Vágólapra másolva!
Az elnyűhetetlen Ferenczi István él-hal a Vasasért, a Ferencváros elleni duplájával újra hallatott magáról. Az FTC-nek lőtt gólja után a Vasas-címert csókolgatta, de azt mondja, ez spontán reakció volt, egyetlen igazi Fradi-szurkolót sem akart megbántani. A harminckilenc éves támadó a Széll Kálmán téri óriásplakátról, a beárazott NB I-ről és pályafutása legszebb éveiről is mesélt az Origónak.

A szombati, Honvéd elleni bajnoki előtt is elmegy futni 30 kilométert?
Biztosan máshogy készülök majd arra a találkozóra, mert egész héten Telkiben vagyok egy nagyon fontos képzésen, amelyet az amerikai futballban és a kosárlabdában dolgozó szakemberek tartanak. Tavaly is volt hasonló, nagyon élvezem. Ez a szakterületem: a gyorsaságfejlesztés, az erőfejlesztés. Az elméleti blokk mellett gyakorlati oktatás lesz. Szóval, nem lesz gond a felkészülésemmel.

Többször elmondta, hogy egyáltalán nem tervezte, hogy beáll a 2-2-re végződött Vasas–Ferencváros mérkőzésen. Ha mondjuk 3-0-ra vezet a Fradi, akkor sem küldi be Michael Oenning vezetőedző?
Ha nem így alakul a múlt szombati meccs forgatókönyve, akkor nem kaptam volna lehetőséget. A mostani szezonban eddig kétszer voltam keretben, egyszer valamelyik csapattársam a bemelegítés közben sérült meg, és olyan is előfordult, hogy valaki megbetegedett az elutazás előtt.

Ferenczi István 39 évesen is a Vasas egyik legjobbja Forrás: Vasasfc.hu

Ekkor nem tudtunk kihez nyúlni, én kéznél voltam, így engem neveztek.

De egyik alkalommal sem vetődött fel, hogy pályára lépjek.

Úgy gondolom, hogy ha a Fradi ellen az első két tizenegyest értékesítjük, vagy időben sikerül egyenlíteni, akkor nem került volna szóba a beállításom.

A két gólja egy harminckilenc éves csatár zsenialitása, vagy csak az történt, hogy beárazta az NB I színvonalát?
Kellemetlen a kérdés. Tisztában vagyok a képességeimmel, tudom, hogy mit érek, de nem kívánok oda piszkítani, ahonnan a fizetésemet kapom.

Nem szeretném leszólni a magyar bajnokságot.

Nyilván nem felejtettem el focizni, de bevallom, nagy szerencsém volt.

A Fradi ellen a 78. percben csereként állt be, majd két gólt szerzett Fotó: Hirling Bálint - Origo

A két gólhoz persze az is kell, hogy olyan ragyogó csapatban játszhassak, mint a Vasas. A Fradi ellen tényleg minden összejött: a társaim kiharcolták a tizenegyest, gyorsan támadtak, pontosan adtak középre.

A fejesgólomnál jó helyen kellett lennem, bár ezzel soha nem volt gondom.

Ezek után az is lehet, hogy a Honvéd ellen nem leszek keretben. Én már minden meccsre úgy készülök, hogy az lesz az utolsó.

Ferenczi második gólja és gólöröme:

Milyen a kapcsolata a mesterrel? Főleg Saglik kiállítása után lesz különösen időszerű, hogy újra játsszon. Szóval tud hatni Michael Oenningre, hogy kezdő legyen a Honvéd ellen?

Meg sem fordult a fejemben, hogy ilyet kérjek.

De el tudja képzelni?
El, de szerintem Pavlov kezd. Eddig ő volt az első számú támadó, előnyt élvez velem szemben.

Nagyobb jövője van a labdarúgásban, mint nekem.

Lehet, hogy csereként megint szóhoz jutok, de az lenne a legjobb, ha csak simán behúznánk a meccset.

A Fradi elleni döntetlen után azt mondta, hogy csodálatos a csapatszellem a Vasasnál, ilyet még nem nagyon tapasztalt a pályafutása során. Ez világos, de az előző szezonban a Vasas a kiesés elkerülése ellen küzdött, most pedig a bajnoki cím a cél. A játékoskeret alig változott. Tavaly is ilyen jó volt a csapatszellem, csak ez nem érvényesült a gyengébb eredmények miatt?
Nyilván kellenek a jó eredmények ahhoz, hogy kialakuljon egy jó közeg. Az előző szezonban sem volt rossz a hangulat, de tudjuk, hogy a siker közelebb hozza az embereket egymáshoz.

Ferenczi István és Joe Cole párharca a Barnsley–Chelsea Premier League-mérkőzésen Forrás: AFP/Andrew Yates

A mai Vasasban nincsenek nagy nevek, mint a Videotonban vagy a Fradiban, viszont sok jó játékosunk van, akik sokat akarnak elérni, és ezért mindent megtesznek, például nyitottak az edző elképzeléseire. És az erőnlétfejlesztő edzésmunkát is zokszó nélkül végigcsinálják.

