Társoldalunk:

Drogbizniszbe keveredett a Barca korábbi játékosa

2017.08.09. 21:46

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket rendelt el Rafael Márquez ellen, mert a gyanú szerint együttműködik egy drogbáróval.

A 38 éves hátvéd mellett az amerikai kormányzat büntetőintézkedésekkel sújtja Julio César Álvarez Montelongo énekest, valamint szankciókat szab ki további 21 mexikói állampolgárra és 42 mexikói vállalkozásra. Valamennyiüket azzal vádolják, hogy kapcsolatban állnak Raúl Flores Hernández drogbáróval, akinek önálló bűnszervezete van, de kapcsolatban áll a hírhedt Sinaloa drogkartell vezetőivel is.

Márquez 2003 és 2010 között játszott a BarcelonábanForrás: AFP/Roman Kruchinin

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közlemény leszögezi, hogy Raúl Flores Hernándezt az amerikai szervek a mexikói rendőrséggel szorosan együttműködve, több évig tartó és kiterjedt nyomozás után azonosították pénzmosással is foglalkozó "jelentős külföldi kábítószer-kereskedőként".

A kommüniké részletesen felsorolja, hogy Flores Hernández és szervezete - a guadalajarai kaszinótól kezdve lemezkiadón át sport- és rehabilitációs intézményekig, éttermekig és szállodákig - mely vállalkozásokat tartja ellenőrzése alatt. Az amerikai szankciók valamennyiüket érintik.

A válogatott futballista állítólag együttműködik Raúl Flores Hernández drogbáróvalForrás: AFP/Franck Fife

A szankciók értelmében az amerikai kormányzat befagyasztja az érintettek esetleges amerikai vagyonát, és megtiltja belépésüket az Egyesült Államok területére.

Az Egyesült Államokban - a kaliforniai San Diego városában - éppen a hét elején emeltek vádat a Sinaloa drogkartell egyik vezetőjének fia, a 29 éves Damaso Lopez Serrano ellen. A vádemelés után Jeff Sessions igazságügyi miniszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a kormányzat számára "elsődleges feladat" a mexikói drogkartellek elleni küzdelem.