Vágólapra másolva!
Felpezsdült a futballélet Győrben. A 2013-ban még NB I-es bajnoki címet nyert ETO 2015-ben a Quaestor csődje következtében a megszűnés szélére került, csak a városban évek óta sikeresen működő futsalklub és a helyi önkormányzat összefogásával menekült meg az összeomlástól. Az NB III-ban vette kezdetét az új korszak, első nekifutásra nem, a 2016–2017-es szezonban azonban összejött a bajnoki cím és a feljutás, miközben a futsalcsapat egy héttel ezelőtt hetedik bajnoki aranyát szerezte meg.

Mondhatjuk úgy is, hogy

2017 tavaszán a csapatsportokat tekintve szinte minden összejött Győrben.

A női kézilabdacsapat megnyerte a Bajnokok Ligáját és a bajnokságot is, a labdarúgóklub sorozatban 18 megnyert mérkőzéssel lett bajnok az NB III-ban, a futsalcsapat a BL-szereplés mellett itthon ismét felért a csúcsra – az utóbbi két eredmény ráadásul két napon belül vált biztossá.

A győri futballéletben jelenleg megkerülhetetlen dr. Drucskó Zoltán személye. A sportjogász 2009 óta irányítja ügyvezetőként a Rába ETO Futsal Clubot, amely 2010 óta példátlan sikersorozatot produkál, a 2014-es év kivételével minden tavasszal magyar bajnok lett, és a nemzetközi porondon is egyre eredményesebben szerepel.

A labdarúgócsapat viszont egy másik, mélyről építkező történet. Drucskó 2015-ben, a Tarsoly Csaba-féle ETO összeomlását követően került a klub élére, szintén ügyvezetőként, így azóta párhuzamosan látja el ügyvezető feladatait.

Drucskó Zoltán, a győri labdarúgás központi alakja Forrás: Origo

Első évében nem sikerült kiharcolni a feljutást az NB III-ból, Drucskó azt mondja, ebben neki is van felelőssége. A 2016–2017-es szezonban azonban a már egy tapasztalt edzővel (Bekő Balázs) és rutinos játékosokkal, köztük Kabát Péterrel, megerősített ETO bajnok lett az NB III Nyugati csoportjában, ráadásul egy fantasztikus sorozattal:

2016 novembere óta sorozatban 18 bajnoki mérkőzést nyert meg a csapat,

legutóbb a Sárvár FC ellenit, amely a visszavonuló Dudás Ádám utolsó hazai mérkőzése volt ETO-mezben. Szépen, góllal búcsúzott.

Az ETO bő egy héttel ezelőtt, a Csorna 2-1-es legyőzésével biztosította be a bajnoki címet és az ezzel járó feljutást. Az ETO Parkban 4000 néző szurkolta ki és ünnepelte a bajnoki címet. Ez nemcsak az NB III-ban, de az NB I átlagát tekintve is erős nézőszám, ez is jól mutatja, Győrben igény van a futballcsapatra, amely 113 éve a város része.

A szurkolók a pályára rohanva ünnepelték az ETO NB III-as bajnoki címét Forrás: Origo

A közelmúlt megpróbáltatásairól, a jelen sikereiről és a jövő terveiről Győrben beszélgettünk az ETO feltámasztásáért igazi munkamániásként dolgozó Drucskó Zoltánnal.

Mekkora kihívás volt kispályáról a nagypályára váltani?
Sokszor gúnyosan megjegyezték nekem, nehogy azt gondoljam, hogy ugyanolyan eredményesen tudok dolgozni a futballban, mint a futsalban, de ez az év az ellenkezőjét bizonyítja. Büszkék lehetünk erre a szezonra, nem úgy esett be az ablakon, rengeteget dolgoztunk érte. Sokszor én nyitottam és zártam a stadiont, és ezt várom el a munkatársaimtól és a játékosaimtól is. Legyenek munkamániásak, érezzem azt, hogy azért a pénzért, amit kifizetünk, legyen meg a teljesítmény, szívvel-lélekkel harcoljanak a kitűzött célokért. Itt szeretném megjegyezni egyben azt is, hogy

A Tarsoly Csaba vezette ETO csődje és az NB III-as újraindulás után első nekifutásra nem, másodjára viszont sikerült kiharcolni a feljutást az NB II-be. Ez így volt beütemezve?
Nem ez volt az eredeti terv, és ebben nekem is van felelősségem. Remélhetőleg most egy olyan eufória és összefogás alakul ki az osztályváltásunk következtében, ami jellemezte a megmenekülés utáni időszakot, az első két-három hónapot, amivel nem sáfárkodtunk túl jól.

