Vágólapra másolva!
Szerda délután teljessé vált az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjének mezőnye, amelyben a B csoportot megnyerő magyar válogatott már kedden biztosította részvételét. A legjobb nyolc válogatott innentől nemcsak az Eb-győzelemért, hanem az indiai U17-es világbajnokság részvételéért is küzd.

A kieséses szakasz első körében a B csoport első helyén végző Magyarország az A csoportból másodikként továbbjutó Törökországgal mérkőzik meg az elődöntőért, a találkozót pénteken déli 12 órakor rendezik Nagygoricán (Velika Gorica).

Szép gólokkal, csoportelsőként negyeddöntőben az U17-esek

A magyar U17-es válogatott Torvund Alexander és Szoboszlai Dominik két-két góljával, könnyed játékkal 4-0-ra verte Feröer-szigeteket a horvátországi Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén, és a négyes első helyén jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol Törökország vár rá. Ha ott is nyerni tudnak, akkor kijutnak az indiai korosztályos világbajnokságra.

A negyeddöntő többi ágán

Spanyolország-Franciaország, Németország-Hollandia és Anglia-Írország mérkőzéseket rendeznek.

A horvátországi torna egyben selejtező az októberi U17-es világbajnokságra is. Európából öt nemzet kvalifikálhat, méghozzá az Eb öt legjobb csapata. Értelemszerűen indulási jogot szerez a négy elődöntőbe jutó nemzet, illetve az ötödik csapat egy playoffmérkőzésen harcolhatja ki a részvételt.

Ez azt jelenti, hogy ha a magyar válogatott biztosan ott lehet októberben Indiában, ha pénteken túljut Törökországon, de erre akkor is lehet esély, ha a negyeddöntő nem Szélesi Zoltán együttesének sikerét hozza.

Veretlenül a nyolc között: Franciaországot és Feröert legyőzte, Skócia ellen döntetlent játszott a magyar csapat Forrás: MLSZ

Mérkőzés az ötödik helyért

Az ötödik helyért a negyeddöntőben vereséget szenvedő két legjobb válogatott küzdhet meg. Mit jelent ez? Az elődöntőről lemaradó négy csapatot a csoportkör eredményei alapján sorrendbe állítják és a két legjobb csapat játszik egy ki-ki mérkőzést a világbajnokságért. A sorrendben a csoportban elfoglalt helyezés, a szerzett pontok száma, a gólkülönbség, majd a több szerzett gól dönt és így tovább.

Mivel a magyar válogatott 7 pontot gyűjtve, +5-ös gólkülönbséggel és nyolc szerzett góllal nyerte meg a B csoportot, egy negyeddöntőbeli vereség esetén nagyon jó eséllyel pályázna a playoffmérkőzésre.

A török válogatott Spanyolországtól kikapott (2-3), Horvátországot (4-1) és Olaszországot (2-1) viszont legyőzte az A csoportban Forrás: UEFA

A csoportkörben csak két válogatott, a hibátlan teljesítménnyel negyeddöntőbe jutó Németország, valamint Anglia szerzett több pontot (9) a magyar csapatnál, Spanyolország szintén 7 ponttal nyerte meg a csoportját, a gólkülönbsége (+3) viszont rosszabb a mieinknél. Franciaország és Törökország 6-6, Hollandia 4, Írország 3 ponttal lépett a kieséses szakaszba.

A negyeddöntős csapatok sorrendje a csoportkör alapján

1. Németország (9 pont, gólkülönbség: 15-1)
2. Anglia (9 pont, gólkülönbség: 10-1)
3. Magyarország (7 pont, gólkülönbség: 8-3)
4. Spanyolország (7 pont, gólkülönbség: 7-4)
5. Franciaország (6 pont, gólkülönbség: 11-4)
6. Törökország (6 pont, gólkülönbség: 8-5)
7. Hollandia (4 pont, gólkülönbség: 3-5)
8. Írország (3 pont, gólkülönbség: 2-9)

Ez azt jelenti, hogy

a magyar csapat csak abban az esetben nem játszhatna az ötödik helyért, ha mellette Németország és Anglia is kiesne a negyeddöntőben,

minden más esetben igen.

De ez egyelőre csak számolgatás, bízzunk benne, hogy az eddig remekül szereplő U17-esek Törökország legyőzésével bejutnak az Eb elődöntőjébe és ezzel párhuzamosan kijutnak az indiai világbajnokságra is. Korábban csak egyszer, 1985-ben szerepelt magyar csapat a 17 éven alattiak világbajnokságán.

Amikor az U17-es foci vb-n a brazilokat is legyőztük

A Horvátországban zajló U17-es labdarúgó Európa-bajnokság pénteki negyeddöntőjében a magyar válogatott Törökország ellen lép pályára. A déli 12 órakor kezdődő összecsapásnak a tétje nem csak a négy közé jutás lesz, hanem az is, hogy a meccs győztese egészen biztosan ott lehet az októberi indiai korosztályos világbajnokságon.