Vágólapra másolva!
A Real Madridhoz hasonlóan a Juventus is nagy lépést tett a Bajnokok Ligája fináléja felé az elődöntő első mérkőzésén, miután idegenben 2-0-ra nyert az AS Monaco otthonában. Az olasz csapat sima győzelme a mentális gátat áttörő Gonzalo Higuaínról, az élete egyik legjobb BL-meccsét játszó Dani Alvesről és a 100. juvés BL-meccsén is lenyűgöző Gianluigi Buffonról szólt.

A Juventus védelme tekintélyt parancsoló menetelést rendez a BL-ben: a torinói csapat a kieséses szakaszban még nem kapott gólt,

összesen 621 perce nem tudták bevenni az ellenfelek Gianluigi Buffon kapuját.

Ez klubrekordot is jelent, a Juventus történetében először fordult elő, hogy sorozatban hat BL-meccsen egyetlen gólt sem kaptak (Dinamo Zagreb, Porto, Porto, Barcelona, Barcelona, Monaco).

„A célom, hogy minden mérkőzésen bebizonyítsam, helyem van a Juventus kapujában. Szeretnék úgy visszavonulni, hogy sajnálják az emberek, hogy már nem állhatok a kapuban” – mondta a lefújás után Gianluigi Buffon.

Buffon 100-ból 60 BL-meccsen gólt sem kapott a Juventusszal Forrás: AFP/Franck Fife

„Visszanézem-e a védéseimet? Nem, soha, így véleményt sem tudok mondani. A legfontosabb, hogy készen álljak, ha a csapatnak szüksége van rám. Amíg erre képes vagyok, elégedett és boldog kapus leszek” – folytatta, majd mezcserélési szokásairól is megosztott egy titkot.

„Boldogan cserélek mezt bárkivel, tisztelem az ellenfeleimet. Emlékszem, amikor fiatal voltam, egyszer elkértem egy ellenfelem mezét, de visszautasított. Dühös lettem, és akkor megfogadtam, ha egyszer nagy játékos leszek, soha nem viselkedem így.”

Ha gólt nem is szerzett a kivételes monacói támadósor, azért próbára tette Buffont az elődöntő első felvonásán, a hazaiak 14 lövéséből 5 találta el a kaput.

Az utolsó percben ujjheggyel mentett nagyot

„Buffon teljesítménye döntő faktor volt a Juventus győzelmében, két-három fantasztikus védést is bemutatott. Kylian Mbappé nehezen találta meg az üres területeket, még rutinra van szüksége, nem könnyű egy olyan csapat ellen játszani, mint a Juventus. Összességben jó mérkőzést játszottunk, dicséret illeti a csapatomat, ilyen a futball” – mondta a lefújás után Leonardo Jardim, a Monaco mestere.

A franciákkal 2015 novembere óta először fordult elő, hogy hazai pályán nem tudtak gólt szerezni, nem csoda, hogy Kylian Mbappé is kiemelte Buffon teljesítményét.

A 18 éves francia támadónak ez volt az első mérkőzése a BL-kieséses szakaszában, amikor nem ünnepelhetett gólt.

„A tapasztalat hiányzott a játékunkból, nem tudtuk értékesíteni a helyzetünket, pedig ott volt a gól a lábunkban. A Juventus ezzel szemben két komoly helyzetből két gólt szerzett. Értékes leckét kaptunk, de nem adjuk fel, hiszen idegenben is képesek vagyunk gólt, gólokat szerezni” – értékelte csapata teljesítményét Mbappé, akinek három lövési kísérlete volt a mérkőzésen, egyet blokkoltak, kettőt pedig Buffon védett.

Mbappénak túl nagy falat volt a torinói fal Forrás: AFP/Franck Fife

„Tanulmányoztuk Mbappé játékát, elképesztő játékos. A korához képest fantasztikus a technikai képzettsége, erős és rendkívül gyors, kiválóan mozog a labdával, és a labda nélkül is.

– dicsérte a Monaco fiatal sztárját Andrea Barzagli, a Juventus világbajnok hátvédje.

Miközben Mbappé nagy sorozata megszakadt, a túloldalon Gonzalo Higuaín egy komoly pszichikai gátat tört át.

Az argentin csatár szerda estig 24 mérkőzésen lépett pályára a BL kieséses szakaszában, de csak kétszer volt eredményes ezeken a mérkőzéseken, legutóbb 2013 áprilisában, még a Real Madrid játékosaként. A Monaco ellen kétszer is betalált, így megduplázta góljai számát a kieséses meccseken, a szezonban pedig már 5 BL-gólnál tart, ami karrierje legjobbja.

Nem csak a Chievo ellen megy – Higuaín elhallgattatta kritikusait Forrás: AFP/Franck Fife

„Boldog vagyok, fontos győzelmet viszünk haza. Minden mérkőzésen keményen dolgozom, és a legjobbamat nyújtom, mindig a csapat érdekeit tartom szem előtt. Amíg nyerünk, nekem mindegy, ki szerzi a gólt” – szerénykedett a minden sorozatot figyelembe véve a szezonban már 31 gólnál járó argentin, aki szerdai duplájával nagy tehertől szabadította meg a vállait.

A Juventus első gólja

Higuaín mindkét gólját az a Dani Alves készítette elő, aki szokatlan módon nem a védelem jobb oldalán, hanem szélső támadóként kezdett, azon a poszton, ahol rendszerint Juan Cuadrado szerepel, de a kolumbiai hátfájdalmai miatt nem volt százszázalékos állapotban. Dani Alves a mérkőzés egyik legjobb teljesítményével, két parádés gólpasszal hálálta meg Allegri bizalmát.

A brazil pályafutása során először osztott ki két gólpasszt egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen, mindkétszer mesterien hozta gólhelyzetbe Higuaínt.

A Juventus második gólja

Teljesítményét látva a Barcelona-szurkolók egy emberként szorították ökölbe a kezüket, és átkozták a klub vezetőségét, amiért 2016 nyarán könnyelműen elengedték. Főleg az után, hogy a Juventus ellen elbukott BL-negyeddöntőben nagy szerepet játszott a megfelelő szélső védők hiánya, illetve gyenge formája.

Dani Alves emlékezetes meccset játszott, csapata egyik legjobbja volt Forrás: juventus.com

„Nincs titok, egyszerűen időre volt szüksége. A szezon során sérülés hátráltatta, be kellett illeszkednie a csapatba, és meg kellett szoknia a taktikai rendszerünket. A két gólpassza ma este lenyűgöző volt” – mondta brazil játékosáról Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője, aki Buffont a világ legjobb kapusának nevezte, Miralem Pjanicot viszont megszidta.

„Mérges vagyok Pjanicra, mert a világ három legjobb középpályása között van a helye, de egy-egy rossz passznál úgy tesz, mintha vége lenne a világnak. Higgadtnak kell maradna, mert ennél sokkal-sokkal több van benne.”

„A srácok nagyszerű szezont futnak, de ennél többet akarunk, azt, hogy különleges legyen. Ehhez az utolsó pillanatig nyugodtnak és koncentráltnak kell lennünk” – tette hozzá az olasz edző, aki két éven belül másodszor vezetheti BL-döntőbe a Juventust.

Arra van Cardiff! Forrás: NurPhoto/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

A párharc formalitásnak tűnő visszavágóját jövő hét kedden rendezik, addig a Juventus matematikailag is biztossá teheti olasz bajnoki aranyérmét (szombaton, a Torino elleni városi derbin), a Ligue 1-ben éllovas Monaco pedig a Nancy vendégeként tehet óriási lépést egy 17 éve nem látott bajnoki cím felé.