Mi volt a gond?

Csalódást okoztunk a szurkolóknak.

Azon sportszakemberek, akik Tarsoly Csaba 13 éves tartózkodása alatt kevesebb lehetőséget kaptak a klubnál, az NB III-as induláskor úgy gondolták, eljött az ő idejük. Sajnos nem tudták megoldani azt a szituációt, nem tudtak élni azzal a lehetőséggel, amivel megbíztam őket.

Kikre gondol? Vezetőkre, edzőkre, játékosokra?
Egyértelműen kudarcot vallott a szakmai stáb, Németh Zoltán, majd Preszeller Tamás vezetésével. Az elmúlt időszak győri utánpótlásedzői nem birkóztak meg a feladattal, bebizonyosodott az az örök igazság, hogy a felnőtt és az akadémiai foci azért más kávéház.

Drucskó Zoltán: „Csalódást okoztunk a szurkolóknak” Forrás: eto.hu

És a futballisták?
A 2015–2016-os szezonban szinte a 19-20 éves korosztály játszott az NB III-ban, és második helyezést értek el a feljutó Budaörs mögött, azt gondolták, ha egy-két helyen erősítünk, a keret alkalmas lehet a feljutás kiharcolására. A képességekkel nem is lett volna gond, mentálisan viszont nem tudtak megküzdeni a hatalmas elvárással.

Főleg úgy, hogy átmenet nélkül, egyik napról a másikra történt az átállás. Talán ez volt az első szezon egyik legnagyobb hibája.

A 2016–2017-es szezon előtt Bekő Balázs személyében egy NB I-et is megjárt vezetőedzője lett a csapatnak. De mi változott még erre az idényre?
Meghatározó volt Soós Imre sportigazgatói kinevezése, Kisvárdáról érkezett hozzánk, és minőségi játékosokat tudott hozni az NB II-ből, akiket nem mellesleg meg is tudtunk fizetni. Nem volt időnk megvárni, amíg felnőnek a gyerekek, így 2016 nyarán jelentősen kicserélődött a keret. Jelenleg hét olyan fiatal van a keretben, aki a Fehér Miklós Akadémia tagja, de a kezdőcsapatban is találunk növendékeket.

Bekő Balázs, a Győri ETO FC vezetőedzője Forrás: Origo

Az NB III-as bajnokcsapat mire lehet elég egy szinttel feljebb? Vagy megint jön egy jelentős átalakulás?
A puding próbája az evés, de négy-öt helyen biztosan szükség lesz vérátömlesztésre. Van, aki az életkoránál fogva, van, aki a képességei miatt nem alkalmas arra, hogy hosszú távon tervezzünk vele. Azért azt ne feledjük el, óriási nyomás alatt futballozott ez a csapat, sorozatban

18 mérkőzést nyertek meg eddig, ami bármelyik bajnokságban dicséretre méltó eredmény lenne.

Az ETO rövid távú céljai nyilvánvalóak, visszatérni az NB I-be. De mi a klub terve a következő 5-10 évre? Az összeomlás előtti sikerorientált korszak lebeg a szemek előtt, vagy egy nevelőklubot építenek?
Attól függ, megtalálom-e ehhez a pénzügyi befektetőt, partnert, aki lehetővé teszi, hogy nagyobbakat álmodjunk. Versenysportról beszélünk, természetesen győzni akarunk. Van egy akadémiánk, mondhatnánk azt is, hogy a befektető érkezéséig olyan utánpótlás-egyesületté kéne válni, amely egy jó transzferstratégiával piacképes labdarúgókat nevel, mint Kalmár Zsolt, Mervó Bence vagy Bénes László, akiket külföldre is értékesíteni tudunk. Ezekből a transzferdíjakból tudnánk gazdálkodni addig, amíg nem találunk egy olyan befektetőt, akivel együtt tudunk dolgozni.

