Vágólapra másolva!
Marko Nikolics pár hónapja még annak a Partizan Belgrádnak volt az edzője, amelyikkel most meg kell küzdenie a fehérváriaknak az Európa Liga csoportköréért. Az Európa Liga selejtezőinek negyedik körében tehát Partizan Belgrád-Videoton párharcot rendeznek, a tét már az Európa Liga csoportköre. A két meccset augusztus 17-én és 24-én játsszák, a tervek szerint az első mérkőzést rendezik Belgrádban.

A Partizan az egész jugoszláv illetve szerb futballtörténelem egyik legeredményesebb csapata a Crvena zvezda mellett. A fanatikus szurkolóiról ismert Partizan összesen 42 trófeát nyert, ebből 27 bajnoki címet. A Partizan 2008 óta nyolcszor ünnepelhetett szerb bajnoki címet.

A Partizan bajnokként a Bajnokok Ligája selejtezőinek második körében kapcsolódott be a küzdelmekbe, a Buducnost elleni siker után a görög Olympiakosz elkaszálta a szerbeket, így kerülhetett össze a Partizan és a Videoton.

Marko Nikolic egyébként összesen két részletben, legutóbb egy szezonon át irányította a belgrádi csapatot, amely nagyon hamar, már az első párharcában kiesett az Európa Liga selejtezőiből a lengyel Zaglebie Lubin ellenében egy évvel ezelőtt. A folytatásban a hazai küzdelmekre koncentrálva bajnokságot és kupát nyert a tar vezetőedző irányítása alatt a csapat.

Marko Nikolics a White Hart Lane-en még a Partizan sikeréért küzdött 2014-ben Forrás: AFP/Ben Stansall

Egy szezonnal korábban a BATE Boriszov „nem engedte" a BL csoportkörébe a Partizant, jöhetett az EL csoportköre, ahol az Alkmaar elleni kettős győzelem és az Augsburg elleni siker nem volt elég a továbbjutáshoz. Egy évvel korábban is ez volt a helyzet, akkor a Ludogorec elleni selejtező nem sikerült, az EL-ben pedig a Tottenham, a Tripoli és a Besiktas mellett meccset sem sikerült nyerni a Partizan, ekkor szintén Nikolics volt a csapat vezetőedzője (2013-15). Korábban még 2012-ben jött össze egy csoportkör az Európa Ligában.

A Partizan legutóbb 2010-ben jutott be a BL csoportkörébe, amikor az Anderlechtet búcsúztatták a selejtezőben. A csoportban finoman szólva sem sikerült túl jól a szereplés, a mérleg hat vereség az Arsenal, a Braga és a Sahtar mellett.

Jelenleg a Valenciában és a Deportivóban is megannyi meccset lejátszó, 48-szoros válogatott Miroslav Djukic vezeti a csapatot, két meccs után az élen állnak a bajnokságban, hat ponttal és 8-2-es gólkülönbséggel.

A Partizan híresen ad az utánpótlására, a keret átlagéletkora alig több mint 25 év. Az elmúlt években is előszeretettel vették meg nyugati klubok a szerb fiatalokat. A mindössze 19 éves Nikola Milenkovicot a Fiorentina vitte el, de korábban Stefan Savicot 20 évesen a Manchester City, Zoran Tosicot a Manchester United, Lazar Markovicot a Benfica igazolta le.

Az UEFA Kupa 1984-85-ös szezonjában volt már Videoton-Partizan párharc. Fehérváron 5-0-ra nyert Kovács Ferenc csapata, a visszavágón az akkori jugoszlávok 2-0-s győzelme pedig csak szépségtapaszt jelentett a Partizánnak.

Az előzetes besorolás alapján a nemzetközi porondon egyedüli magyar csapatként állva maradt székesfehérváriak az orosz Zenit, a görög PAOK Szaloniki, a francia Olympique Marseille, illetve a Bajnokok Ligája selejtezőjéből átkerült cseh Viktoria Plzen, lengyel Legia Warszawa és szerb Partizan Belgrád hatosából kaphattak ellenfelet a pénteki, nyoni sorsoláson.

