Guardiola Mourinho ellen - de mi van, ha megint elbuknak?

Guardiola, Mourinho
Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho (L) watches as Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola gestures on the touchline during the EFL (English Football League) Cup fourth round match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford in Manchester, north west England on October 26, 2016. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Augusztus 11-én az Arsenal–Leicester City bajnokival rajtol a Premier League 2017/2018-as szezonja. A bajnokság legjobb hat csapata vélhetően idén is kiemelkedik majd a mezőnyből, de a végső győzelemre csak a két manchesteri csapatnak és a Chelsea-nek van reális esélye. Felvezető.

Megérkezésükkor azt mondták, kicsi lesz egy város kettőjüknek. A várakozásokkal ellentétben Guardiola és Mourinho is csak a BL-helyekért volt versenyben az első szezonjában, idén viszont már nem lehet alibizni; aki nem teljesít, az bukott edző lesz.

Guardiolával hosszú távon számolnak

Amikor Guardiola átvette a Manchester Cityt, a csapat átlagéletkora 30 év felett volt. „A City fél keretét le fogják cserélni, ami nem egyszerű feladat, még ha meg is van rá az anyagi fedezet" – mondta egy, a klubhoz közel álló forrás. Mint kiderült, a 2016 nyarán elköltött 170 millió euró kidobott pénz volt: a sérülékeny Gündogant mindössze tíz meccsre tudták összedrótozni, Stones és Sané meccsről meccsre váltogatta formáját, Nolito és Bravo pedig totális mellényúlás volt.

Guardiola idén csak a védelem megerősítésére 178 millió eurót költött; érkezett Mendy (58 millió), Danilo (30), Kyle Walker (50) és a kapuba Ederson (40).

Guardiola nem véletlenül volt elégedetlen a City keretével Forrás: AFP/Anthony Devlin

A túlzott költekezés nem vezet eredményre

Az 1978 és 1997 közötti periódus negyven angol csapatát vizsgálva megállapították, hogy az átigazolási díjakra fordított kifizetések nettó összegének mértéke csupán 16%-ban hozható kapcsolatba a bajnokságban elért eredménnyel. Ezzel szemben a csapatok fizetésekre fordított kiadásainak mértéke már jóval beszédesebb: ezek átlagosan 92%-ban szolgáltak magyarázattal az elért helyezésre. Ez az összefüggés mindmáig létezik. A Premier League és a Championship csapatait vizsgálva 2003 és 2012 között 90%-nál is nagyobb volt az összefüggés a bérek nagysága és a csapatok bajnokságban mutatott teljesítménye között. Úgy tűnik hát, hogy hosszú távon egy klub előrehaladását messze jobban segítik a magasabb fizetések, mint a szemkápráztató igazolások.

A 2016/2017-es szezonban a City az első hat bajnokiját megnyerte, és a 10. fordulóig vezette a tabellát. A spanyol kezdeti 4-1-4-1-es formációja nem ízlett a PL-nek, és a pálya közepe felé húzódó szélsőhátvédek is újdonságnak számítottak (Guardiola már a Bayernnél is kísérletezett ezzel). Ennek a taktikai húzásnak három fő oka volt:

  • a szélsők egy az egyben maradhattak az ellenfél szélsőivel
  • területeket nyitottak meg a pálya közepén
  • labdavesztéskor azonnal megakadályozták a kontratámadásokat
Guardiola keze nyoma azonnal meglátszott a City játékán Forrás: SkySports

Az első botlás után azonban Guardiola érthetetlen kísérletezgetésbe kezdett, ami gyermeteg védelmi hibákhoz vezetett. 2016. szeptember 28. és október 26. között a City hat meccsen át volt nyeretlen, ilyen hosszú negatív sorozata korábban még nem volt a spanyol edzőnek.

De nem várhatjátok el, hogy három hónap után 4–0-ra győzzek a Camp Nouban, vagy Messi, Suárez és Neymar ne kerüljön helyzetbe, vagy Iniesta ne játsszon jól. Jó vagyok, de nem ennyire" – olvasott be Guardiola az újságíróknak a Barcelona ellen 4–0-ra elveszített BL-csoportmeccs után.

A Barcelona elleni vereség után kiosztotta az újságírókat Forrás: DPPI/Kieran Mcmanus

De nem is az első szezonban várták tőle a csodát.

Manszur-sejk 2008-as hatalomátvétele óta minden egyes döntés azért született a Citynél, hogy a hosszú távú projekt élére végül kinevezhessék Guardiolát.

„Az már önmagában siker, hogy a világ egyik legkeresettebb menedzserét sikerült megszerezni. Ez is mutatja, micsoda fejlődésen ment keresztül a City az utóbbi években. Felértünk az elit szintjére, most az a feladat, hogy állandósítsuk a helyünket. Ehhez nem elég pusztán jó játékosokat venni. Őket stílusos csapattá kell formálni, beépíteni a fiatalokat, menedzselni az egész Etihad-kampuszt, a klub utánpótlásától felépítve az első csapatot.

nyilatkozta Aaron Hardman, a Manchester City egyik alkalmazottja.

