Amikor a labdarúgó U17-es vb-n a brazilokat is legyőztük

André Cruz
le défenseur de l'équipe de football du Brésil, Andre Cruz, court le long du terrain, le 24 mai au stade d'Ozoir la Ferriere, lors de la troisičme journée d'entraînement. Le Brésil ouvrira la coupe du monde de football le 10 juin contre l'Ecosse. (IMAGE ELECTRONIQUE) Brazilian defender Cruz runs at the Ozoir-la-Ferričre stadium (east of Paris) 24 May prior to the Soccer World Cup in France. Brazil will open the Cup playing against Scotland 10 June. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO AFP/THOMAS COEX/TC/MR/emp / AFP PHOTO / THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
A Horvátországban zajló U17-es labdarúgó Európa-bajnokság pénteki negyeddöntőjében a magyar válogatott Törökország ellen lép pályára. A déli 12 órakor kezdődő összecsapásnak a tétje nem csak a négy közé jutás lesz, hanem az is, hogy a meccs győztese egészen biztosan ott lehet az októberi indiai korosztályos világbajnokságon. Ezen a tornán eddig egyszer, 1985-ben szerepelt a magyar válogatott. A 32 évvel ezelőtti eseményen a Bicskei Bertalan vezette együttes a csoportmérkőzések során a brazilokat is legyőzte.

A Népsport 1985. augusztus 3-i száma csak pár sorban számolt be arról, hogy mi történt Sanghajban.

Az 1985. augusztus 3-i Népsport csupán ennyit szentelt a brazilok legyőzésének Forrás: arcanum/Nemzeti Sport

Pedig labdarúgásban Brazília legyőzése minden korosztályban fantasztikus teljesítmény.

Amint az a Népsport összefoglalójában olvasható, Ördög József (még a nevét sem írták helyesen) szerezte a meccs győztes gólját.

Ördög ma a Gyirmót U14-es labdarúgócsapatának vezetőedzője. Amikor telefonon kerestük, meglepő mondattal kezdte a beszélgetést.

mondta Ördög, aki a FIFA honlapja szerint nem is játszott a brazilok elleni mérkőzésen. "Mivel a Népsport azt írta, hogy én szereztem a találatot, mindenki nekem gratulált, de aztán hamar kiderült az igazság."

André Cruz az 1998-as világbajnokságra is eljutott

Érdemes felidézni a két csapat összeállítását. A magyar válogatott a Tarlósi - Horváth Csaba, Jávorka, Palaczky, Udvardi, Kisistók, Marik (Molnár Zoltán), Limperger, Kecskés, Kanál (Harcsár), Huszák kezdő tizeneggyel állt fel. A brazil csapat: Assumpca - Resende (Claudio), Mauricio, André Cruz, Anderson, Ivan Rocha (Carlos), Moreira, Pereira, Bismarck, William, Rodrigues. Ebből a névsorból talán André Cruz neve lehet a legismerősebb.

André Cruz az 1998-as franciaországi világbajnokságon edzés közben Forrás: AFP/Thomas Coex

André Cruz megfordult többek között a Milan és a Napoli csapatában is, de ott volt az 1998-as franciaországi világbajnokságon, ahol végig a kispadon ült, egyetlen meccsen sem lépett pályára.

Ettől persze még ugyanúgy világbajnoki ezüstérmes, mint például Ronaldo, vagy Rivaldo.

Három évvel korábban, 1995-ben a Montevideóban megrendezett Copa America döntőjében is játszott, de akkor sem nyert aranyérmet, mert az 1-1-re végződött döntőben tizenegyesekkel a házigazda diadalmaskodott.

Enzo Francescoli és André Cruz az 1995-ös Copa America döntőjében Montevideóban Forrás: AFP/Alejandro Pagni

Magyarország meghívásos alapon utazhatott Kínába

Erre a világbajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott meghívásos alapon utazhatott ki - derült ki a torna egyik sajtófőnökének, Szepesi Györgynek a beszámolójából. Szepesi Sanghajban dolgozott, ott, ahol a magyar csapat is szerepelt.

Külön érdekesség, hogy a FIFA 1983-ban még hallani nem akart arról, hogy ennek a korosztálynak világbajnokságot rendezzenek.

Az UEFA végrehajtó bizottságának ülésén Szepesi azonban amellett érvelt, hogy szükség van erre a világbajnokságra. Az MLSZ akkori elnöke két olyan futballnagyhatalom támogatását is maga mögött tudhatta, mint Olaszország és az NSZK. Jacques Georges, az UEFA elnöke innentől kezdve a tagországok szövetségeire bízta a döntést. Nem sokkal később kiderült, hogy Magyarországot is meghívták az első világbajnokságra, amelyet akkor Világkupának neveztek.

Ideahaza persze rögtön feltették a kérdést, hogy mibe kerül mindez az MLSZ-nek?

Szepesi a Képes Sport hasábjain írt cikkében igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a magyar csapat utazását teljes egészében a vb egyik fő támogatója, a Kodak fizette ki, a szövetségnek csak a játékosok másfél dolláros (!) napidíját kellett kigazdálkodni.

Szepesi György sokat tett azért, hogy az U17-es labdarúgó vb létrejöjjön Forrás: Origo

A Bicskei Bertalan vezette csapat nagyszerűen szerepelt a csoportküzdelmekben. A Mexikó elleni 0-0-s döntetlent követte a brazilok 1-0-s legyőzése, majd a csoportmeccsek zárásaként Katart 3-0-ra verték a magyarok.

De hány évesek voltak a nigériaiak?

"Az egyenes kieséses szakaszban a nigériai válogatottal kerültünk szembe, amely csak azért lett második a csoportjában, mert egy góllal kevesebbet szerzett, mint a csoportgyőztes Szaúd-Arábia.

A kezdés előtt tíz perccel kocogtak ki, amikor rájuk néztünk, szinte biztosak voltunk abban, hogy ezek a futballisták nem 16 évesek" - mesélte Ördög József.

Érdemes ezt a videót is megnézni, amely a Nigéria-NSZK döntőt idézi fel. A képeken is jól látszik, hogy míg a németek szinte gyerekek, addig az afrikai játékosok jóval idősebbnek tűnnek.

Ezek után nem csoda, hogy a későbbi győztes Nigéria 3-1-re verte a magyarokat, akik számára így a torna befejeződött.

Magyarország azóta sem vett részt U17-es labdarúgó-világbajnokságon.

Ha a most zajló horvátországi Eb-n a legjobb ötben végeznek Szélesi Zoltán játékosai, októberben utazhatnak az indiai világbajnokságra.