Egy skótról nevezik a legjobb angol edzőnek járó díjat

fbl Horizontal BUST headshot
Manchester United's Scottish former manager Alex Ferguson takes his seat ahead of the English Premier League football match between Manchester City and Manchester United at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 20, 2016. / AFP PHOTO / PAUL ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Jövőre, azaz alapításának ötvenedik évfordulójától kezdve Sir Alex Ferguson-díj lesz a neve az év legjobb angol futballedzőjének járó díjnak. A névadó örül.

A hírt az angol profi ligákban (PL, Championship, League One, League Two) dolgozó edzőket tömörítő szervezet, a League Manager's Association (LMA) jelentette be. A díjat minden évben az a szakember kapja meg, aki az adott osztályban kollégái szerint a legkiemelkedőbb eredményt érte el.

A Manchester United 2013-ban visszavonult legendás menedzsere "megtisztelőnek" nevezte a kezdeményezést.

Sir Alex a 2011-es év menedzsere díjjal Forrás: AFP/Paul Ellis

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy az LMA rólam kívánja elnevezni a díjat. Amikor valaki ránéz erre a listára, és látja, hogy 1968 óta mennyi nagyszerű edző kapta meg a díjat, csakis az alázat töltheti el."

A korábbi díjazottak között olyan nagyságok vannak, mint Sir Matt Busby, Bill Shankly, Bob Paisley, Brian Clough, Kenny Dalglish, Arsene Wenger, vagy éppen a legutóbbi idényben a Leicester Cityvel bajnoki címet nyerő Claudio Ranieri.

Rettentően örülünk, hogy a nevét viselheti a díj, ami egyúttal garancia a díj presztízsére" – lelkendezett Howard Wilkinson a szervezet elnöke.

A PL-indulása, azaz az 1992-93 szezon óta csupán négy nem élvonalbeli edző - Peter Reid, Danny Wilson, Steve Coppell és Eddie Howe - részesült az elismerésben, az újsütető névadó pedig négy Év edzője trófeával vezeti a ranglistát. Érdekesség, hogy mögötte egy másik skót a PL-éra legszebben kidekorált edzője: a MU-nál Ferguson utódaként megbukó, majd idén a Sunderlanddel a PL-ből kiső David Moyes háromszor nyert az Everton élén.