Vágólapra másolva!
"Ott a negyedik, Szabó! Hát te szobrot kapsz Székesfehérvárott!" Ezt ordította a Magyar Televízió riportere, Gulyás László a Videoton-Partizan Beograd labdarúgó-UEFA-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, amikor Szabó József a negyedik gólját lőtte a belgrádi csapatnak. A szobor persze azóta sem készült el, de a Videoton most újra a belgrádi Partizannal játszik az Európa Liga főtáblájára kerülésért. Emlékezés egy 33 évvel ezelőtti, felejthetetlen kupapárharcra.

Felszisszentek a magyar futballszurkolók, amikor 1984. november 9-én Zürichben a Partizan Beograd csapatát húzták a Videoton neve mellé az UEFA-kupa harmadik fordulójának sorsolásakor.

A székesfehérvári csapat ekkor már négy és fél kupameccsen volt túl ebben a sorozatban.

Az első fordulóban a csehszlovák Dukla Praha ellen egy hazai 1-0 után idegenben a 0-0-s végeredmény jelentette a továbbjutást. A második körben a francia Paris St. Germaint Párizsban 4-2-re verte a fehérvári csapat. Az 1984. november 7-i visszavágón 2-0-s vezetésénél a meccs köd miatt félbeszakadt, de a másnapi megismételt összecsapáson is sikerült 1-0-ra nyerni és továbbjutni. Ekkor jött a sorsolás, és ekkor került elő a Partizan Beograd neve a kis golyóból.

A játékosok kivonulnak a pályára a Videoton-Partizan Beograd UEFA-kupa labdarúgó-mérkőzésen Forrás: MTI/Németh Ferenc

Betojt angolok a belgrádi Maracanában

A felszisszenésnek alapos oka volt. A belgrádi csapat a második fordulóban hihetetlen bravúrral jutott tovább az angol Queens Park Rangers ellen. A londoni Highbury-ben megrendezett első meccsen az angolok 2-1-es Partizan-vezetés után 6-2-re győztek. Bár az idegenben lőtt két jugoszláv gól miatt azt mindenki tudta, hogy a visszavágón elég "csak" 4-0-ra nyerniük Zsivkovicséknak. Ez pontosan így történt.

Az angolok nemes egyszerűséggel összetojták magukat a belgrádi "Maracana", azaz a Néphadsereg Stadion hangulatától.

A sorsolás után a Videoton akkori edzője, Kovács Ferenc úgy vélekedett, hogy kaphattak volna ennél nehezebb ellenfelet is.

Kovács Ferenc vezetőedző, aki részese volt a Videoton UEFA-kupa-menetelésének Forrás: MTI/Beliczai László

Ugyanakkor túlzás lett volna azt állítani, hogy a Videotonnál kitörő örömmel fogadták a belgárdi együttest. Mindenki arról beszélt, hogy az a csapat, amelyik négy gólt rúg egy angol együttesnek, életveszélyes alakulat. Ráadásul a Videoton az első meccset hazai pályán játszotta. Ekkor azonban még senki nem gondolta azt, hogy ez a november végi, fehérvári találkozó minden idők egyik legemlékezetesebb, Magyarországon megrendezett nemzetközi kupamérkőzése lesz. Főleg akkor nem, ha elolvasták a Partizan vezetőedzőjének, Nenad Bjekovicsnak a mérkőzés előtti nyilatkozatát.

Szabó József (9) kapura lő, jobbra Novath György (a Videoton játékosai) a Videoton-Partizan Beograd UEFA-kupa labdarúgó-mérkőzésen Forrás: MTI/Németh Ferenc

Szabó József mesternégyese

Szabó négy góljáról a másnap megjelenő Nemzeti Sport így számolt be:

12. perc: Burcsa kapott jó labdát jobbról. Középre adott, de Novath elvétette, Szabó József azonban berobbant, és 8 méterről a kapu bal oldalába bombázott. 1-0.

48. perc: Csongárdi jól indította a bal oldalon Májert, aki ügyesen átlőtte a labdát a másik oldalra, az egész védelem és a jugoszláv kapus is sakk-matt helyzetbe került. Szabó József 5 méterről a kapuba lőtt. 2-0.

49. perc: Burcsa tört be a tizenhatoson belülre, amikor lerántották, az NDK-beli Kirschen játékvezető habozás nélkül a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Szabó nagy nyugalommal a kapu bal oldalába lőtte. 3-0.

74. perc: Májer jó labdával indította Novathot, aki remekül középre adott. Szabó József jól helyezkedett, és 6 méterről, estében úgy rúgta meg a labdát, hogy az a kapufa belső lapjáról vágódott a kapuba. 4-0. Mesternégyes. Nemzetközi szinten egészen ritkán látható, klasszis produkció volt.

Ekkor üvöltötte Gulyás László, hogy Szabó szobrot kap Fehérváron.

