Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I őszi szezonjának nagy szenzációja volt, hogy a Mezőkövesd csapata az ötödik helyen állt a táblázaton. Pintér Attila a kezdeti nehézségek után egyre jobb eredményeket ért el, többek között a tavalyi bajnok Ferencvárost is legyőzte csapatával. A téli szünetben Pintér Felcsútra távozott, a helyére érkező Szivics Tomiszláv, majd Radványi Miklós sem tudott csodát tenni. Három fordulóval a bajnokság befejezése előtt a Kövesdnek reálisan számolnia kell azzal, hogy jövőre a másodosztályban folytatja.

A NB I őszi szezonjában 19 fordulót játszottak le.

Amikor 2016. december 13-án téli szünetre vonultak a csapatok, a Mezőkövesd 27 ponttal az 5. helyen állt a tabellán.

A 19 meccsből hétszer nyert, hat döntetlent ért el és hatszor kapott ki. Pintér Attila az egész mezőny legeredményesebb magyar edzője volt, mert a Kövesd előtt álló négy csapat - a Vasas, a Honvéd, a Videoton és a Ferencváros - külföldi edzőkkel dolgozott.

Kevés népszerűbb ember volt Pintér Attilánál az ősszel Mezőkövesden Forrás: Origo

A szombati, 33. forduló után a Mezőkövesd a 10. helyen áll, ami még éppen bentmaradást jelent. A csapat pontszáma 35, azaz a tavasszal eddig lejátszott 11 forduló alatt a megszerezhető 33 pontból mindössze nyolcat szerzett meg.

Nem csoda, hogy a Pintér helyére szerződetett Szivics Tomiszláv már nem dolgozik az együttesnél, amelyen az edzőváltás sem segített.

Bár a szombat esti találkozón a Mezőkövesd még 1-0-ra vezetett a bajnokaspiráns Honvéd ellen, a végeredmény a vendégek 5-1-es sikerét hozta. A Mezőkövesd csak azért nem csúszott a 11., azaz a kieső helyre, mert az MTK is vereséget szenvedett a Ferencvárostól.

Az őszi szezonban a bajnoksapiráns Honvédot is nagy küzdelemre késztette a Mezőkövesd Fotó: Mudra László - Origo

A következő fordulóban sorsdöntő mérkőzés vár a Mezőkövesdre, mert a kieséstől fenyegetett másik borsodi csapattal, a Diósgyőrrel csapnak össze. Ezen a meccsen a Diósgyőr a pályaválasztó, de ez semmit sem jelent, mert a miskolci csapat stadionjának felújítása miatt a DVTK ezt a meccset is idegenben, Debrecenben játssza le.

Abba most ne menjünk bele, hogy egy ilyen kiélezett helyzetben mit jelent mindez, tény, hogy ez a szituáció nem sorolható a legszerencsésebbek közé. De még mindig jobb, mintha Mezőkövesden lenne a mérkőzés, a DVTK ugyanis eddig ott játszotta a hazai mérkőzéseit.

A Kövesd az utolsó előtti fordulóban a Paksot fogadja hazai pályán, majd a bajnokság zárásaként a Vasas ellenfelei lesznek Budapesten.

Tomiszlav Szivics nem sok sót evett meg Mezőkövesden Forrás: Tomislavsivic.com

Egy biztos: nagyon ritkán fordul elő olyan, hogy a bajnokság csaknem kétharmada után az ötödik helyen álló csapatnak azzal kelljen foglalkoznia, hogyan tud megkapaszkodni a 12 csapatos NB I-ben.