K.O. Párizsban: a PSG feltörölte a padlót a Barcával

FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - 1/8 FINAL - PARIS SG v FC BARCELONA CHAMPIONS FC BARCELONA FC BARCELONE FOOT FOOTBALL league Paris PARIS SAINT GERMAIN PARIS SG PSG Soccer SPORT UEFA
Argentinian forward Angel Di Maria of Paris Saint Germain celebrates scoring the 1st goal for his team during the UEFA Champions League, round of 16, 1st leg between Paris Saint-Germain and FC Barcelona on february 14, 2017 at Parc des Princes stadium in Paris, France - Photo Jean Marie Hervio / Regamedia / DPPI
Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain a BL-idény talán legnagyobb meglepetését szolgáltatva hazai pályán 4-0-ra legyőzte a Barcelonát a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A PSG 22 év után végre meccset nyert a BL kieséses szakaszában a katalánok ellen, Unai Emery is győzni tudott ellenük és még Edinson Cavani is gólt szerzett ellenük. A nap másik mérkőzésén a Benfica legyőzte a büntetőt is hibázó Dortmundot.

Paris Saint-Germain–FC Barcelona 4-0 (2-0) - élő közvetítésünk
Parc des Princes, Párizs, játékvezető: Marciniak (lengyel)
PSG: Trapp - Meunier, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa - Verratti (Nkunku 69.), Rabiot - Di María (Lucas Moura 61.), Matuidi, Draxler (Pastore 86.) - Cavani. Edző: Unai Emery
Barcelona: Ter Stegen - Sergi Roberto, Umtiti, Piqué, Jordi Alba - André Gomes (Rafinha 58.), Busquets, Iniesta (Rakitic 72.) - Messi, Neymar, Suárez. Edző: Luis Enrique
gól: Di María 18., 55., Draxler 40., Cavani 72.

Két remek formában lévő - utóbbi 11 mérkőzésén egyaránt veretlen - csapat találkozott egymással. Jó ismerősök ők ketten, az elmúlt öt évben harmadik alkalommal találkoznak egymással, kétszer a Barca jutott tovább, egyszer a franciák.

Nem is vesztegettek időt a felek az ismerkedésre, a PSG egyből nekiugrott a Barcának, és Cavani már a 4. percben helyzetbe került. A franciák határozottan és eredményesen támadtak le, és a középpályán megszerzett labdákkal nagyon gyorsan értek fel Ter Stegen kapuja elé. Így volt ez a 18. percben is, amikor a katalánok kapujától mintegy 18 méterre jutott szabadrúgáshoz a PSG, és Ángel Di María gyönyörűen csavarta a kapuba a labdát - Ter Stegen mozdulni sem tudott rá.

A gól után élénkebb lett a Barcelona, azonban egy hasonlóan kecsegtető szabadrúgást ők a sorfalba vágtak, André Gomes pedig egy kiugratás végén nem tudta elrúgni Trapp mellett a labdát.

A PSG viszont ezúttal nagycsapatként állt ki a Barcelona ellen,

nem ijedtek meg a kissé - de azért nem nagyon - felpörgő katalánoktól, és Draxler révén inkább nekik volt említésre méltó helyzetük. Sőt ők rúgták a második gólt is: az addig is nagyon halvány Messi labdát veszített a középpályán, amivel megindult a PSG, Draxler-Verratti-Draxler volt a labda útja, a végül a télen igazolt német szélső jobbról, tizenöt méterről kilőtte a hosszú alsót.

Draxler igazi első meccses kabala: a francia kupában, a bajnokságban és most a BL-ben is gólt lőtt első PSG-s meccsén, míg a Barca egy 2008-as Celtic elleni találkozó óta most először kapott két gólt az első félidőben egy egyenes kiesés meccsen a BL-ben.

