Vágólapra másolva!
Minden túlzás nélkül mondható, hogy az egész világot izgalomban tartja a hová igazol Cristiano Ronaldo kérdés. A nemzetközi futballvilág legkövérebb pénzgömböce visszagurulhat Manchesterbe, de Párizsban is kiköthet. A szakértők kizárják, hogy a portugál Kínában landoljon, arra viszont jelenleg senki nem mer egyetlen eurocentet sem feltenni, hogy megússza a spanyol adóhatósággal folytatott küzdelmet. Nyolc madridi szezont követően már a közönség sem áll egyöntetűen mellette.

Péntek reggel bombaként robbant a hír, miszerint Cristiano Ronaldo visszavonhatatlan döntést hozott arról, hogy nyáron elhagyja a Real Madridot.

Sokan a játékos adóügyét látják a háttérben,

de az elmúlt időszakban a sajtó és a szurkolók is kikezdték Ronaldót, aki lehet, hogy már vissza sem tér Madridba a Konföderációs Kupa után.

„Talán csak hirtelen felindulásból mondta” – nyilatkozta Ramón Calderón, korábbi Real-elnök.

A madridi AS sportnapilap szerint azonban Ronaldo már két hónapja eldöntötte, hogy távozik, de erről csak a közeli barátait és ügynökét, Jorge Mendest tájékoztatta.

A nemzetközi sportsajtó egyöntetűen állítja, hogy a dolog hátterében a játékos adóügye áll. Ronaldo 2011 és 2014 között 15 millió eurót mulasztott el befizetni az államkasszába. A portugál tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt nehezményezi, hogy a Real nem áll mellette.

Mi lesz veled, Ronaldo? Forrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

Ancelottival lépett szintet Ronaldo

Ronaldónak az idei volt a nyolcadik szezonja Madridban. Annak idején Ramón Calderón kezdeményezte a leigazolását, amit végül a 2009. június elsején másodjára megválasztott Florentino Perez ütött nyélbe, 93 millió eurót fizetve a Manchester Unitednek.

– tette fel a kérdést Sir Alex Ferguson, a MU akkori menedzsere, aki rögtön meg is adta azt a választ, amelyet Perez nem mondott ki, csak érzékeltetett:

ők a Real Madrid, ők a legnagyobbak!”

Nyolc évvel ezelőtt ugyanis CR7 volt a világ legdrágább igazolása.

De hiába Perez megalomán költekezése (250 millió eurót költött 2009 nyarán), a Real évekig nem tudott kilépni Guardiola Barcájának árnyékából, 2012-ig csak egy Király-kupát nyert.

Ronaldo bemutatása 2009-ben Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 2011/12-es szezonban Mourinho letaszította a trónról a katalánokat, és közben megtörte a nyolcaddöntős átkot a BL-ben (a Real hét egymást követő évben nem tudott bejutni a legjobb nyolc közé). „Volt egy csapat, amely győzni akart, de ezer mérföldre volt attól, hogy bármit is nyerjen.

– nyilatkozta Mourinho nemrég. A portugál edző totális káoszt hagyott maga után, de Carlo Ancelotti nyugalmat hozott az öltözőbe, ami talán Ronaldóra volt a legnagyobb hatással:

a 2013/14-es szezonban, a bajnokságban (31) és a BL-ben (17 – rekord) is gólkirály lett, a Real pedig megnyerte a 12 éve üldözött decimát, a 10. BEK/BL-trófeát.

Ronaldo legsikeresebb szezonja

Ha csak a számokat nézzük, Ronaldónak nem a mostani volt a legjobb szezonja, de kétségkívül a legsikeresebb. Az Eb-döntőben elszenvedett sérülése miatt csak szeptemberben tért vissza, majd a negyedik Aranylabda átvétele után ő maga is beismerte, hogy több pihenésre van szüksége.

– nyilatkozta a France Footballnak.

Hogyan dolgozik Ronaldo alá a Real Madrid?

A Real Madrid tovább nyújtotta a klubrekordját: zsinórban 53. meccsén is szerzett gólt, sőt gólokat, ami a Bayern München ellen idegenben aratott 2-1-es győzelem mellett azt is jelentette, hogy Cristiano Ronaldo a történelemben először érte el a 100 gólos határt európai kupameccsen.

Január óta azonban erősebb, mint valaha, és ami még fontosabb, döntőbb szerepe van, mint korábban bármikor. Sorozatban hatodik alkalommal ért el legalább tíz gólt a BL-ben, de most akkor szedte meg magát, amikor igazán kellett:

a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben.

Ronaldóval a Real a BL történetében elsőként megvédte címét, és 59 év után duplázott (bajnokság + BL).

Ronaldo 12 góllal lett az idei BL gólkirálya Forrás: AFP/Javier Soriano

Az újjászületése mögött Zinédine Zidane állt, aki tavaly nyáron leült vele beszélgetni, és elmagyarázta neki, hogy ha mentálisan és fizikálisan is bírni akarja a szezon döntő meccseit, akkor több pihenésre van szüksége.

Árulkodó statisztika, hogy a 2016/17-es idényben Ronaldo a bajnoki játékpercek 74%-át töltötte a pályán, míg tavaly ugyanez a szám 93% volt.

