Vágólapra másolva!
A magyar U17-es válogatott a korosztályos világbajnokságon való részvételért vívott mérkőzésen 1-0-ra kikapott a francia válogatottól a horvátországi Európa-bajnokság helyosztóján. Az első félidőt a franciák uralták, és lőttek is egy gólt, míg a második félidőben ugyan aktívabbak voltunk, de nem tudtuk bevenni a franciák kapuját. A franciák mehetnek a vb-re, mi pedig a hatodik helyen zárjuk a tornát.

U17-es labdarúgó-Eb, rájátszás az 5. helyért:
Magyarország–Franciaország 0-1 (0-1) - élő közvetítés
Sesvete, játékvezető: Papapetrou (görög) - Grigoriu (román), Petreski (macedón)
Magyarország: Ásványi - Opavszky, Mocsi (Timári 69.), Bolla (Kiss T. 52.), Arday - Kovács Krisztián, Bencze, Schön - Szerető, Torvund, Csoboth (Szendrei 41.)
Franciaország: Fofana - Pelmard, Bianda, Da, Collet (Lacroix 80+2.) - Tchouaemi, Caqueret, Gomes - Flips (Isidor 67.), Gouiri, Adli (Kéréoudan 47.)
gól: Gouiri 26.
sárga lap: Schön 55., Arday 75. ill. Flips 55., Kéréoudan 73.

A korosztály pályafutásának legfontosabb mérkőzésére nem a legjobb előjelekkel készültünk, hiszen a csapatban - ha tetszik, ha nem - benne volt a törököktől elszenvedett peches negyeddöntős vereség, és három fontos játékosunk, Csonka András, Majnovics Martin és a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik sem léphetett pályára sárga lapok miatt.

Ugyancsak elitiltott volt Szélesi Zoltán, szövetségi edzőt, akit a törökök elleni meccsen elküldött a kispadról a játékvezető, így ezúttal Belvon Attila dirigált az oldalvonal mellől.

A franciák, akiket a csoportmeccsen helyenként nagyon jó játékkal 3-2-re vertünk, a spanyoloktól kaptak ki a negyeddöntőben (3-1), és biztos, hogy nem felejtették el az Eb első meccsét, mert ezúttal nem a három gombócot benyelő Cremillieux védett, hanem az égimeszelő Fofana.

A helyszín Zágráb egyik külső kerülete volt, az NK Sesvete kiesnek csak nagy jóindulattal nevezhető stadionja, ahol viszont váratlanul sokan gyűltek össze, és a helyi iskolások nem átallották leszurkolni a magyar játékosokat elkísérő családtagok eddig oly' hangos szurkolócsoportját.

Az NK Sesvete stadionja Forrás: Lantos Gábor

Némi puhatolózás után az első negyedóra elteltével a franciák előtt adódott az első komoly helyzet, egy szögletet Bianda csúsztatott meg veszélyesen, majd Bolla Gergőnek kellett a tizenhatoson belül tisztáznia Flips elől. Nem kevés erőfeszítésbe került a zömmel magasabb és erősebb franciák megállítása.

A 26. percben még el is aludtunk, hagytuk, hogy Flips begyalogoljon a tizenhatosunkra, visszagurítson, Amine Gouiri pedig 14 méterről a kapunkba passzolja a labdát.

A francia csatárnak ötödik meccsén ez volt a kilencedik gólja, ami új rekord az U17-es Eb-döntők történetében.

Egyet hozzá lehet most már adni:

A 33. percig kellett várni az első igazán veszélyes magyar támadásra, amikor Szerető Krisztofer tudott egy jó csellel betörni a francia tizenhatosra, a középre lőtt labdája, azonban nem jött igazán jól lábra Torvundnak, aki

megpróbálta sarokkal bepörgetni a labdát,

de nem találta el.

Az utolsó percben még Csoboth Kevinnek is volt egy helyzete, amit dicséretes harciassággal verekedett ki magának, végül azonban hosszan tolta meg a labdát, ami így Fofanáé lett. A mi kapunkban pedig a ráadás egy percében Ásványinak kellett kitornáznia a jobb felsőből Gouiri fejesét.

Ásványi Balázs (1) és Amine Gouiri különmeccse döntetlenre állt a szünetben Forrás: MLSZ

Belvon Attila a félidőben lehozta Csoboth Kevint, a Benfica támadójára ezúttal jobban figyeltek a franciák, nem tudott úgy fickándozni, és Szendrei Norbert állt be előre Torvund mellé, a csapat pedig 4-2-3-1-ről átállt 4-4-2-re.

Mezőnyben aktívabbak lettünk, többet birtokoltuk a labdát, és jobbára ugyan a francia térfélen folyt a játék, de igazán veszélyes helyzetet nem tudtunk kialakítani, hacsak Schön Szabolcs kísérletét nem tekintjük anna, ami viszont vagy két méterrel a kapu mellé ment.

Schön Szabolcs lábában maradt a gól Forrás: MLSZ

Belvon Attila az utolsó félóra kezdetén érezte úgy, hogy már nincs mire várni, és húzott egy kockázatosat, a középhátvéd Bolla helyett a támadó középpályás Kiss Tamást küldte pályára. Így már csak egyetlen bevethető mezőnyjátékosunk, Timári Norman maradt a kispadon.

A franciák is érezték, hogy ez így nem lesz jó, és fentebb tolták a védekezésüket, aminek előbb

egy nagy Ásványi-védéssel záruló Flips-lövés,

majd egy szöglet után a felső lécen csattanó Tchouaemi-fejes lett a következménye.

Zárásként, a 69. percben még Timári is beállt, így Opavszky, Arday és Kovács képezte a belső hármasunkat, a többiek pedig a támadóegységet.

A rendes játékidő utolsó percében Bencze Márknak még volt egy jó lövése, de hiába támadtuk végig a három perces hosszabbítást, mindig becsúszott egy apró hiba. Így újabb mérkőzés telt el úgy, hogy nem tudtunk gólt lőni, és a hatodik helyen fejeztük be az Európa-bajnokságot, de ez azt is jelenti, hogy lemaradtunk az októberi indiai korosztályos világbajnokságról.

Velük találkozhatunk Indiában Forrás: Origo

"Elég, ha annyit mondok, hogy szerintem a srácok ma megnyerték ezt találkozót, ezzel az alázattal, ezzel a játékkal, ezzel a munkával. Azért jöttünk, hogy megtudjuk, hol állunk az elithez képest, és meg kell nyugtatnom mindenkit, mert nagyon közel" - nyilatkozta Szélesi Zoltán kapitány az M4 Sportnak.

Arról, hogy mi mond majd a srácoknak: "Maximálisan meg fogok dicsérni mindenkit, mindenki kihozta magából a maximumot. Hiányosan álltunk fel, de ez nem látszott, egy nagyon erős francia csapatnak egyenrangú ellenfelei voltunk."