Vágólapra másolva!
Zinedine Zidane-t 2016 januárjában nevezték ki a Real Madrid vezetőedzőjének, de röpke másfél év is elég volt neki ahhoz, hogy a klub történetének negyedik legsikeresebb edzője legyen. A francia szakember ez idő alatt nyert két BL-serleget, két európai Szuperkupát, spanyol bajnoki címet és klubvilágbajnokságot. Ja, és olyan edzőnagyságok gratuláltak neki, mint Mourinho, Ancelotti, Simeone és Allegri.

Zidane első félszezonját az Atlético Madrid ellen megnyert Bajnokok Ligája döntővel zárta 2016 júniusában. A francia legendára akkoriban sokan mondták, hogy nem lesz nagy edző, mert rosszul meccsel, nem tud taktikázni. Az Atlético elleni fináléban már a 72. percre kimerítette mindhárom cserelehetőségét, miközben a meccsen hosszabbítás is volt. Ekkor a szerencse mellé szegődött, itt kezdődött a sikertörténet.

A 2016-17-es szezonban Zidane megmutatta, hogy folyamatosan fejlődik, szinte minden húzása bejött a kispadon.

Csapatát remekül forgatta a bajnokságban, a perememberek szinte minden héten meghálálták a bizalmát. Ennek eredményeként a hétközi Bajnokok Ligája-meccsekre szinte mindig friss gárdát tudott pályára küldeni.

Zinédine Zidane edzői pályafutása tündérmeseként alakul Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Februárban a Napoli elleni nyolcaddöntő mindkét mérkőzésén hátrányba került a Real Madrid, azonban mindkét összecsapást 3-1-es győzelemmel zárta. Az embernek az volt az érzése, hogy Zidane csapata akkor rúg gólt, amikor akar, így magabiztosan jutott a legjobb nyolc közé 6-2 összesítéssel.

A Bayern München elleni negyeddöntőt sokan előrehozott fináléként kezelték,

mivel Európa két legjobb formájában lévő csapata találkozott. A két edző személye is pikáns volt, ugyanis a bajorokat az a Carlo Ancelotti irányította, aki Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal, miközben Zidane volt a másodedzője.

Carlo Ancelotti elégedetlen a játékvezetéssel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

A mester és tanítványa csatából Zizou került ki győztesen. A Real végül 6-3-as összesítéssel jutott túl a bajor gárdán. A Zidane-mágiát kissé beárnyékolta, hogy a németek a visszavágón sokkal jobban futballoztak, de Kassai Viktor tévésen kiállította Arturo Vidált, majd Cristiano Ronaldo lesgólját is megadta, ezzel teljesen ellehetetlenítve a Bayern Münchent.

Az elődöntőben újra megérkezett a városi rivális, az Atlético Madrid.

A szekértők szerint Diego Simeone csapata volt a legveszélyesebb a Real Madridra.

Diego Simeone csapatának ezúttal is túl nagy falat volt a Real Madrid Forrás: AFP/Cristina Quicler

A Matracosok három év alatt két BL-döntőt is elbuktak ellenük, így lett volna miért törleszteniük. Kiélezett párharcról azonban nem lehet beszélni, mivel Zidane remek taktikával már az első meccsen háromgólos előnyt harcolt ki a csapatával. A visszavágón az Atléti mindent megtett a fordításért, Saúl Niguez és Antoine Griezmann találataival még fel is jött egy gólra, de Isco villanása megtörte az Atléticót.

Így jöhetett össze júniusban az álomdöntő a Bajnokok Ligájában. A Real Madrid ellenfele a Massimiliano Allegri vezette Juventus volt.

A Juventus nagyon rossz napod fogott ki a BL-döntőben Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A Juventus korábban lehengerlő teljesítménnyel, kapott gól nélkül ütötte ki a Barcelonát, így sokan úgy vélekedtek, hogy taktikailag az olasz szakember foghatja meg igazán Zidane-t. A francia mester azonban véghezvitte azt, ami korábban senkinek sem sikerült: csapata parádés játékkal, 4-1-re legyőzte a Juventust, így összejött neki a címvédés a Bajnokok Ligájában.

Ezzel újfent történelmet írt.

Az augusztusi Szuperkupa-mérkőzésnek úgy ment neki a Real Madrid, hogy a nyári felkészülési időszakban csak egy meccset, az MLS All Stars ellenit tudta megnyerni. Zidane azonban a Manchester United elleni összecsapás előtt is leszögezte, hogy az felkészülési mérkőzések végeredményeiből nem kell messzemenő következtetést levonni.

Mourinhónak is fejtörést okozott a Real Madrid játéka Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Ezzel a kijelentésével korábbi munkatársa, a Special One-ként emlegetett MU-edző, José Mourinho szembesült. A Vörös Ördögök játékosai a meccs nagy részében csak nyomozták a labdát. A portugál sztáredző is csak annyira tudott belenyúlni meccsbe, hogy a hajrában pályára küldte a belga Fellainit, hátha nyerni tud pár fejpárbajt. Mourinho ezzel csak annyit ért el, hogy játékosának hála, létrejött a világ egyik legviccesebb fotója és vele együtt több tucat mém.

Az igazi show-t viszont Zinédine Zidane vitte el, aki úgy is futballra oktatta José Mourinhót, hogy

a világ legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo 83. percig csak a kispadon ült.

Amihez Zidane hozzáér, rögtön arannyá válik Forrás: NurPhoto/Ahmad Mora/NurPhoto/Ahmad Mora

A 45 éves francia szakember másfél éve került a Real Madrid kispadjára, de folyamatosan írja a történelmet. Ha továbbra is így folytatja, Zidane nem a Real Madrid negyedik legeredményesebb edzőjeként fog visszavonulni, hanem hamarosan az élre fog ugrani.