Vannak önként jelentkezők?
Folyamatosan kerülgetnek minket. Legutóbb egy belga befektetői csoport érdeklődött a lehetőségekről, voltak kínaiak, oroszok és thaiföldiek is. Pórbáljuk ezeket a helyén kezelni, mert

A tárgyalások akkor szoktak megrekedni, amikor megfelelő pénzügyi fedezetet vagy bankgaranciát kérünk a partner hosszú távú fizetőképességére.

Kizárólag partnert keresnek? Nincs olyan befektető, aki azt mondja, ha beleteszem a pénzt, akkor az elnöki szék is kell nekem?
Egyik napról a másikra nem fogom eladni az egyesületet.

Ha már sikerült egy ilyen szituációból megmenteni a klubot, nem fogjuk elkótyavetyélni. A fontolva haladás hívei vagyunk, senkinek nem lesz azonnal többségi tulajdonrésze, előbb ismerjük meg egymást.

Drucskó Zoltán a fontolva haladás híve Forrás: Origo

Mi lehet vonzó egy külföldi befektetőnek most a Győri ETO-ban?
Ha meg tudják oldani, hogy a gazdasági egységekkel, a bevásárlóközponttal és a szállodával közösen kerül értékesítésre a labdarúgócsapat. Amennyiben lesz szinergia az üzlet és a foci között, akkor lehet nyereségesen üzemeltetni. Ez azért nem egy mission impossible kategória.

Gazdasági értelemben lehet ma Magyarországon nyereséges futballklubot csinálni?
Az NB I-es klubok veszteséggel működnek, az átigazolási piacon pedig nincs meghatározó magyar játékos. A mi helyzetünkben ezen csak megfelelő transzferstratégiával lehet változtatni, ha az utánpótláskorú játékosok képzésében és értékesítésével sokat lépnénk előre. Amíg ez gyerekcipőben jár, addig csak ad hoc jelleggel beszélhetünk erről.

A futsalban elért sikerek után mennyire volt ingoványos talaj a nagypályás futball?
A futsalban megfigyelhető trendek adaptálása nagyon sokat segített, ugyanúgy emberekkel kell foglalkozni, bajnokságot kell nyerni, a sémák hasonlóak voltak, a problémák kicsit nagyobbak. Ha Kubatov Gábor azt mondta, öt év kellett a Ferencváros talpra állításához, akkor nekünk is el fog tartani egy ideig, amíg a helyükre kerülnek a babák, és mindenki úgy tudja végezni a munkát, ahogyan az elvárható lenne.

Most nem így van?
Nemrég nyilatkozott Leisztinger Tamás, a Diósgyőr tulajdonosa árulásokról, túlfizetésekről, teljesítmény nélkül. Szívemből szólt az a nyilatkozat. Azt gondolom, sokan nem is tudják, milyen szerencsések, hogy látványcsapatsportágban tudnak dolgozni, nagyságrendekkel magasabb fizetésért, mint amit a civil szférában lehet keresni. Kivételezett helyzetben vannak a szakmában dolgozók, van, aki ezzel tud élni, és van, aki méltatlan a bizalomra.

„Azt gondolom, sokan nem is tudják, milyen szerencsések, hogy látványcsapatsportágban tudnak dolgozni” Forrás: eto.hu

Most játékosokról és edzőkről beszélünk?
Mindenkiről. A szurkolóknak azt kellene érezniük, hogy olyan teljesítményt nyújtunk, ami megsüvegelendő, és nem ébreszt kétséget. Dortmundban a szurkolók valószínűleg nem azzal foglalkoznak, hogy Marco Reusnak mennyi a fizetése, hanem azzal, hogy megint rúgott kettőt a Werder Bremennek, és minden rendben van.