5-0 után is óvatos volt a Videoton

A kegyelemdöfést Májer Lajos adta meg, aki a 80. percben elhelyezte a Videoton ötödik gólját Omerovics kapujába. 5-0.

Futballnyelven szólva: öt kopasz.

A továbbjutás eldőlt?

Minden ott áll a táblán. Ehhez nem is kell külön kommentár Forrás: MTI/Németh Ferenc

Normális esetben az kellett volna mondani, hogy igen, a visszavágó puszta formalitás lesz Belgrádban. Érdekes módon azonban sem Kovács Ferenc, sem a játékosok nem mertek erről beszélni.

Valamennyien a Partizan-QPR meccset emlegették.

Azt mondták, hogy a jugoszláv csapat egyszer már rúgott négyet egy angolnak, akkor miért ne lőhetne ötöt a Videotonnak? A londoni Times azt írta, hogy a Videoton már egészen biztosan a legjobb nyolc között érezhetné magát - ha nem a Partizan lenne az ellenfél. Vagyis az angol sajtó arra is képesnek tartotta a jugoszlávokat, hogy a visszavágón öt vagy hat gólt szerezzenek a Videoton ellen.

A mesternégyest elért Szabó József azt nyilatkozta, hogy ha az 5-0 után kiüti őket a Partizan, ő abbahagyja a labdarúgást.

A Videoton kapusa, Disztl Péter kiöklözi a labdát a jugoszláv csatárok elől a Partizan Beograd-Videoton mérkőzésen Forrás: MTI/PI-JUG

Kovács Ferenc: "Az 5-0 ellenére egy picikét mégis féltünk a visszavágó előtt. Félelmetes ellenfél volt a Partizan. Ugyanakkor az első meccsen tényleg szédületesen játszottunk.

Az edzéseken naponta azt gyakoroltuk, hogy a beadásokból miként tudunk gólt lőni. A Partizan elleni első mérkőzést ezzel a taktikával tudtuk öt góllal nyerni. A félelmünk kissé fokozódott, amikor megérkeztünk Belgrádba. Ahogy a busz haladt a stadion felé, a legvérmesebb jugoszláv szurkolók a kezükkel hatost mutatva adták tudtunkra, hogy mi vár ránk."

Szabó József 1994-ben, azaz tíz évvel a mérkőzés után a Petőfi Rádióban a következőket mondta: 1983. július 30-án a Cracovia Kraków elleni 6-0-ra végződött Intertotó meccsen rúgtam négy gólt, de annak a sportértéke jóval kevesebb volt, mint a Partizan elleni UEFA-kupa-párharc.

Négy nappal a belgrádi visszavágó előtt a szarajevói Zseljeznicsar 4-0-ra nyert a Partizan elleni jugoszláv bajnoki mérkőzésen. A romjaiban heverő fővárosi csapat újabb méretes pofont kapott, így készült a visszavágóra. (A szarajevói vasutasegyüttessel a Videoton az UEFA-kupa elődöntőjében találkozott és jutott tovább 4-3-as összesítéssel, Csuhay József utolsó pillanatokban szerzett góljával.)

A jugoszláv tévé nem adta a meccset

A belgrádi meccs előtt a Partizan vezetősége arra kérte a jugoszláv állami tévét, hogy az ne közvetítse élőben a meccset, mert ebben az esetben többen mennek ki a Néphadsereg Stadionba biztatni a szinte lehetetlen helyzetbe került belgrádi csapatot. (A Magyar Televízió élőben adta a visszavágót.) A meccs előtti nyilatkozatok egyenesen odáig mentek, hogy a Partizan a jugoszláv futball tekintélyének megmentéséért harcol.

A belgrádi Néphadsereg stadion, amelyben a Partizan-Videoton meccset is játszották Forrás: Origo

A visszavágóra végül 35 ezer néző látogatott ki. A 11. percben Zsivkovics góljával 1-0, ekkor sokak vérnyomása emelkedett meg idehaza. Pláne akkor, amikor a jugoszlávok Varga góljával már 2-0-ra vezettek.

Ám itt megállt a tudomány.

A Videoton innentől kezdve rákényszerítette az akaratát a Partizanra, amely képtelen volt több gólt lőni. A végén pedig a magyarok különleges sportszerűségről tettek bizonyságot. A Videoton játékosai a lefújás után odamentek a Partizan Beograd szurkolói elé, és megtapsolták őket. Az addig fütyülő jugoszláv drukkerek pedig megtapsolták a magyar csapatot.

Bár ebben a kupasorozatban ez volt a magyar csapat első veresége, emiatt senki sem bánkódott. A Videoton 5-2-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé, ahol aztán a Manchester Unitedet is kiütötte.

De az már egy másik történet volt. De Szabó József szobra sem készült el soha Székesfehérvárott.

(Az íráshoz a Petőfi Rádióban 1994-ben, a Veni Vidi Vici című műsorban elhangzott nyilatkozatokat, illetve az Arcanum digitális adatbáziást használtuk.)