Vágólapra másolva!
Hátrányba került az U17-es fociválogatott az Eb-n Skócia ellen, de Szerető Krisztofer mesés szabadrúgásával megvan a döntetlen. Az utolsó csoportmeccsen, a Feröer-szigetek ellen elég egy döntetlen a továbbjutáshoz.

U17-es Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló:
Magyarország–Skócia 1-1 - élő közvetítés
gól: Szerető 51., ill. Rudden 31.

A csoportelsőségért lépett pályára a magyar U17-es válogatott az Eb második csoportkörében. A nyitómeccsen 3-2-re verték a franciákat a mieink, rögtön a torna egyik nagy meglepetését okozva, majd a csoport másik meccsén nyertek a skótok is.

Fizikálisan erős skótokra kellett készülni, akik ellen még az sem jelentett semmit, hogy közel egy éve Telkiben 5-1-re vertük őket.

- figyelmeztetett Schön Szabolcs. - Fontos, hogy ismét győzelemre játsszunk, nem szabad úgy kimenni a pályára, hogy nekünk már a döntetlen is elég ezen a meccsen, inkább az motivál bennünket, hogy egy újabb sikerrel máris biztossá válna az első helyünk a csoportban."

Mivel a franciák ellen futómennyiségben és a sprintek számában is rekordot döntött a magyar csapat, egy-két poszton változott a kezdőcsapat. Aztán a skótok belekezdtek, de az első negyedóra nem hozott helyzetet. Aztán szép lassan átvették a játék irányítását a magyarok, Csobothnak volt is két helyzete, de ziccerig nem jutottunk.

Éppen kezdtünk volna megnyugodni, amikor a skótok helyzet nélkül rúgtak egy gólt: Houston bal oldali szabadrúgása után Ásványi rosszul jött ki, a lecsorgó labdát pedig Rudden az üres kapuba rúgta.

Innen nehéz feladat várt a magyarokra: fordítani kellett az ellen a Skócia ellen, amely hat Eb-selejtezőn és egy Eb-meccsen összesen egyetlen gólt kapott. A szünetig azonban nem változott a forgatókönyv: mezőnyfölényben, de helyzet nélkül adogatott a magyar válogatott.

Szélesi Zoltán kapitánynak valami újat kellett kitalálnia:

Magyar pressing

Fordulás után szinte felbillent a pálya, a magyar válogatott támadott, elsősorban a bal szél volt aktív. Innen is jött a megváltó egyenlítés: Szerető Krisztofer, a Stoke légiósa 23-ról, kissé balról lőhetett szabadrúgást, és mesterien tekerte fel a hosszú fölsőbe (1-1).

Kissé feljebb jöttek a hosszú percek óta antifutballra berendezkedett skótok, az 58. percben Majnovics Martin vágta ki a labdát a gólvonalról, majd Glenn Middleton lőtt fölé nagy helyzetből. Szerencsére a skót kapitány éppen a helyzete után cserélte le.

Aztán magyar helyzetek következtek, előbb Alexander Torvund esett el a 16-oson belül felettébb gyanús körülmények közt, majd az Ajaxban pallérozódó Schön Szabolcs durrantott fölé, aztán Torvund balról érkező ívelését fejelte alig mellé a rövid saroknál Mocsi Attila.

Szerető a gólja előtt is a mezőny egyik legjobbja volt:

A hajrában skót helyzet is akadt, de ismét a magyar csapat dominált. Ezzel együtt a fáradtság rányomta a bélyegét a játékra, rendre becsúszott egy-egy hiba, így nem is esett újabb gól.

Ha az utolsó körben a magyar válogatott nem kap ki a Feröer-szigetektől, akkor bejut a negyeddöntőbe.

Márpedig Feröer eddig 2-0-ra kikapott Skóciától, majd 7-0-ra Franciaországtól - ez utóbbi Eb-rekord.

A B csoport továbbjutói az A csoport csapataival (Horvátország, Spanyolország, Törökország, Olaszország) játszanak majd negyeddöntőt. A negyeddöntőből továbbjutó csapatok kvalifikálják magukat a jövő évi indaiai vb-re.

Az utolsó, 3. forduló programja (kedden):
Franciaország–Skócia, Nagygorica 16.00
Magyarország – Feröer-szigetek, Zágráb 16.00