Ronaldo: Soha semmit nem rejtettem el az adóhatóság elől

fbl Horizontal
(FILES) This file photo taken on June 02, 2017 shows Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo arrives at the team's hotel in Cardiff, south Wales, on June 2, 2017 ahead of the UEFA Champions League final football match between Juventus and Real Madrid in Cardiff on June 3. Real Madrid star Cristiano Ronaldo heads to court on July 30, 2017, accused of evading 14.7 million euros in tax through offshore companies in a country only just emerging from a damaging economic crisis. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo másfél órán keresztül válaszolt a spanyol adónyomozók kérdéseire, akik 14,7 millió euró adó be nem fizetésével vádolják. Mint mondta, őt úgy informálták, hogy minden a legnagyobb rendben van.

"Soha semmit nem rejtettem el az adóhatóság elől" - mondta Cristiano Ronaldo a madridi meghallgatásán. A Real Madrid portugál klasszisa azt mondta, őt úgy tájékoztatták az ügyeit intéző alkalmazottai, hogy mindig időben és pontosan be rendezve volt minden kötelezettsége.

Ronaldo most először válaszolt személyesen az adónyomozók kérdéseire, eddig csak ügynökein keresztül tartotta a kapcsolatot a hatóságokkal. A spanyol adóhivatalnál (Hacienda) úgy vélik, Ronaldo a Gestifute nevű ügynökségén keresztül

mintegy 14,7 millió euró,

főleg arculatátviteli (magyarán reklám) szerződésekből származó jövedelmet mulasztott el bevallani 2011 és 2014 között.

Minden a felelőtlen tanácsadók miatt történhetett csak Forrás: AFP/Javier Soriano

A sajtó munkatársai nem lehettek jelen a meghallgatáson, nekik be kellett érniük egy nyilatkozattal, amit az esemény után adtak ki Ronaldóék.

"A spanyol adóhatóság bevételeim minden részletével tisztában van, miután azokat megosztottuk velük.

- áll a nyilatkozatban, amelyben Ronaldo leszögezi, hogy mindig időben, és jóhiszeműen eljárva küldte meg a bevallásokat. "Akik ismernek engem, pontosan tudják, hogy ezt kértem a tanácsadóimtól" - írta a portugál sztár, állítva, hogy azok pontosan ennek megfelelően cselekedtek.

A Hacienda szerint, amikor Ronaldo 2009-ben a Manchester Unitedtól a Real Madridhoz igazolt, a Gestifute direkt az adóelkerülés szándékával hozott létre egy céget, amelyen keresztül a reklámszerződésekből származó pénzeket mozgatták. Az ügynökség szerint viszont ezek a vádak alaptalanok.

A Ronaldóra váró újságíróknak be kellett érniük a rendőrökkel Forrás: AFP/Gerard Julien

A Hacienda ugyancsak vizsgálja egy 2015-ös ügylet körülményeit, melynek keretében Ronaldo arculatátviteli jogai a Valencia futballcsapatának tulajdonosához, Peter Limhez kerültek.

"Mióta 2015-ben Cristiano Ronaldo úgy döntött, hogy az arculatátviteli jogait egy harmadik félre ruházza, tőlük függetlenül adózik.

- büszkélkedik a Gestifute.

Bírósági forrásokra hivatkozva a spanyol lapok azt írják, hogy Ronaldo ugyan nyugodtan lépte át a bíróság küszöbét, a kihallgatás során "gyorsan megváltozott" ez az állapot. "Csak azért vagyok most itt, mert Cristiano Ronaldónak hívnak" - mondta állítólag, arra utalva, hogy példát akarnak vele statuálni.

Moncia Gómez Ferrer bírónő a hétfőn hallottak fényében fogja eldönteni, hogy kitűz-e tárgyalást az ügyben. Spanyol szakértők szerint, amennyiben igen, és ott

Ronaldót bűnösnek találják, akkor mintegy 50 millió eurót kell befizetnie, és akár még szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Nem könnyíti meg Ronaldo dolgát, hogy ügynöke, a Gestifute tulajdonosa, Jorge Mendes az elmúlt hónapokban állandó vendég volt a madridi bíróságokon, ahol több ügyfele, így José Mourinho, Fabio Coentrao, Pepe, Ángel Di María vagy éppen Radamel Falcao adófizetési problémáinak ügyében kellett vallomást tennie.

Sok dolga van mostanában Inaki Torresnek, a Gestifute kommunikációs munkatársának Forrás: AFP/Gerard Julien

Cristiano Ronaldo a Konföderációs Kupa elődöntőjében Chile ellen elszenvedett vereség (0-1) óta nyári szabadságát tölti, klubja még azt is megengedte neki, hogy kihagyja a Real Madrid észak-amerikai túráját, ahol a Nemzetközi Bajnokok Kupája sorozatban szerepel. A Real Madrid edzőjének, Zinedine Zidane-nak az elmondása szerint Ronaldónak szombaton kell csatlakoznia a társakhoz, hogy aztán jövő héten kedden már ott legyen a pályán korábbi klubja, a Manchester United elleni az európai Szuperkupáért vívott mérkőzésen, majd a Barcelona elleni Spanyol Szuperkupa-párharc két találkozóján is számol vele a szakvezető augusztus 13-án és 16-án.