Társoldalunk:

FK Qarabag: Szellemvárosból tiki-takával a BL kapujáig

2017.08.20. 19:25

Az FK Qarabag csapatának neve első hallásra talán nem ismerős az átlagos futballkövetők számára. Azonban ha kicsit visszanézünk az elmúlt pár év kupasorozataira, láthatjuk, hogy az azeriek folyamatosan ott kopogtatnak a Bajnokok Ligája és az Európa-liga főtáblájának ajtaján. Idén is így van ez, és már csak egy mérkőzés választja el őket a klub történetének legnagyobb sikerétől, a BL-szerepléstől, miután a playoffkör bajnoki ágán 1-0-ra legyőzték az odavágón a dán FC Köbenhavnt. Megmutatjuk, hogyan jutott el egy elhagyatott szellemvárosból a BL előszobájáig ez a csapat.

A Qarabag az elmúlt három Európa-liga kiírásban minden alkalommal beverekedte magát a csoportkörbe. Kiegyensúlyozott csapat, amely ha bejut, nemcsak pofozógép, hanem egy-két pofont ki is oszt. 

2014 őszén az olasz Internazionale és a francia St Etienne együttesével döntetlent ért el a csoportkörben (a franciákkal kétszer is), az ukrán Dnyiprót pedig meg is verte 1-0-ra. Így a kvartettben a harmadik helyen végzett.  2015-ben a belga Anderlecht ellen is nyerni tudott, az AS Monacóval szemben pedig összejött a döntetlen. A továbbjutás és a bravúr azonban elmaradt, 4. helyen zártak a csoportban. 2016-ban ugyancsak a harmadik helyen végeztek, amikor az olasz Fiorentinától ugyan kétszer kikaptak, de a görög PAOK-ot oda-vissza verték, és a cseh Slovan Liberec ellen is játszottak egy 2-2-t.

A Qarabag korábban sem Azerbajdzsánban, sem Európában nem volt komoly tényező. A klubot 1951-ben alapították Agdam városában. Az együttes fel-le liftezett az első és alsóbb osztályok között, noha soha nem esett ki. Rendszeresen anyagi gondokkal küzdöttek, végül 1977-ben jutottak vissza tíz év után az legfelsőbb osztályba, és 1988-ban meg is szerezték első bajnoki címüket. Majd beütött a krach.

Mára ez maradt az egykor harmincezres Agdam városábólForrás: Origo

Ugyanis a Szovjetunió felbomlásának előszele igencsak megcsapta a térséget. Agdam városa Hegyi-Karabah régiójához tartozik, amely területért 1988-tól az örmény és az azeri hadsereg folytatott háborút. A régió területileg Azerbajdzsánhoz tartozott, viszont főleg örmények lakták, a helyi önkormányzat pedig még ebben az évben megszavazta az egyesülést Örményországgal. Az azeriek ezt nem nézték jó szemmel, így megkezdődtek a véres etnikai tisztogatások a két nép között. A helyzet akkor vált kritikussá, amikor Azerbajdzsán 1991. augusztus 30-án kikiáltotta függetlenségét, majd Hegyi-Karabah is követte őket szeptember 2-án.  Ezt követően az örmények vonták fennhatóságuk alá a régiót, Agdam városát is elfoglalták, ahonnan a helyiek menekülni kényszerültek. Az egykoron mintegy 30 ezer főt számláló település 1994-re teljesen kiürült, és azóta sem lakik ott senki, szellemváros lett belőle.

Természetesen a csapatnak is költöznie kellett, de ennél egy nagyobb veszteséget is elszenvedett: az akkori edző, Allahverdi Bagirov meghalt a háborúban. 

A Qarabag csapata valamikor a 70-es években. Jobb alul Bagirov edzőForrás: sportline.az

Ő egyébként nemcsak a trénere volt a csapatnak, de politikus, aktivista és katona is, így halála után nemzeti hőssé nyilvánították. Mondani sem kell, a krízisből való kilábalás nem ment egyszerűen a klubnak, 2001-ig pengeélen táncolva élték túl a csődközeli helyzetet, miközben képviselték az országukat az UEFA-kupában, sőt az Intertotó Kupában egyszer még a Maccabi Haifát is legyőzték. 2001-ben jött a megmentő, az ország egyik legnagyobb vállalata, azóta stabil az anyagi helyzetük.

Gurban Gurbanov (elöl), az azeri tiki-taka meghonosítójaForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Carlo Bressan

A következő mérföldkő 2008: ekkor nevezték ki edzőnek Gurban Gurbanovot, aki azóta is betölti ezt a posztot. Gurbanov teljesen megreformálta a csapat játékát, és áttért arra a tiki-takára, ami főleg a Barcelona miatt lett híres, de csak később. Ugyan rendszeresen ott voltak a bajnoki cím közelében, és szépen vitézkedtek Európában is, az áttörés 2014-ben jött el, amikor 21 év után ismét elsők lettek a hazai kiírásban. Ez után a Salzburgon és a Twentén keresztül vezetett az út az EL csoportköréig, amivel vissza is tértünk a közelmúltba és az azóta tartó kiegyensúlyozott formához.

2017. augusztus 15-én pedig ismét szintet léptek, hiszen Madatov góljával 1-0-ra legyőzték otthon a dán Köbenhavnt, és már csak egy mérkőzés választja el őket az azeri sporttörténelemtől, a BL-csoportkörtől.

6371
A címben szereplő szám a Baku-Lisszabon közötti távolság kilométerben. Ha az azeri csapat bejut a BL főtáblájára, akár portugál ellenfelet is kaphat. Madrid és Barcelona sincs sokkal közelebb az azeri fővároshoz. Nem véletlen, hogy a BL elitklubjainak egyre inkább nyűg a csoportkör. Egy Qarabag-Benfica vagy Qarabag-Real Madrid mérkőzés miatt ezeknek a sztárcsapatoknak egy-egy napot jelent az utazás. Ettől pedig senki sincs oda. Nem véletlen, hogy évről évre felmerül annak a lehetősége, hogy az európai sztárcsapatok részvételével olyan zárt liga alakuljon meg, amelyben a nagyok egymás ellen játszhatnak. Mert egy Manchester United-Barcelona, vagy egy Benfica-Real Madrid mérkőzés jóval több embert érdekel, mint a Qarabag hazai meccse bármelyik sztáregyüttes ellen. Ugyanakkor az Európa Liga 2016-17-es szezonjában a kazah Asztana is a csoportkörbe jutott, márpedig az kazah város még Bakunál is jóval keletebbre fekszik.