Vágólapra másolva!
Izgalmas és fordulatos utolsó játéknap után a Newcastle United nyerte el a Championship trófeáját, miután a 46. forduló előtt még éllovas Brighton a 89. percben elbukta a győzelmet az Aston Villa otthonában. A Blackburn hiába nyert a Brentford vendégeként, kiesett a harmadosztályba, a Premier League bajnokai közül első csapatként.

A Brighton & Hove Albion abban a tudatban lépett pályára az Aston Villa otthonában, hogy ha nyer, a feljutás mellé a Championship bajnoki címét is besöpri. A vendégek a 63. percben Glenn Murray büntetőjével vezetést is szereztek, de az utolsó fél órát emberhátrányban lejátszó Aston Villa a 89. percben egyenlített Jack Grealish megpattanó lövésével.

Ez az eredmény azt jelentette, hogy az utolsó fordulókban beelőző Newcastle lett a bajnok, pedig a 43. forduló után még 7 pont volt a hátránya. Rafael Benítez együttese a Barnsley 3-0-s legyőzése után ünnepelhetett.

A harmadik feljutó csapatról a mindig különleges rájátszás dönt majd,

a Reading, a Sheffield Wednesday, a Huddersfield Town és a Fulham érdekelt a playoffban.

A kiesés elleni harcban – a biztos búcsúzó Wigan és Rotherham mellett – még három csapat volt érintett, a legrosszabb helyzetben a Blackburn Rovers várta a hétvégét, mert győzelemre és a Nottingham Forest botlására is szüksége volt. Ez viszont nem jött össze, a Nottingham, a Blackburn és a még veszélyeztetett Birmingham is nyert a 46. fordulóban, így végül rosszabb gólkülönbsége miatt a Rovers esett le a League One-ba.

Ezzel a Blackburn az 1992 óta íródó Premier League történetének első bajnokcsapata, amely a harmadosztályig süllyedt.