József szerint Belgrádban hozták azt, ami elvárható volt, vagyis nem kaptak gólt. Úgy vélte,

ha ismételten nem kapnak gólt, akkor nagy valószínűséggel továbbjutnak, mert egyet biztosan szereznek majd.

A sajtótájékoztatót megtekinthetik az alábbi videóban:

Miroslav Djukic, a Partizan vezetőedzője a felcsúti sajtótájékoztatóján kijelentette, nehéz kilencven perc vár rájuk a Pancho Arénában. Nagy taktikai harcra és még nagyobb izgalmakra számít, mivel mindkét fél számára hatalmas a tét.

Mint mondta,

nagy meglepetésekre nem számít a Videotontól, hiszen jól ismeri egymást a két gárda.

Miroslav Djukic nem számít nagy meglepetésekre a Videotontól Forrás: AFP/jose jordan/Jose Jordan

Jó mérkőzést vár annak ellenére is, hogy nem lehetnek túl sokan jelen Felcsúton, bár a múlt heti, belgrádi mérkőzésnél többen lesznek a lelátókon.

A beléptetés a megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe és a parkolási lehetőségek is változnak, ezért a székesfehérvári klub kéri a drukkereket, hogy 19 órára érkezzenek meg a Pancho Arénához.

A csütörtökön 20 órakor kezdődő felcsúti mérkőzésre minden jegy elkelt. Az összecsapás játékvezetője az angol Andre Marriner lesz.

Szavazzon!

Bejut az Európa-liga csoportkörébe a Videoton?