Vágólapra másolva!
Puskás Ferenc április elsején lenne 90 éves. Újat már nem nagyon lehet leírni a leghíresebb magyar labdarúgóról, ám az Origo hozzájutott egy levélhez, amelyet a legendás játékos Visnyei Gyulának, a San Diegóban nagy népszerűségnek örvendő korábbi focistának írt. A 67 éves Visnyei akkor mutatta meg nekünk a levelet, amikor Kaliforniában meglátogattuk őt. Mi ezzel emlékezünk Puskás Ferencre.

Az 1969-ben, 19 évesen az Egyesült Államokba disszidált Visnyei Gyula az aktív játéktól már visszavonult, amikor 1987-ben Puskás Ferenc levelet írt neki. Visnyei a San Diegó-i teremfocicsapatnál dolgozott, így ezzel kapcsolatban írt neki Puskás. A levelet több részletre vágtuk, a képekre kattintva nagyítva is el lehet olvasni, hogyan fogalmazott minden idők legjobb magyar labdarúgója.

A játékosok átigazolása és Puskás Ferenc szerepvállalása a sportiskolában azonban nem jött össze, Visnyei Gyula az Origónak így indokolt: „Felhívtam néhány csapatot, de az angoloknak nagy hatalmuk volt, 24 csapatból 20-nál angol vezető volt, és angol edző.

Volt, hogy a menedzserek és az edzők háta mögött kerestem meg a csapatokat, de mindig volt valami kifogás Puskás személye ellen.”

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Schirner Sportfoto Archiv

Puskás Ferenc korábban, 1967-ben edzőként rövid ideig irányította az amerikai San Francisco Gales csapatát, majd Kanadában vállalt munkát a Vancouver Royalsnál.

A levél ebben a borítékban érkezett:

Puskás és Visnyei kapcsolata már korábban elkezdődött, amikor Visnyei a disszidálás után még Európában próbált szerencsét, egy olaszországi menekülttáborban beszéltek először telefonon.

Visnyei erről így beszélt az Origónak: „Addig fajult a helyzet, hogy a Real Madridon keresztül elérték Puskást, majd a kezembe nyomták a telefont. »Csókolom, Öcsi bácsi, most szöktem el« – mondtam neki. »Minek?« - kérdezte. »Maga miért szökött el?« – kérdeztem vissza, mire nevetni kezdett. Anélkül, hogy ismert volna, azt mondta, menjek oda hozzá, lenne csapatom is, segít.

A beszélgetésünket lehallgatták, és Puskás nevére kinyílt a világ.

Az egyik héten Angyalföldön, a másikon már a római Olimpiai Stadionban edzhettem.”

Végül nem találkoztak, mert Visnyei az Egyesült Államokba igazolt.

Rolls-Royce-szal és bomba nőkkel vártak

Produkált, mint Messi, saját gólöröme volt, elvarázsolta Amerikát. Visnyei Gyulánál jártunk San Diegóban.