Kleinheisler pályán sem volt, de majdnem főszereplővé vált

fbl Horizontal
Hungary's player Laszlo Kleinheisler looks on prior to the World Cup 2018 football qualification match between Hungary and Switzerland at the Groupama Arena in Budapest on October 7, 2016. / AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Kleinheisler László a hétvégén nem lépett pályára a Schalke-Darmstadt (3-1) mérkőzésen, de a labdarúgás új szabályai ismeretében akár főszereplővé is válhatott volna, melegítés közben.

A mérkőzés 63. percében, 2-1-es Schalke-vezetésnél a hazaiak támadtak. Egy Darmstadt-védő felszabadítási kísérlete Jevhen Konopljanka lábáról - a kaput egyáltalán nem veszélyeztetve - az alapvonalon túlra pattant.

Pontosabban csak pattant volna, mert ott melegített a Darmstadt magyar válogatott középpályása, Kleinheisler László. Mivel csapata hátrányban volt, Kleinheisler sitettetni próbálta a játékot azzal, hogy gyorsan odaütötte a felé pattanó labdát a kapusnak. Itt kezdőtek a problémák, de csak elméletben.

Az n-tv.de újságírója szúrta ki, hogy Kleinheisler sietségében azt sem várta meg, hogy a labda az alapvonalon túlra pattanjon. Azaz, a labda teljes egészében nem hagyta el a játékteret (ez a felvételről tökéletesen nem megállapítható), így Kleinheisler akkor ért hozzá, amikor még a pályán volt.

A futball nyáron bevezetett, új szabályai értelmében ezért tizenegyes járt volna a Schalkénak.

A szabály kimondja, hogy a csapathoz tartozó, de pályán nem szereplő hivatalos személyek (pl.: csere, kiállított játékos és edzők) játékba avatkozása esetén a szabálytalanságot elszenvedő félnek szabadrúgás, vagy ha a tizenhatoson belül történt az eset, büntetőt jár.

Ennyit még sosem változtak a futball szabályai

Tehát Kleinheisler kezezése - elméletben -, ha valóban a pályán ütött bele, tizenegyest ért volna a Schalkénak. A szabály annyira új, a szituáció pedig annyira ártalmatlan volt, hogy egyetlen hazai játékos nem reklamált a bírónál. Nem beszélve arról, hogy

Kleinheisler szándéka nem az akció megakadályozása, hanem a játék mihamarabbi folytatása volt.


Az elmaradt tizenegyes jogosságát Bede Ferenc, már visszavonult nemzetközi játékvezető is megerősítette.

„Az új szabályok szerint, ha a labda játékban és a tizenhatoson belül van, az alapvonalnál álló cserejátékos pedig beleüt kézzel, akkor azért büntetőrúgást kell adni az ellenfélnek" – mondta az Origo kérdésére Bede, aki 18 év alatt 271 NB I-es mérkőzésen bíráskodott.

Azt nem tudjuk, hogy Frank Willenborg játékvezető észlelte-e a szituációt és direkt siklott át felette (mert büntetőt ítélni totálisan életszerűtlen lett volna), vagy egyszerűen észre sem vette.

Két dolog azonban biztos: az élet gyorsan bebizonyította, hogy az új szabály okozhat még nehéz és kellemetlen perceket a játékvezetőknek, illetve, Bernd Storck novemberben elhangzott szavait ismételve, Kleinheisler László még fiatal, sokat kell tanulnia.

A Werder Bremen kölcsönben szereplő magyar játékosa a jelenlegi szezonban 10 bajnoki mérkőzésen szerepelt a Darmstadtban (a harmadik és a legutóbbi fordulóban padozott), ezeken egy gólt szerzett és egy gólpasszt osztott ki.

(A jelenetet a csakfoci.hu szúrta ki)