Egyébként milyen a klub kapcsolata a szurkolókkal? A győri közönség mindig kritikus volt, az összeomlás közelebb hozta a csapatot és a drukkereket?
Győztes csapatot könnyű megszeretni. Sok meccset nyertünk meg a 75. perc után, ami a csapat mentális erejét és fizikai állóképességét is mutatja. Nyilvánvaló, hogy ezt a szurkolók is értékelik. A tavalyi évben több volt a marketing meg a duma ebben a történetben, mint az elvégzett munka és a hozzáadott érték. Tudatosan vonultunk visszább, szerepeltünk kevesebbet a médiában. Az előző évben indokolatlanul sokat foglalkoztak velünk, nyilván volt szenzáció és hírérték bennünk. Ha van teljesítmény, akkor van miről beszélni.

A Gyirmót II ellen idegenben és a Csorna elleni hazai mérkőzésen is 3-4000 győri szurkoló volt kint a stadionban. Ez a bajnoki címnek vagy a csapatnak szól?
A megszűnés utáni első NB III-as mérkőzésünkön a Csorna ellen 4000 néző volt az ETO Parkban, de az első szezonban nem tudtunk élni a szurkolóktól kapott bizalommal, nehéz volt visszacsalogatni őket.

Ezt maguktól vállalták?
Kötelezően ajánlott közös vállalás volt, némi marketinghátszéllel, de érezték a fiúk, hogy tavaly elszúrtak valamit, és ezt megérdemlik a szurkolók. Egy éve megkaptuk, hogy nem is akarunk feljutni, ezzel jeleztük, hogy komolyan gondoljuk.

Van az ETO keretében egy játékos, akire szinte mindenki felkapja a fejét. Kabát Péter.
Kabát Péter érkezését én is fenntartásokkal kezeltem. A televíziós szerepvállalása és az aktív futball befejezése miatt komoly edzéshátránnyal csatlakozott hozzánk, két-három hónapig tartott, amíg utolérte magát. Tisztában voltunk a korlátokkal, most azt mondom, nem hoztunk rossz döntést, egyértelműen hasznára vált a csapatnak. Ha ronda vagyok, akkor a PR- és marketingrésze is hatékony volt, ha megbíztunk volna egy ügynökséget, akkor sem írtak volna rólunk annyit, amennyit Kabát Péter leigazolásának eredményeképpen, emellett pedig egy igazi sportembert ismert meg benne a győri közönség, nagyon szeretik a szurkolók, a feltétel nélküli győzni akarás jellemzi. Az öltözőben óriási a tekintélye, Gyagya Attila csapatkapitánnyal együtt rendbe rakják az öltözőt, Bekő Balázsnak ezzel nem is nagyon kellett foglalkoznia. De ő is 19-re kért lapot, újpesti szurkolóként egy zöld-fehér csapathoz szerződött, és egy nagyon eredményes játékoskarrier után az NB III-ban meg is éghetett volna, szerencsére nem ezt történt.

Drucskó Zoltán a feljutást ünneplő ETO-drukkerek sűrűjében Forrás: eto.hu

Az NB II-ben is a csapattal tart majd?
Jelezte, hogy szeretné, ha meghosszabbítanánk a szerződését. Az erősítések már zsákban vannak, a lejáró szerződésű labdarúgókkal csak most, a bajnoki cím bebiztosítása után kezdünk tárgyalni.

Bekő Balázs vezetésével képzelik el a folytatást?
Bekő Balázsnak élő szerződése van, zsinórban 18 mérkőzést nyert meg a csapattal, ha a hátralévő három mérkőzést is megnyeri, akkor a magyar sportban ritkán látható sorozatot ér el. Ha ezek után leváltanám, és gyengén kezdenénk a következő szezont, sokan megkérdőjeleznék az épelméjűségemet. Megdolgozott az esélyért.

Milyen a futsal és a focicsapat viszonya amellett, hogy mindkét klubnak ön az ügyvezetője?
A futsalcsapat volt a legnagyobb áldozata ennek a házasságnak, mert az ott felépített gazdasági rendszernek kellett besegíteni a labdarúgócsapat beindításához, és szinte az én irodámat is áthelyeztük a labdarúgócsapathoz. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a futsal részlegben dolgozó valamennyi kollégámnak és játékosomnak, akik ezt nagyon jól viselték, elviselték.

