Vágólapra másolva!
A Szélesi Zoltán vezette magyar válogatott remekül futballozott, de egygólos vereségeset szenvedett Törökországtól az U17-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében. 

Eredmény:
Magyarország–Törökország 0-1 (0-1)
Nagygorica, Játékvezető: Donatas Rumšas (litván)
Magyarország: Ásványi – Kovács, Mocsi, Opavszky, Majnovics – Csonka (Csoboth, 46.), Szoboszlai, Bence – Schön (KissT., 64.), Torvund (Timári, 71.), Szerető. Edző: Szélesi Zoltán
Törökország: Berke Özer – Civelek, Ozan Kabak, Bicer, Berk Cetin (Umut Günes, 67.) – Hasan Adigüzel, Kerem Kesign, Yunus Akgün (Egehan Gök, 77.) – Recep Gül, Malik Karaahmet (Ali Göcmen, 62.), Atalay Babacan. Edző: Mehmet Hacioglu
gól: Csonka (20. – öngól)
sárga lap: Csonka (32.), Schön (32.), Majnovics (52.), Szoboszlai (60.), ill. Hasan Adigüzel (45.)

A találkozó előtt Szélesi Zoltán némileg megkeverte a lapokat, az Európa-bajnokság egyik legjobbját, Csoboth Kevint ezúttal a kispadra nevezte, a helyén Szoboszlai Dominik kezdett. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki elmondta: az U17-es válogatott a negyeddöntőbe jutással már túlteljesítette a várakozásokat.

Bernd Storck és Andreas Möller a nagygoricai lelátón Forrás: Origo

Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb cél a negyeddöntőben, Storck azt mondta, a sikerélmény és természetesen az elődöntő, illetve az indiai világbajnokságon való szereplés kiharcolása. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szövetségi kapitány már látja-e azokat a futballistákat, akik néhány év múlva a felnőttválogatott erősségei lehetnek.

Jól kezdtünk

Az első helyzet a mieink előtt adódott a 9. percben. Szerető Krisztofer a jobb oldalon indította Torvund Alexandert, de mielőtt ziccert lőhetett volna, egy török védő becsúszva szögletre mentett. A törökök először a 15. percben vezettek támadást a magyar térfélen, de Recep Gül 20 méterről leadott lövése jócskán elkerülte Ásványi Balázs kapuját.

A 20. percben a semmiből megszerezték a vezetést a törökök. Egy röviden kifejelt szöglet után Hasan Adigüzel elé került a labda, betört a tizenhatoson belülre, majd élesen keresztbe lőtte a labdát, a hosszún érkező Atalay Babacan irányába, azonban

a menteni igyekvő Csonka András becsúszva a saját kapujába lőtt.

A 34. percben nem sokon múlt, hogy a törökök növeljék az előnyüket, de Recep Gül beívelése után Malik Karaahmet közelről a kapu fölé fejelt.

A fordulás után Szélesi Zoltán úgy döntött, pályára küldi Csoboth Kevint Csonka András helyére.

Az öngólt vétő középpályás az első félidő hajrájában begyűjtött egy sárga lapot, és a szünet előtt akár ki is állíthatták volna.

Az első lehetőség a törökök előtt adódott: Recep Gül csinált meg egy cselt Kovács Krisztián mellett, majd 13 méterről célba vette a jobb alsó sarkot, de szerencsére a labda elsuhant a kapufa mellett.

Alexander Torvund küzd a labdáért Forrás: SPORTSFILE/©SPORTSFILE/Seb Daly / Sportsfile

A 47. percben Csoboth Kevin iramodott meg a bal oldalon, Ozan Kabak azonban megrángatta hátulról, de a litván játékvezető nem ítélt tizenegyest. Nem sokkal később Recep Gül került ziccerbe, de Ásványi lábbal hárította a török lapos lövését.

Az 55. percben a legnagyobb magyar lehetőség maradt ki.

Schön Szabolcsot rúgták fel egy remek cselsorozat után a tizenhatos vonala előtt, a szabadrúgást ezúttal Szerető vállalta magára. A bal felső sarkot vette célba, de Berke Özer sajnos leolvasta a szándékot, és szép vetődés után kibokszolta a labdát.

A török válogatott szövetségi kapitánya, Fatih Terim is a helyszínen nézte meg a meccset Forrás: SPORTSFILE/©SPORTSFILE/Seb Daly / Sportsfile

A 68. percben ismét egyenlítési lehetőség adódott a mieink előtt. Torvund tört be a tizenhatoson belülre, majd a hátulról érkező Kerem Kesgin becsúszva szerelte, de úgy tűnt, előbb a magyar támadó lábát találta el. Donatas Rumšas ezúttal sem ítélt tizenegyest, és

ez már sok volt Szélesi Zoltánnak, aki olyan hevesen reklamált, hogy a játékvezető elküldte a kispadtól.

A hosszabbítás első percében Bencze Márk remek kiugrása után Timári Norman került ziccerbe, de tíz méterről Berke Özert találta telibe, így kimaradt a meccs legnagyobb helyzete. A játék képe alapján Szélesi Zoltán csapata rászolgált volna a döntetlenre, de egy szerencsétlen öngól, és a gyenge játékvezetés megpecsételte a mieink sorsát.

Magyar szurkolók a nagygoricai stadionban Forrás: SPORTSFILE/©SPORTSFILE/Seb Daly / Sportsfile

A magyar és a török játékosok is a földre rogytak a lefújás után, de míg a mieink csalódottságukban, addig a törökök örömükben. Mindkét együttes rettenetesen elfáradt. Szívderítő volt a török kapus, Berke Özer sportszerűsége, egyesével ment megvigasztalni az összeroskadt magyar játékosokat, utolsóként Ásványi Balázshoz, majd a két kapus meg is ölelte egymást.

A mérkőzés után így köszönték meg a szurkolást a magyar fiatalok Forrás: Lantos Gábor

Az U17-es válogatott csak akkor nem játszik az ötödik helyért (és a vb-kijutásért), ha a németek és az angolok is kiesnek a negyeddöntőben. Minden más esetben még egyszer pályára lépünk Horvátországban.