Vágólapra másolva!
Két nappal a várhatóan telt házas, azaz 90 ezer néző előtt rendezendő FA-kupa-döntő előtt a Wembley stadion egyik munkatársa kiábrándító képet festett a legnagyobb európai stadionban urlakodó biztonsági állapotokról. Mindezt a manchesteri terrotámadás után három nappal.

A Daily Mail cikkében névtelenül nyilatkozó forrás szerint a staion biztonsági rendszere "szégyenletesen gyenge", ami meglehetősen aggasztó a szombati a Arsenal-Chelsea FA-kupa-döntő előtt, ahol telt házat, 90 ezer szurkolót várnak.

Mindez különösen kellemetlen akkor, amikor a hétfői manchesteri terrortámadás - Ariana Grande amerikiai popsztár koncertje után egy öngyilkos merénylő robbantotta föl magát, 22 ember, többségében tinédzserek halálát okozva - után egész Nagy-Britanniában kritikus szintre emelték a terror ellenes készültséget.

Rendőrök a Wembley Stadion előtt Forrás: AFP/Leon Neal

A stadionban és a környéként az utóbbi hetekben több biztonsági probléma is volt. Április elején az alsóbb osztályú csapatok kupadöntője, az EFL Trophy fináléja után voltak kaotikus állapotok a Wembley metrómegállóban, míg múlt szombaton, május 20-án a harmadosztály (League One) rájátszásának döntője (Bradford City-Millwall 0-1) után

az örömittas Millwall-szurkolók elözönlötték a pályát a lefújás után,

a rendfenntartók pedig semmit nem tudtak ez ellen tenni - ahogy a londoni drukkerek gyalázkodó rigmusai ellen sem léptek föl. Angliában, főleg a bajnoki rájtászások meccsei után, nem ritka a nézők pályára tódulása (pitch invasion), a Wembley-ben azonban a 2007-es átadás óta ez volt az első alkalom.

Félő, hogy ragadós lesz a példa:

A lapnak nyilatkozó informátor szerint a stadionban elégtelen a személyzet létszáma, ráadásul a többségük alulképzett is. A stadion üzemeltetője csak a minimális létszámmal futtatja a biztonsági személyzetet, szemben a klubokkal. A Wembley ráadásul nemrégiben felbontotta azzal a biztonsági céggel a szerződését, amelyik éppen a lelátói erőszakos viselkedés kiszűrésére és kezelésére volt hivatott, illetve amelyiknek ugyanez volt a dolga már a beléptetéskor is. Az informátor szerint így éppen a stadion "első védelmi vonala" kerül ki a fokozott ellenőrzés alól.

A Wembley üzemeltetője szerint ugyanakkor ezekből az esetekből kár messzemenő tanulságokat levonni, mert

az EFL-kupa döntője után események nem is a stadionban zajlottak,

a biztonsági céggel való szakítás pedig nem jár a biztonság csökkenésével.

"A nézők biztonsága a legfontosabb számunkra, ezért a londoni rendőrséggel is felvettük a kapcsolatot, hogy segítsenek a biztonsági stratégiánk kialakításában úgy a meccsnapokon, mint azokon kívül" - mondta az angol szövetség egyik szóvivője.