A magyar Eb-keret értékének közel dupláját fizetik egy izlandi focistáért

EURO 2016 Group F Iceland - Hungary SQUARE FORMAT
Gylfi Sigurdsson (L) of Iceland and Zoltan Gera of Hungary challenge for the ball during the UEFA EURO 2016 Group F soccer match between Iceland and Hungary at the Stade Velodrome in Marseille, France, June 18, 2016. Photo: Federico Gambarini/dpa (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)
Vágólapra másolva!
Az izlandi válogatott középpályása, Gylfi Sigurdsson már átesett az orvosi vizsgálaton, és csak a szerződést kell aláírnia, hogy 45 millió fontért (nagyjából 50 millió euróért) az Everton játékosa legyen.

Átesett és megfelelt a szerződéskötések előtt szokásos orvosi vizsgálaton Gylfi Sigurdsson, az izlandi válogatott 27 éves támadó középpályása, így már semmi akadálya nincs, hogy a Swansea-től az Evertonhoz igazoljon. A liverpooli csapat egybehangzó lapértesülések szerint 45 millió fontot fog posta fordultával a walesi csapatnak átutalni, amiből négymillió azonnal át is kerül az izlandi előző angol csapatának, a Tottenham Hotspurnek a számlájára.

"Az orvosunk azt mondta, hogy minden rendben van - jelentette ki Ronald Koeman, az Everton vezetőedzője. - Már láttam a kék mezben, de a szerződést még alá kell írni. Kulcsfontosságú játékos volt a számunkra, olyan focistákra van szükségünk, akik kreatívak és eredményesek tudnak lenni. Romelu Lukaku távozásával 25 gólt kell pótolnunk. Sigurdsson pedig a maga posztján a bajnokság egyik legjobb játékosa."

Az 50-szeres izlandi válogatott focista az előző bajnoki szezonban kilenc gólt lőtt és 13 gólpasszt adott, azaz valóban hasznára lehet új csapatának. Sigurdsson ezzel

az Everton történetének legdrágább igazolása lehet, megdöntve Romelu Lukaku 31,8 millió fontos vételárát,

aki 2014-ben a Chelsea-től került ennyiért Liverpoolba. A belga viszont a legdrágábban elladott focistája lett az Evertonnak, miután júliusban a Manchester United 75 millió fontot fizetett érte - az ő árából tud ilyen nagyvonalúan vásárolni Koeman. A hollandnak Sigurdsson lesz a hetedik új szerzeménye Michael Keane (Burnley), Davy Klaassen (Ajax), Cuco Martina (Southampton), Jordan Pickford (Sunderland), Wayne Rooney (Manchester United) és Sandro Ramírez (Málaga) után.

Lehet, hogy az Eb-n ellenünk lőtt gólja vitte fel Sigurdsson (balra) árát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini

Ami pedig a címben tett utalást illeti: a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott 23 fős keretének összértékét a torna előtt

27,3 millió euróra becsülték, ami a 24 résztvevő csapat között a legalacsonyabb volt.

A torna végeztével még csökkent is ez a szám, hiába jutott a csapat csoportelsőként a nyolcaddöntőbe. Izland egy körrel a mieinknél is messzebb jutott (a 16 között Angliát verték 2-1-re), és úgy tűnik, náluk valóban felfelé ment a válogatott játékosok ára.