Juhász Roland, a Videoton csapatkapitánya elmondta, a rájátszásban már nincs könnyű ellenfél, de kaphattak volna sokkal erősebb csapatot is.

"Úgy gondolom, annak tudatában, hogy mely hat csapat lehetett volna az ellenfelünk a rájátszásban, nem alakult rosszul a sorsolás a mi szempontunkból.

Az, hogy az első mérkőzést - a tervek szerint - Belgrádban játsszuk, úgy gondolom, ugyancsak nekünk kedvezhet, én legalábbis jobban szeretem ezt a felállást. Kifejezetten jó emlékeim vannak a Partizan stadionjáról, 2010-ben ugyanis a BL-rájátszásban 2-2-es döntetlent játszottunk ott az Anderlechttel, és a belga csapat második gólját én szereztem. Végül a szerbek jutottak a csoportkörbe, a visszavágón ugyanis ismét 2-2 lett a végeredmény, a büntetőpárbajt azonban elveszítettük" - mondta Juhász Roland a Videoton honlapjának.

hiszen nem lehet egy barátságos edzőmeccset összehasonlítani egy ekkora téttel bíró párharccal. Ugyanakkor, ha mindkét mérkőzésen olyan jól futballozunk, mint csütörtök este a Bordeaux ellen, akkor kiharcolhatjuk a továbbjutást"

Mivel a másik szerb együttes, a Zvezda is ugyanaznap játszik nemzetközi kupameccset, így

elképzelhető, hogy a Partizan elleni első találkozónk mégsem idegenben lesz, hanem Felcsúton. Várhatóan még pénteken megszületik a hivatalos döntés.

Juhászék újabb kemény párharcra készülhetnek Fotó: Polyák Attila - Origo

A Videoton a máltai Balzan, az észt Nomme Kalju és a francia Girondins Bordeaux búcsúztatásával jutott el az EL-selejtező negyedik fordulójába, amelynek 22 győztese csatlakozhat a főtáblán az ott alanyi jogon szereplő 16 együtteshez, valamint a BL-selejtező play-offjának tíz veszteséhez.

Ami a többi, magyar érdekeltségű csapatot illeti: a második selejtezőkörben a Ferencvárost búcsúztató dán Midtjylland (Korcsmár Zsolt) a ciprusi Apollon Limasszollal, a horvát Hajduk Split (Futács Márkó) az angol Evertonnal, az ukrán Dinamo Kijev (Kádár Tamás) a portugál Marítimóval, a lengyel Legia Warszawa (Nagy Dominik) pedig a moldovai Sheriff Tiraspollal csap össze a főtáblára kerülésért.

EL-selejtező, 4. forduló, a párosítás:

Partizan Beograd (szerb)-VIDEOTON FC
Shkëndija (macedón)-AC Milan (olasz)
Vardar Szkopje (macedón)-Fenerbahce (török)
Ajax Amsterdam (holland)-Rosenborg (norvég)
NK Osijek (horvát)-Austria Wien (osztrák)
Crvena zvezda (szerb)-FK Krasznodar (orosz)
Altach (osztrák)-Makkabi Tel-Aviv (izraeli)
BATE Boriszov (fehérorosz)-Olekszandrija (ukrán)
FC Bruges (belga)-AEK Athén (görög)
Marítimo (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán)
Dinamo Zagreb (horvát)-Skënderbeu (albán)
Ludogorec (bolgár)-Suduva (litván)
Panathinaikosz (görög)-Athletic Bilbao (spanyol)
Apollon Limasszol (ciprusi)-Midtjylland (dán)
Domzale (szlovén)-Olympique Marseille (francia)
Hafnarfjördur (izlandi)-Braga (portugál)
Everton (angol)-Hajduk Split (horvát)
Utrecht (holland)-Zenit (orosz)
Legia Warszawa (lengyel)-Sheriff Tiraspol (moldovai)
Viitorul (román)-Red Bull Salzburg (osztrák)
Viktoria Plzen (cseh)-AEK Larnaca (ciprusi)
PAOK Szaloniki (görög)-Östersunds (svéd)