Mourinho is tudja, idén több kell Forrás: AFP/Oli Scarff

Mourinhónak muszáj kockázatot vállalnia

2016 nyarán José Mourinho úgy kezdte a bemutatkozó sajtótájékoztatóját, hogy könnyű lenne arról beszélni, milyen nehéz helyzetben veszi át a csapatot. Fél órán keresztül panaszkodott azzal a felütéssel, hogy „könnyű lenne a problémákról beszélni". Ezt a kommunikációt megtartotta az év végéig, a szurkolók pedig tőle elfogadták ugyanazokat a dolgokat, amiket Louis van Gaaltól nem.

Mourinhónak elhitték a sirámokat, hogy mennyi meccset kell játszani, és hogy mennyi sérültjük van.

Ettől függetlenül az első szezonjában kudarcot vallott a 469 millió eurós keretével; a megszerzett 69 pont a második legkevesebb volt a Unitedtől a PL-érában. Volt ugyan egy 25 meccses veretlenségi sorozata a csapatnak, de ebből csak 13-at nyert meg, 12-szer döntetlent játszott. Elsősorban azért, mert ahogy az Ajax ellen 2–0-ra megnyert Európa Liga-döntőben, úgy

Mourinho ezeken a meccseken sem vállalt semmilyen kockázatot.

A kockázatvállalásnak a minimalizálása vezetett oda, hogy igazából még a kiscsapatok ellen sem tudott kulcsmeccseket nyerni, a nagyok ellen pedig kifejezetten rosszul szerepelt idegenben.

A rangadókon nagyon nem ment a Unitednek Forrás: AFP/Ian Kington

A rengeteg döntetlen mellett szintén döntő faktornak bizonyultak a topcsapatok ellen elért eredmények: az Old Traffordon még elfogadható volt a mérleg a liga legjobbjai ellen (két győzelem, két döntetlen, egy vereség és 6–4-es gólkülönbség), idegenben viszont nagyon nem ment: három vereség, két döntetlen, nyolc kapott és egyetlen szerzett gól.

– kritizálta a portugált Jamie Carragher, a Sky Sports szakértője az Arsenal otthonában elszenvedett 2–0-s vereség után.

Mourinhónak hagyományosan a második éve a legerősebb az adott klubjánál, ez pedig most érkezett el. A nyári igazolásokkal a csapat tengelyét próbálta megerősíteni:

Lindelöf, Matic és Lukaku érkezésével leginkább stabilizációt vár a következő szezontól.

A portugáltól egy szerkezetváltás sem lenne meglepő: az első évében többször használt 4-3-3 mellett a háromvédős rendszert is próbálgatta az előszezonban.

Conte eddigi legnehezebb szezonjára készül Forrás: AFP/Ben Stansall

Minőségi, de rövid a Chelsea kerete

Az ESPN szakértői szerint Antonio Conte elsődleges célja, hogy elkerülje a „José Mourinho-szezont", azaz, hogy a bajnoki cím után ne essen vissza a középmezőnybe. Azt az olasz is elismerte, hogy edzői pályafutásának legnagyobb kihívása előtt áll.

Végig harcban kell lennünk a címvédésért, de nem lesz könnyű dolgunk."

Conte az első angliai évében rekordot jelentő 30 győzelemmel nyerte meg a Premier League-et,

most azonban már a Bajnokok Ligájában is teljesíteni kell, és a kétfrontos terheléshez egyelőre rövidnek tűnik a keret.

Eddig csak Rüdiger, Bakayoko, Morata és Caballero érkezett, elment viszont Terry, Matic, Aké, Chalobah és minden bizonnyal az SMS-ben kirúgott Diego Costa sem marad.

A Chelsea-nek valószínűleg nem lesz még egy ilyen kiugró szezonja Forrás: AFP/Ian Kington

A klub legendája, Frank Lampard is úgy gondolja, hogy ez a következő szezonban kevés lesz. „Conte szólhat a vezetőségnek, hogy szűk a keret. Kell egy középső középpályás, és a szélek sincsenek rendben.

A csapatkapitány, Gary Cahill szerint „nyilvánvalóan nagyon fontos, hogy akik érkeznek, minél gyorsabban beilleszkedjenek. Mindenkinek játékban kell lennie, mert fontos a pihenés, hiszen sok mérkőzésünk lesz." Angol sajtóértesülések szerint még legalább három-négy érkezőre számítanak a Chelsea-nél.

Arsenal: mikor ha nem most?

Az Arsenal most először nem szerepel a Bajnokok Ligájában az 1998/1999-es szezon óta, úgyhogy idén valószínűleg mindent feláldoz majd a Premier League-ért (jó esély van rá, hogy Wenger elengedi az Európa Ligát, és csak a fiatalokat játszatja a sorozatban).

Követendő példa a Leicester és a Chelsea, mindkét csapat úgy nyerte meg a bajnokságot az elmúlt két évben, hogy nem volt nemzetközi kupakötelezettsége.

Az ESPN szakértői azonban megjegyzik, a londoniak már tíz éve ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, és

Wenger Arsenalja már csak Wenger Arsenalja marad.