Szakmailag mekkora előnyt jelent, hogy Győrben házasságban él és a foci és a futsal? Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fiatal labdarúgók képzésében a kispályás foci, erre talán Dárdai Pál Herthája a legismertebb példa.
Én a kezdetektől fogva hangsúlyoztam ennek a fontosságát, persze nem mindegy, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik. Amint Dárdai Pál beszélt erről, ennek hatványozottabban lett súlya, jelentősége. 13-14 éves korig bőven elfér a kettő egymás mellett. Nemzetközi szinten történt egy áttörés, már hazánkban sem úgy tekintenek a futsalra, mint egy haszontalan dologra, hanem megpróbálják hasznosítani az értékeit a futballban. Persze ehhez kellettek Nagy Ádámok és olyan fiatalok, akik ebben a sportágból érkeztek, és bizonyítottak.

Májusban a hetedik bajnoki címét ünnepelhette a győri futsalcsapat Forrás: facebook.com/etofutsal.hu

Van olyan klub, ahol erősen működik a nagypályás foci és a futsal szimbiózisa?
Nem mondom, hogy nincs, de azt szeretném, ha mi lennénk az első számú példa. Kis János, aki kint járt Dárdai Pálnál, és besegített az edzésvezetésbe, most Kisvárdán dolgozik. A Szombathelyi Haladásnál Turzó József, a futsalcsapat vezetője besegít a nagypályás edzésekbe, a Ferencvárosnak is van futsalszakosztálya. Ahogyan a jövő évtől az NB I-es, majd az NB II-es kluboknak kötelező lesz női csapatot indítaniuk, reményeim szerint ez érvényes lesz a futsalra is, ez adhatna még egy nagy lökést a sportágnak.

Akadémiai szinten mennyire keveredik a két sportág?
A Fehér Miklós Akadémián vannak futsaljátékosok is, emellett pedig a nagypályás képzésnek is a részét képezi a futsaloktatás, de ez még nem az igazi.

Idén a bajnokság megnyerése volt a legfontosabb feladat, a következő évben az akadémia kapja a nagyobb figyelmet.

A Honvéd és a Vasas útjára lépne az ETO?
Míg korábban külföldi játékosokra épült a klubvezetés modellje, most inkább a saját nevelésű játékosok vannak, és lesznek porondon. Mi nem tudunk és nem is akarunk belemenni semmilyen árversenybe, azért is szeretnénk a saját nevelésű játékosainkra támaszkodni.

Ezért kell nagyon alaposan átgondolnunk és átalakítanunk az akadémia működtetését.

Azért hallani érkezőkről.
Meglepő nevek jelentkeztek a menedzsereken keresztül, ez egy évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Örülünk, mert ez a mi munkákat is minősíti. Többen szeretnének visszajönni hozzánk a Pintér Attila féle ETO-ból is, de mi a saját utunkat szeretnénk járni. Lipták Zoltán és a Völgyi Dani is tudna segíteni nekünk, de nem velük képzeljük el a jövőt. Kedvesek számunkra, de nekünk túl drágák. Priskin Tamás is szeretne hazatérni, de mi nem tudunk 20 ezer eurót fizetni havonta egy játékosnak.

Az akadémia állományát tekintve mit jelentett a klub összeomlása?
Sebezhetőek lettünk, tőlünk könnyebben elcsábítják a tehetségeinket, mert alacsony áron megszerezhetők. Ha egy gyerek 10-12 éves kora óta az ETO-ban focizik, 6-8 éves képzéssel lehet számolni, és ezért évente 3 millió forintot kellene fizetni. Az újraindulás miatt viszont nekünk csak két évet kell kifizetni működésiköltség-térítés és képzési kártalanítás címén.

Nem mindegy, hogy 15 milliót vagy 6 milliót kell kockáztatni egy ifjúsági játékosért.