Vágólapra másolva!
A Budapest Honvéd 24 év után újra aranyérmes lett az NB I-ben, miután a bajnoki döntőn 1-0-ra legyőzte a Videotont a Bozsik Stadionban. A kiesés elleni harcból az MTK Budapest jött ki vesztesen, mivel 1-1-es döntetlent játszott Pakson, és bár pontszámban beérte a Debrecentől vereséget szenvedő DVTK-t, de kevesebb győzelme miatt búcsúzni kényszerült az első osztálytól. A Ferencváros kétgólos győzelmet aratott az Újpest ellen, azonban a Vasas ikszelt a Mezőkövesddel, így a piros-kékeké a bronzérem.

OTP Bank Liga, 33. forduló
Budapest Honvéd–Videoton FC 1-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 8516 néző
Játékvezető: Bognár Tamás
Bp. Honvéd: Gróf - Baráth, Kamber, Bobál D. - Ikenne-King (Lovric, 75.), Koszta (Vasiljevic, 81.), Nagy G., Gazdag (Zsótér, 59.), Holender - Eppel, Lanzafame
Videoton: Kovácsik - Szolnoki (Géresi, 62.), Vinícius, Juhász, Stopira - Nego, Varga J. (Maric, 88.), Pátkai (Hadzic, 72.), Suljic - Lazovic, Scepovic.
Gól: Eppel (60.)
Sárga lap: Lanzafame (40.), Vasiljevic (83.), illetve Lazovic (39.), Vinícius (93.)

A bajnoki döntő

Óriási érdeklődés övezte az OTP Bank Liga zárófordulójának slágermérkőzését. A IX. kerületben Ferencváros–Újpest derbit rendeztek, a semleges futballszeretők azonban inkább a Bozsik Stadion felé tekintettek szombat este. Az Üllői úton a Fradi esetleges bronzérme volt a tét, míg Kispesten aranyrangadót rendeztek, amire 28 éve nem volt példa az NB I-ben.

A Budapest Honvéd–Videoton FC rangadó bajnoki mérkőzésként vonul be a történelembe, de sokkal inkább olyan volt, mint egy kupadöntő, mivel mindkét csapat azonos pontszámmál állt a tabellán a forduló előtt.

A Bozsik Stadion jegypénztárainál hét közben kígyózó sorok álltak, míg Székesfehérváron is gazdára talált minden vendégbelépő, így méltó körülmények között, telt ház előtt rendezték az OTP Bank Liga 2016–2017-es szezonjának legfontosabb mérkőzését.

Az első félidő kemény játékot hozott a bajnoki döntőn Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tét nagysága érződött is, ugyanis az első félidő nem a helyzetekről, sokkal inkább a remek lelátói hangulatról és a meccset dirigáló Bognár Tamásról szólt.

A játékvezető nem követett el elemi hibákat – kispesti és fehérvári oldalra is kioszthatott volna több sárga lapot –, de úgy tűnt, a bírói szobában felejtette a kártyáit.

Az első félidő egyetlen komoly helyzetét a kispestiek dolgozták ki:

A 38. percben Lanzafame szabadrúgása után Kamber bólintott hat méterről, azonban a Vidi kapusa, Kovácsik Ádám parádés mozdulattal szögletre tenyerelte a földre lefejelt labdát.

A játékrész hajrájában kezdtek elszabadulni az indulatok. Danko Lazovic és Davide Lanzafame ütköztek az oldalvonal mellett, majd némi hezitálás után Bognár Tamás mindkét támadónak megvillantotta a sárga lapot. A hosszabbításban Juhász Roland rúgott bele Lanzafaméba,

így az első félidő 27 szabálytalansággal, két sárga lappal és gól nélkül zárult.

Danko Lazovic mindent bevetett a győzelem érdekében Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fordulás után némileg akadozott a játék, ez annak volt köszönhető, hogy a kispesti és a székesfehérvári fanatikusok is pirotechnikai bemutatót tartottak, így a látási viszonyok nem voltak kedvezőek. Az 55. percben Danko Lazovics produkálta magát: a Videoton támadója ütközött Ikenne-Kinggel, majd hosszú másodpercekig próbálta eljátszani a nagyhalált, de Bognár Tamás nem volt vevő a szerb támadó korántsem Oscar-díjas alakítására.

Az 60. percben felrobbant a Bozsik Stadion.

Ikenne-King jobb oldali beadása után a gólkirály Eppel Márton előzte meg Vinícius Paulót, és öt méterről a rövid alsó sarokba pörgetett. A válogatott keretben is számításba vett támadónak ez volt a 16. találata a szezonban.

