Vágólapra másolva!
Úgy látszik, nem érdemes az európai topligákban gólkirálynak lenni, mert az rossz ómen a csapatnak. Persze ez azért nem így működik, de felettébb érdekes, hogy a hat nagy bajnokság – angol, spanyol, német, olasz, portugál, francia – egyikében sem a bajnokcsapatból került ki a ligában legtöbb gólt szerző labdarúgó.

A Premier Legaue-ben a Chelsea hódította el a bajnoki serleget,

a gólkirály 29 találattal azonban az ezüstérmes Tottenham Hotspur támadója, Harry Kane lett.

Érdekesség, hogy a legtöbb gólt a bajnokcsapatból Diego Costa jegyezte, szám szerint 20 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját.

Harry Kane ünnepel a Leicester City elleni bajnokin Forrás: AFP/Adrian Dennis

Spanyolországban Lionel Messi vitte a prímet, az argentin klasszis 37-szer talált az ellenfelek hálójába, ám a La Ligát nem a Barcelona, hanem a rivális Real Madrid nyerte meg.

Sőt, még a második helyen is a katalán együttes labdarúgója végzett Luis Suarez 29 gólt lőtt. A bajnok Realból ki más, mint Cristiano Ronaldo ünnepelhetett a legtöbbször, egészen pontosan 25 alkalommal.

Lionel Messi hiába lőtt 37 gólt a bajnokságban Forrás: DPPI/Rudy

A Bundesligát a Bayern Müchen nyerte, viszont a legjobb gólvágó a bronzérmes Borussia Dortmund csatára, Pierre-Emerick Aubameyang volt 31 találattal.

Igaz, Németországban nagy csata volt, hogy ez ne így legyen. A Bayern lengyel támadója, Robert Lewandowski ugyanis mindössze egyszer ünnepelhetett kevesebbszer, mint a gaboni vetélytársa.

Aubameyang góljai sem segítették bajnoki címhez a Dortmundot Forrás: AFP/Javier Soriano

A Serie A-ban a második helyen végző AS Roma játékos, Edin Dzeko lett 29 góllal.

A 31 éves csatár eddigi legjobb eredményét még Wolfsburgban érte el a 2008/09-es szezonban, akkor 26 találattal végzett. A bajnok Juventusból Gonzalo Higuaín termelte a legtöbbet, a 24 gól viszont csak a negyedik helyhez volt elég.

Dzeko nem lett bajnok az AS Roma együttesével, de az ezüstérem és a gólkirályi cím meglett Forrás: AFP/Filippo Monteforte

De Franciaországban és Portugáliában sem volt ez másként.

Előbbiben a PSG csatára, Edison Cavani 35 gólja sem volt elég a Monaco legyőzéséhez,

míg utóbbiban

Bas Dost 34 gólja – a második a portói Tiquinho Soares lett 19 találattal –is kevésnek bizonyult a harmadik Sportingnak,

a bajnoki címet a Benfica söpörte be.