Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid 2-1-re legyőzte az Európa Liga-győztes Manchester Unitedet az európai Szuperkupa-mérkőzésen, Szkopjéban.

Európai Szuperkupa-mérkőzés
Real Madrid-Manchester United 2-1 (1-0)
Szkopje, II. Fülöp Stadion
Játékvezető: Gianluca Rocchi (olasz)
Real Madrid: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Modric, Casemiro, Kroos – Bale (Asensio, 74.), Benzema (Ronaldo, 83.), Isco (Lucas Vasquez, 74.). Vezetőedző: Zinédine Zidane
Manchester United: De Gea - Valencia, Smalling, Lindelöf, Darmian – Herrera (Fellaini, 56.), Matic, Pogba - Mhitarjan, Lukaku, Lingard (Rashford, 46.). Vezetőedző: José Mourinho
Gólszerzők: Casemiro (24.), Isco (52.), ill. Lukaku (62.)
Sárga lap: Carvajal (84.), Ramos (86.), ill. Lingard (42.), Rashford (90+4.)


A négyszeres aranylabdás Cristiano Ronaldo csak a kispadon kapott helyet a Real Madridban,

míg a Manchester United három nyári sztárigazolását, a svéd Victor Lindelöföt, a belga Romelu Lukakut és a szerb Nemanja Maticsot is a kezdőbe nevezte José Mourinho.

Rita pillanat: kispadon a négyszeres aranylabdás Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Mindkét csapat bekezdett már a mérkőzés elején. Az első percben az MU belga támadója, Lukaku zavarta meg a kapujából bizonytalanul kimozduló Keylor Navast, de a Real megúszta kapott gól nélkül. Egy perccel később már a Királyi Gárda veszélyeztetett. Marcelo baloldali beadásába az angolok által csábított Gareth Bale piszkált bele, de akrobatikus kísérlete elszállt a kapu fölött.

Az első igazán komoly lehetőség a Real Madrid előtt adódott.

A 16. percben Toni Kroos baloldali szögletét a berobbanó Casemiro fejelte a felső lécre. Két perccel később ismét a brazil szűrő próbálkozott, de a 18 méterről megeresztett bombája egy méterrel a kapu fölé szállt.

Az első félidőben Casemiro volt a Real Madrid legjobbja Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Harmadszorra viszont összejött a júniusi BL-döntő hősének. A 24. percben az újdonsült 10-es, Luka Modric mesteri indítására startolt rá (lesgyanús helyzetben), majd hat méterről, estében a bal alsó sarokba belsőzött (1-0).

A vezető gól után teljesen átvetette a játék irányítását a Real Madrid. Az angol csapat támadásai rendre elakadtak a spanyol térfél közepén, José Mourinho tanítványai jobbára csak átlövésekkel próbálkoztak, de kaput nem sikerült találniuk.

A félidő lefújása előtt növelhette volna előnyét a BL-győztes alakulat,

de Karim Benzema 10 méterről, takarásból leadott bombáját David De Gea kitornázta a jobb alsóból. A 45. percben még Lukakunak volt lehetősége az egalizálásra, de Ander Herrera beadása után a belga csatár Keylor Navas kezébe fejelt.

José Mourinho láthatóan elégedetlen volt az első félidei produkcióval Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A Vörös Ördögök menedzsere úgy gondolta, nem árt némi sebességet vinni csapat játékába, így a második félidőre pályára küldte a 19 éves szupertehetséget, Marcus Rashfordot a halovány Jesse Lingard helyére. A változtatás ellenére ismét a Real Madrid kezdett jobban,

Toni Kroos 19 méteres bombáját De Gea nyújtózva tornázta ki a jobb alsó sarokból.

Az 52. percben növelte előnyét a Real Madrid. Isco kényszerítőzött a tizenhatoson belül Bale-lel, szembe került De Geával, majd higgadtan a bal alsó sarokba gurított a spanyol válogatott kapus mellett (2-0).

A második spanyol gól után azonnal szépíthetett volna a Manchester United. Herrera jobb oldali beadására Paul Pogba érkezett lendületből, középre tartó fejesét Navas pont az érkező Lukaku elé ütötte, azonban a 90 milli fontért szerződtetett belga támadó öt méterről az üres kapu fölé bombázott.

A 61. percben végleg lezárhatta volna a meccset a Real Madrid.

Gareth Bale kapott remek labdát a jobb oldalon, kiszorított szögből, a gyengébbik lábával kapura bombázott, de a kísérlete a felső lécen csattant.

Sokáig úgy tűnt, Lukakunak semmi sem sikerül Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Az ellentámadásból szinte azonnal szépített a Manchester United.

A Chelsea-től igazolt Nemanja Matics 18 méteres lövését Keylor Navas ezúttal is rossz helyre ütötte, az érkező Romelu Lukaku viszont nem hibázott, öt méterről higgadtan gurított a kapuba (2-1).

A szépítő gól után felbátorodtak a Vörös Ördögök. Főleg a csereként érkező Marouane Fellaini volt aktív. A belgán érződött, hogy be akarja bizonyítani a szurkolóknak, hogy Manchesterben van a helye. A 81. percben egyenlíthetett volna a United. Az örmény Henrih Mhitarjan remek ütemben ugratta ki Marcus Rashfordot, azonban a fiatal angol támadó ziccerét Navas kitolta a bal alsó sarokból,

így valamelyest kompenzálta a Lukaku góljánál elkövetett hibáját.

A kilencven perc letelte után az olasz Gianluca Rocchi hét perc hosszabbítást jelzett (az ivószünet miatt), és újra megélénkült a mérkőzés. A 91. percben Antonio Valencia beadása után Fellaini fejelt kapura, de Navas magabiztosan fogta a labdát.

David De Geán nem múlt a Manchester United sikere Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az ellentámadásból a Real Madrid bebiztosíthatta volna a győzelmet, de Isco közeli kapáslövését De Gea földöntúli bravúrral szögletre tornázta.

Az első félidőben nyújtott játéka alapján a Real Madrid megérdemelten hódította el a Szuperkupát. A második játékrészben mutatott teljesítményével a Manchester United rászolgált volna a döntetlenre, de a futballt továbbra is gólra játsszák,

márpedig ennyi helyzetet nem lehet büntetlenül elszórakozni.