Fordulás után mintha mi sem történt volna, ugyanott folytatódott a mérkőzés, ahol a szünet előtt abbamaradt:

a PSG birtokolta a labdát és vezetett gyors, veszély akciókat.

Az egyik ilyen végén Di María rázta le magáról a védőket, és húsz méterről gyönyörűen tekert Ter Stegen kapujába.

A PSG bődületes formáját, illetve a Barca hihetetlen mélyrepülését jelzi, hogy a 72. percben még Edinson Cavani is bevette a kapujukat. Ez azért említésre méltó tény, mert az uruguayi gólvágó pályafutása során még soha nem lőtt gólt tétmeccsen a Barcelonának. Meunier szerzett labdát, egy csellel faképnél hagyta Neymart, elszáguldott a labdával vagy ötven métert, majd a 16-os vonalán kiugratta Cavanit, aki állítgatás nélkül kilőtte a rövid alsót.

421 percre volt szüksége,

hogy gólt ünnepelhessen a Barca ellen.

A vendégek első igazán nagy helyzetére a 84. percig kellett várni, ekkor Piqué fejelt keresztbe a kapu előtt egy badást, amire Umtiti érkezett, de hiába ugrotta túl Kurzawát, két méterről csak a kapufát találta el.

A vége már-már megsemmisítő négy gólos PSG-siker lett, és, ha nem a Barcelonáról lenne szó, még azt is leírnánk, hogy eldőlt a továbbjutás. Így egy kicsit óvatosabbak vagyunk, de ezek után az lenne a meglepetés, ha két hét múlva a Barcelona várná a negyeddöntő sorsolását.

A Dortmund sincs könnyű helyzetben

Benfica–Borussia Dortmund 1-0 (0-0)
Estadio da Luz, Lisszabon, játékvezető: Rizzoli (olasz)
Benfica: Ederson - Nelson Semedo, Luisao, Lindelöf, Eliseu - Salvio, Pizzi, Fejsa, Carillo (Filipe Augusto 46.) - Rafa Silva (Cervi 67.), Mitroglu (Jiménez 75.). Edző: Rui Vitória
Dortmund: Bürki - Piszczek, Papasztathopulosz, Bartra, Schmelzer, Durm - Dembélé, Weigl, Guerreiro (Pulisic 82.) - Reus (G. Castro 82.), Aubameyang (Schürrle 62.). Edző: Thomas Tuchel
gól: Mitroglu 49.

Lisszabonban, ahogy az várható volt, a hazai csapat túlélésre rendezkedett be, de sok választása nem is volt: a németek magukhoz ragadták a kezdeményezést, és jobbára a Benfica térfelén tartották a labdát, és próbálták kihasználni a szokatlanul sokat bizonytalankodó portugál védelem hibáit.

Ehhez azonban a BVB-nek is élesebbnek kellett volna lennie, ugyanis kaput eltaláló lövés nélkül a nagyon nehéz gólt szerezni. Igaz, a Benfica támadói sem emelték meg Bürki pulzusát.

A legnagyobb izgalmakat az jelentette, hogy az Estadio da Luz beléptető rendszere összeomlott nem sokkal a kezdés előtt, így a vendég drukkerek többsége csak a 30. perc táján foglalhatta el a helyét a stadionban.

A második félidő ehhez képest meglepő fordulattal kezdődött: szöglethez jutott a Benfica, Pizzi betekerte, Bürki nem tudta megfogni a kapura fejelt labdát, az ott ólálkodó Mitroglu pedig a kapuba passzolta.

A Dortmundtól eztán még a szerencse is elpártolt, Aubameyang nem szimplán kihagyott egy tizenegyest az 58. percben, hanem telibe lőtte a középen toporgó Ederson kapust.

A Dortmund persze ezek után végigdarálta a meccset, gólt azonban nem tudott rúgni, de itt legalább még nyílt lesz a visszavágó, hiszen az nehezen elképzelhető, hogy a BVB hazai pályán se tudjon gólt rúgni.