Hollandia újra foci-Eb-t nyert

fbl Horizontal
Netherlands' team players celebrate with the trophy and a Dutch national flag reading "champions" after winning the UEFA Women’s Euro 2017 football tournament final match between Netherlands and Denmark at Fc Twente Stadium in Enschede on August 6, 2017. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
A házigazdák válogatottja nyerte meg a hollandiai női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi döntőben 4-2-re legyőzte Dánia nemzeti csapatát, Enschedében.

Hollandia és Dánia egyformán először jutott be a fináléba. A csoportmérkőzések során már találkozott a két csapat, és akkor is a házigazdák nyertek, igaz ott csak 1-0-ra. Csak érdekességként: a dánok mindhárom csoportmeccse 1-0 lett, azzal a különbséggel, hogy Norvégia és Belgium ellen ők nyertek.

Az Eb-győztes csapat Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Ezúttal már komolyabban vették a lányok a gólgyártást, és bő félóra elteltével váltott vezetést követően már 2-2 állt az eredményjelzőn.

A második félidő elején a hollandok újra megszerezték a vezetést, majd a rendes játékidő utolsó előtti percében Vivianne Miedema második gólja eldöntötte a mérkőzést.

A zömmel egy és két gólt hozó meccsek között felüdülés volt a hat gólt hozó döntő, ennyi gól csak az Anglia-Skócia (6-0) meccsen esett.

Okvetlenül érdemes megjegyezni, hogy a teltházas - ez 27 ezer nézőt jelent - enschedei döntővel új nézőcsúcs született a női Európa-bajnokságok történetében: összesen mintegy 239 ezer néző látta a helyszínen a mérkőzéseket, amivel túlszárnyalták a 2013-as svédországi torna 216 ezres nézőszámát.

Németország (nyolcszoros aranyérmes), Norvégia (kétszeres) és Svédország (egyszeres) után Hollandia negyedik nemzetként nyert női Eb-t. Ezzel megismételték a férfi válogatott legendás 1988-as Európa-bajnoki sikerét.