Hogy tekintenek Ferenczi Istvánra: edzőként, csapattársként, stábtagként? Elsősorban a fiatalokra gondolunk, Vidára, Bereczre, Hangyára.
Nagyon jóban vagyunk, mert annak idején velük harcoltam ki az NB I-es feljutást.

Jó a viszony, lehet, hogy kicsit távolságtartóbbnak kell lennem a jövőben, legalábbis ezt tanácsolták a komolyabb szakemberek. Remélem, hogy azért tisztelnek, bár azt megmutatták a Fradi-meccs után, láttam a szemükben, hogy tényleg boldogok, miközben a levegőbe dobáltak.

Tényleg félt, hogy leejtik a többiek?
Mikor lenéztem, csak Vaskó Tomi kezét láttam, a többiekét annyira nem. Pedig ők is ott voltak. A Vasas-tábor pedig ünnepelt, énekelt, minket éltetett. Csodálatos élmény volt!

Ha már élmények! Melyik volt jelentősebb: csereként győztes gólt rúgni Király Gábornak a Haladás ellen, vagy duplával egyenlíteni a Fradi ellen?
Sokkal nagyobb tett volt a mostani. Az ország legnagyobb és leghíresebb szurkolótáborral rendelkező csapatának rúgtam és fejeltem egy-egy gólt tévés mérkőzésen. A második gólunk előtt sokan abban sem hittek, hogy egyáltalán felérünk a tizenhatoshoz, erre mit ad Isten, kiegyenlítettünk.

Miután 2010-ben eljött a Fraditól, azt nyilatkozta, hogy nem fog örülni látványosan, ha gólt szerez a volt csapata ellen. Ehhez képest most csókolgatta a Vasas-címert, talán valamit oda is mondogatott az ellenfélnek. Mi változott?
Sok idő telt el, én is változtam, és a Fradi is sokat változott.

A hátrányára?
Ezt nekik kell tudniuk. Sokan támadtak a közösségi portálokon, hogy milyen látványosan örültem a gólomnak.

A Vasas-szurkolók legnagyobb örömére a bajnokságban eddig kiválóan teljesít az angyalföldi együttes Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tegyen igazságot az, aki nem elfogult, én csak annyit mondhatok, hogy Fradi-vezetésnél egy-két játékos viselkedése finoman fogalmazva is furcsa volt.

Kire gondol?
Nem akarok nevesíteni.

Aki ismer, az tudja, hogy a gólörömömmel nem szerettem volna megsérteni az igazi Fradi-szurkolókat.

Emlékszik még a 2010-es óriásmolinóra a Széll Kálmán téren? Ha gólt lövök, akkor kinyílik a zsák – ez volt a felirat. El tud képzelni hasonlót, ha megint belejön a góllövésbe? A Vasas kitalál egy jó marketingkampányt: ha nagy a baj, jön a Pista.
Nem hiszem, hogy ilyen lesz. Pedig mókás lenne.

Bajnok lesz a Vasas?
Kell, hogy a játékosok hitet és önbizalmat merítsenek abból, hogy a Ferencváros ellen talpra álltak. Ha jól jövünk ki a hátralevő meccsekből, akkor odaérhetünk az első három közé.

Annak idején körbeturnézta az NB I-es klubokat, plusz az akkor NB II-es Fradit. Győr, MTK, ZTE, Vasas, Gyirmót, Debrecen, Fradi. Mindenhol megtalálta a számítását?

Debrecen kivételével mindenhol. A Lokinál jó csapatba kerültem, jó szerződést kötöttem, de Supka Attilával nem találtam meg a közös hangot, és ezért el kellett jönnöm.

Azóta tisztáztuk egyébként az akkori félreértéseket.

Amúgy jó, hogy így történt, mert Debrecenből kerültem Zalaegerszegre, és onnan tudtam kimenni Angliába, a Barnsley-hoz. Mindenki azt kérdezi, hogy nálam miért a Vasas az első. Nem tudok felsorolni tíz pontot, hogy miért szeretek itt lenni.

A bajnoki listavezető Vasas egyik edzése Fotó: Hirling Bálint - Origo

De az biztos, hogy háromszor visszatértem, és Vancsa Miklóst nagyon kedvelem.

Tudom, hogy sokan ellene vannak a vadabb szurkolói viselkedésnek, mert sok büntetést fizet ezért a Fradi. Szerintem valamilyen köztes megoldás kellene.

Angliában töltötte a legsikeresebb légiós éveit. A Barnsley-val kiverték a Chelsea-t a FA-kupából. Ez volt a pályafutása csúcsa?
Nem csak ez! Az angol bajnokság mindig is a szívem csücske, nekem bejött a brit stílusú sorozatterhelés, az erőfoci.

Az én stílusomhoz ez passzolt.

A szurkolók a mai napig nagyon szeretnek, rengeteget kaptam tőlük, szerencsére valamit én is viszonoztam a szeretetükből. Nyilván az angol sokkal erősebb bajnokság, tehát itthon is voltak szép élményeim, de az ottani volt a legjobb időszakom.