A tavaszi menetelésre viszont lehet építeni: a háromvédős rendszerben játszva az Arsenal az utolsó tíz meccséből kilencet megnyert, közte a Chelsea elleni FA-kupa döntőt.

A szezon első trófeája az Arsenalé, miután 2-1-re legyőzte a Chelsea-t a Community Shielden Forrás: DPPI/Sebastian Frej

Alexandre Lacazette klubrekordot jelentő 53 millió eurós megszerzésével végre van egy gólerős játékosa a csapatnak, az egyetlen kérdés, ami még megválaszolatlan, hogy mi lesz Alexis Sánchezzel.

A chilei magasabb fizetésért gürizik, és közben a PSG is csábítja.

Tavaszra ismét elfogy Klopp Liverpoolja?

A Liverpool idei szereplését is az fogja meghatározni, hogy a játékosok hogy bírják majd Jürgen Klopp nyomásgyakorlásra alapuló „gegenpressingjét". Az elmúlt szezonban a karácsonyi hajtásig úgy nézett ki, hogy versenyben lesznek a bajnoki címért, de a 2017-es naptári évet öt nyeretlen meccsel kezdte a csapat, és ez átírta a célkitűzéseket.

Klopp focija kizsigereli a játékosokat Forrás: AFP/Christof Stache

Klopp a nyáron elmondta, hogy szerinte mi kell ahhoz, hogy a Liverpool újra tényező legyen Európában, és kielégítse a szurkolók 1990 óta tartó sóvárgását a bajnoki címért.

– mondta a német edző, hozzátéve, hogy tudják, hogy vannak problémáik. Főleg a sérülésekkel.

Tavasszal Mané a legrosszabb pillanatban dőlt ki, Sturridge-nak pedig már évek óta nincs egy egészséges szezonja.

A legújabb áldozat Adam Lallana, aki az Atlético Madrid elleni Audi-kupa döntőjében összeszedett combsérülés miatt két hónapig nem játszhat.

Coutinho sorsa sem tisztázott még Forrás: DPPI/Mark P Doherty

A Tottenham talán a liga legstabilabb csapata

Az angol klubok a jelenlegi átigazolási szezonban eddig megközelítőleg egymilliárd eurót költöttek új játékosokra, de a Tottenham egyelőre kimaradt ebből. A klub új, 61 ezer férőhelyes stadionjának építése jelenleg is zajlik, bár Daniel Levy klubelnök szerint ez nincs hatással az átigazolási politikájukra.

Mauricio Pochettino vezetőedző szerint labdába sem rúghatnak, ha új játékos megszerzéséről van szó: „Mi nem tudunk versenyezni a Uniteddel és a Cityvel az átigazolási piacon."

A pályán felveszik a harcot a riválisokkal Forrás: DPPI/Jon Bromley

Guardiola 50 millió eurót fizetett Walkerért, de rajta kívül a Tottenhamnek egyelőre sikerült megtartania a legjobbjait:

Kane, Eriksen és Dele Alli is a csapatnál van, habár utóbbiért a United hajlandó lenne a brit rekordot is kifizetni.

A Spurs tavaly a legkevesebb gólt kapta a bajnokságban (29-et), és +60-as gólkülönbséggel zárt, ami még a bajnok Chelsea mutatójánál is jobb volt. Pochettino keze alatt talán a PL legstabilabb csapata állt össze, amely ha az átigazolási piacon nem is versenyezhet a riválisaival, komoly esélyesnek számít.

A csőd széléről a PL-be

Az 1996/1997-es szezonban úgy tűnt, hogy a Brighton akár örökre eltűnhet a süllyesztőben. A felhalmozott adósság miatt csőd fenyegette, a vezetés úgy gondolta, hogy ebből az áldatlan állapotból csak a stadion eladása jelentheti a megoldást. A szurkolók tiltakozása ellenére a Goldstone Groundot eladták, így a klub megmenekült. A legújabb korszak nagy sikereit már Chris Hughtonnak köszönhetik, aki 2014 szilveszterén vette át az irányítást. Ő volt az, aki évről évre közelebb hozta a feljutást, majd 2017. április 17-én a Wigan 2–1-es legyőzésével végleg eldőlt, hogy a klub feljut a Premier League-be. Tony Bloom klubelnök jelezte, hogy szeretnének erősíteni, de bíznak Hughtonban, és inkább a lassú, de biztos építkezést választják (a Brighton mindössze 16 millió eurót költött a nyáron).
Rafa Benítez irányításával a Newcastle egy év száműzetés után bajnokként jutott vissza az élvonalba, a Huddersfield pedig a futball legdrágább meccsét megnyerve került fel a PL-be 1972 után.

A top 6 már tavaly is kiemelkedett a mezőnyből, valószínűleg így lesz ez idén is. Azt viszont merész dolog lenne kijelenteni, hogy hat csapat harcol majd a bajnoki címért. A Liverpool 1990-ben, az Arsenal 2004-ben nyerte meg utoljára a Premier League-et, a Tottenham pedig most már évek óta a „majdnem, de mégsem" kategóriába tartozik.

Marad tehát a két manchesteri csapat és a Chelsea.