Ez a Ronaldo, nem az a Ronaldo

A 2016/17-es bajnoki szezonban Ronaldo 0,86 gólt lőtt meccsenként, ez a realos karrierjének legrosszabbika. Nem is csoda, hisz kevesebbet próbálkozik, mint valaha: meccsenként 5,6-szor lő kapura, korábban rendre hat fölöttit átlagolt. A gólpasszátlaga 0,2, ennél is mindig többet adott, a 2014/15-ös idényben például kétszer ennyit. Meccsenként 1,1 helyzetet teremt, az előző szezonban majd a másfélszeresét, 1,44-et tudott, pedig addig az volt a legrosszabb madridi teljesítménye. A meccsenkénti labdaérintéseinek száma is folyamatosan hanyatlik: az első szezonjában 72-ig jutott, aztán 65, 61, 58, 57, 55, 48 következett, most pedig 45-nél jár. Ronaldo cselezőkészsége is megkopott: míg a 2009/10-es szezonban 3,1 cselt csinált meg meccsenként, addig idén csak 0,9-et.

Csak találgathatunk

Mi vezethetett oda, hogy Ronaldo a legsikeresebb szezonjával a háta mögött távozni akar, mikor a novemberben aláírt új szerződésével heti 400 ezer eurót keres, és a Forbes-magazin felmérése szerint, ha az egyéb juttatásokat is beleszámoljuk, ő a világ legjobban fizetett sportolója évi 82,5 milliós bérével?

Az elsődleges ok, amiről beszélnek, az adóügye. Az ESPN szakértői vetették fel, hogy ha Lionel Messi 4,1 millió euróért 21 hónap börtönbüntetést kapott (Spanyolországban a 24 hónapnál rövidebb börtönbüntetések végrehajtását felfüggesztik, ha az illető büntetlen előéletű)

akkor vajon mi várhat Ronaldóra, aki majdnem háromszor annyit sikkasztott?

A Marca szerint az ügy akár hat hónapig is elhúzódhat, ezalatt meghallgatják az érintetteket, majd az ügyész eldönti, hogy a játékos bűnös-e vagy sem.

Biztos, hogy az adóügye van a háttérben? Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A távozás másik oka az lehet, hogy a Bernabéu közönsége idén rendszeresen kifütyülte Ronaldót. „Arra szeretném kérni őket, hogy ne fütyüljenek engem, mert minden meccsen a legjobbat próbálom nyújtani. Még, ha gólt nem is lövök, keményen dolgozok azért, hogy segítsem a csapatot” – nyilatkozta a Bayern München elleni BL-negyeddöntőt követően, majd a döntő előtt arról beszélt, hogy

a Manchester United játékosaként ilyen soha nem fordulna elő vele.

Ronaldo a Málaga elleni győzelem után (amellyel a Real bebiztosította a bajnoki címet) is dühösen nyilatkozott:

Ronaldónál többet senki sem tett a Real idei sikereiért Forrás: AFP/Glyn Kirk

Senki sem cáfolta a hírt

Nem ez az első eset, hogy Ronaldo nem érzi jól magát Madridban. A 2011/12-es szezon elején, amikor a Granada elleni bajnokin belőtte a 150. gólját Real-mezben, nem ünnepelt. „Nem vagyok boldog, ezért nem ünnepeltem a góljaimat. Ez szakmai probléma, a klub tud róla” – mondta a meccs után. Most azonban biztos, hogy komolyabb dologról van szó, Sid Lowe, az ESPN és a Guardian újságírója szerint

az a legérdekesebb az egészben, hogy péntek óta senki sem cáfolta a Ronaldo távozásáról szóló híreket.

Ronaldo mérföldkövei

3 – Ronaldo három BL-döntőben is gólt szerzett, ami rekord (2008, 2014, 2017)
16 – 16 gólt lőtt az El Clásicókon, ezzel Di Stéfano (18) mögött a legeredményesebb madridi
50 – Nyolc madridi szezonjából hatszor is elérte az 50 gólos határt
54 – 54 góllal a BL egyenes kieséses szakaszának legeredményesebb játékosa
61 – A legjobb szezonja a 2014/15-ös volt, minden sorozatot figyelembe véve 61 gólt rúgott
105 – Ronaldo a BL történetének leggólerősebb játékosa 105 góllal
285 – A portugál 285 gólnál tart a spanyol bajnokságban
406 – Ronaldo a Real Madrid legeredményesebb játékosa 406 góllal

Irány Manchester?

„Ő egy nagyon erős személyiség, aki mindig tudja, hogy mit akar.

– nyilatkozta Ramón Calderón. – Ha el is hagyja a Realt, kétlem, hogy Kínában vagy a Közel-Keleten folytatná. Ő mindig nagy klubban fog játszani, és azon lesz, hogy trófeákat nyerjen.”

Ramón Calderón, a Real Madrid korábbi elnöke Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Marca szerint Zidane és Sergio Ramos telefonon már megkeresték Ronaldót, hogy meggyőzzék őt a maradásról.

A portugál kivásárlási ára egymilliárd euró, ennyit nyilvánvalóan senki sem fog fizetni érte, de egy közel 200 milliós ajánlat esetén elengedné őt a Real.

A két legkomolyabb kérő a Paris Saint-Germain és a Manchester United, utóbbi mellett szól Ronaldo manchesteri múltja, és hogy ügynökének, Jorge Mendesnek José Mourinho is az ügyfele.

Sometimes the best answer it's to be quiet

Cristiano Ronaldo (@cristiano) által megosztott bejegyzés,

Mendes mindenesetre azt tanácsolta Ronaldónak, hogy egyelőre ne mondjon semmit az üggyel kapcsolatban, ennek megfelelően a jelenleg a Konföderációs Kupán szereplő portugál játékos a „Néha bölcsebb hallgatni” szöveggel posztolt Instagram-oldalán.

A további fejleményeket az egész világ izgatottan várja.