Eppel Márton a 16. gólját lőtte a szezonban Fotó: Szabó Gábor - Origo

A folytatásban Henning Berg mindent megtett a fordítás érdekében. A jobbhátvéd Szolnoki Roland helyett pályára küldte Géresi Krisztiánt, míg a védekező középpályás Pátkai Máté helyére a támadóbb szellemű Anel Hadzic érkezett.

A Honvéd és a Videoton szurkolói is pirotechnikai bemutatót tartottak Forrás: Origo

A Honvéd edzője a hajrára beküldte a rutinosabb játékosait: a gólpasszt adó Ikenne-King helyére Ivan Lovrics érkezett, míg Koszta Márkot az a Dusan Vasziljevics váltotta, aki korábban bajnoki címet ünnepelhetett a Videoton játékosaként.

Az utolsó percekben a Honvéd rutinosan tördelte a játékot, esélyt sem adott a Videotonnak az egyenlítésre. A vörös-feketék így 24 év után ismét megnyerték a bajnokságot, Marco Rossi lett az NB I történetének első olasz edzője, aki bajnokságot nyert.

A 2017-es bajnokcsapat Fotó: Szabó Gábor - Origo
bajnok vezetőedzője, Marco Rossi a levegőben Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Amikor tizenegy évvel ezelőtt Kispesten szerepet vállaltam, reméltem, hogy bajnokok leszünk és meglesz az akadémia. Most jött össze. Hálás vagyok, hogy a Videoton edzőjének nem kellett idegeskednie, hogy a több gól vagy a megnyert meccsek száma, vagy az egymás elleni eredmény számít,

– nyilatkozta az M4 Sport kamerájának George F. Hemingway, a Budapest Honvéd elnöke a mérkőzést követően.

Eppel Márton gólkirály ad csókot a bajnoki kupának Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Azt gondolom, hogy ez egy szép nap, a közönségünk pazar, a csapatra pedig mit lehet mondani? Önök is látták, a beadás és a gól is, szenzációs volt, fantasztikus" – tette hozzá Hemingway.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Marco Rossi, a Honvéd vezetőedzője bejelentette, hogy távozik a klubtól.

Rossi búcsút int a Honvédnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MTK kiesett, a Vasasé a bronz

A forduló előtt a 11. kiesőhelyen álló MTK Budapest 1-1-es döntetlent játszott Pakson, így pontszámban hiába érte be a DVTK-t, búcsúzni kényszerült az élvonaltól.

A Ferencváros Hajnal Tamás és Varga Roland góljaival 2-0-ra megnyerte az Újpest elleni derbit, de a bronzéremről lemaradt, mert a forduló előtt harmadik helyen álló, a Fradi előtt két ponttal vezető Vasas 1-1-es döntetlent játszott a Mezőkövesddel, így több győzelmének köszönhetően megtartotta pozícióját.

Nemzetközi kupaindulók

A Budapest Honvéd bajnokként a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat, az ezüstérmes Videoton és a bronzérmes Vasas pedig az Európa Liga selejtezőjében, akárcsak a Ferencváros, mivel a már kvalifikált Vasassal játssza a Magyar Kupa fináléját.

NB I, 33. forduló, végeredmények:
Budapest Honvéd–Videoton 1-0 (0-0)
gól: Eppel (60.)
Ferencváros–Újpest 2-0 (1-0)
gól: Hajnal (32., 11-es), Varga R. (60.)
Vasas–Mezőkövesd 1-1 (0-0)
gól: Vaskó (72.), ill. Vági (49.)
Diósgyőr–Debrecen 1-3 (0-2)
gól: Ugrai (92.), ill. Jovanovic (8.), Szatmári (45+2.), Könyves (82.)
Paks–MTK 1-1 (0-0)
gól: Bartha (90.), ill. Hrepka (91.)
Haladás–Gyirmót 1-2 (0-1)
gól: Williams (65., 11-es), ill. Szegi (7.), Máté (72.)

A góllövőlista élmezőnye

16 gólos:
Eppel Márton (Honvéd)

13 gólos:
Marko Scepovic (Videoton)

12 gólos:
Enis Bardhi (Újpest)

11 gólos:
Bartha László (Paks), Böde Dániel (Ferencváros), Davide Lanzafame (Honvéd), David Williams (Haladás)

10 gólos:
Danko Lazovic (Videoton)

9 gólos:
Gaál Bálint (Haladás/Vasas), Torghelle Sándor (MTK)

Az NB I 2016-2017-es szezonjának végeredménye

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista