Ronaldo a bíróságon kezdi a hetet

Ronaldo
(FILES) This file photo taken on June 02, 2017 shows Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo arrives at the team's hotel in Cardiff, south Wales, on June 2, 2017 ahead of the UEFA Champions League final football match between Juventus and Real Madrid in Cardiff on June 3. Real Madrid star Cristiano Ronaldo heads to court on July 30, 2017, accused of evading 14.7 million euros in tax through offshore companies in a country only just emerging from a damaging economic crisis. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo augusztus 5-én csatlakozik a Real Madrid felkészüléséhez, de már július 31-én visszatér Madridba, hogy bíróság elé álljon a nemrég kirobbant adóbotránya ügyében.

A spanyol ügyészség szerint Ronaldo 2011 és 2014 között 14,76 millió eurót nem fizetett be, ráadásul mindezt tudatosan tette: egy üzleti vállalkozás segítségével szándékosan rejtette el a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét.

Ronaldo hétfőn áll bíróság elé Forrás: AFP/Javier Soriano

A játékos ártatlannak vallja magát, de Carlos Osorio ügyvéd szerint

A hatóság azt állítja, hogy a portugál önként és tudatosan

három, a Virgin-szigeteken bejegyezett offshore cégen keresztül próbálta meg elkerülni az adóbefizetést,

és csak 2014-ben volt rendben a bevallása, holott már 2009 óta Spanyolországban futballozik.

A portugál ártatlannak vallja magát Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Ha a tárgyaláson bebizonyosodik, hogy Ronaldo bűncselekményt követett el, a bíró eljárást indíthat ellene.

Szakértők szerint 21 hónapos börtönbüntetéssel megúszhatja a dolgot, ebben az esetben nem kellene börtönbe vonulnia (Spanyolországban a két évnél rövidebb börtönbüntetések végrehajtását felfüggesztik, ha az illető büntetlen előéletű).

Ronaldo hétfőn 11:30-kor áll bíróság elé Pozuelo de Alarcónban, Madrid tartományban.

Átláthatatlan adórendszert játszanak ki a La Liga rosszfiúi

Az utóbbi időben egyre-másra derülnek ki a Spanyolországban futballozó játékosok adóügyei, elég csak Lionel Messire vagy Cristiano Ronaldóra gondolni. Abban még a szakértők között sincs egyetértés, hogyan is kell értelmezni a hatályban lévő törvényeket, de a Barcelona és a Real Madrid sztárjai esetében nem csupán félreértésről van szó, hanem tudatos adómegkerülésről, amit különböző offshore cégeken keresztül intéznek.