Nikolics is kivette részét a dortmundi BL-gólcsúcsból

Marco Reus, Kagava Sindzsi, foci
Dortmund's striker Marco Reus (L) and Dortmund's Japanese midfielder Shinji Kagawa celebrate during the Champions League football match between Borussia Dortmund and Legia Warszawa on November 22, 2016 in Dortmund. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Nyolc meccset rendeztek kedden a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A CSZKA Moszkva kiesett, a Leverkusen viszont továbbjutott az E csoportból, az F csoportban új BL-gólrekord született a Dortmund–Legia 8-4-es meccsen. A Leicester ötödik mérkőzésén sem kapott ki, és bejutott a legjobb 16 közé, a Juventus a hajrában harcolta ki a győzelmet Sevillában.

Az E csoport az 5. forduló előtt úgy nézett ki, hogy a Monaco és a Bayer Leverkusen egy-egy győzelemmel biztosíthatta volna a továbbjutását a legjobb 16 közé. A németek azonban 1-1-es döntetlent értek el a CSZKA Moszkva vendégeként, ezzel legalább az oroszokat kiejtették a további versengésből.

A Leverkusen ezzel az egy ponttal is továbbjutott, a csoport másik találkozóján ugyanis a csoportelsőséget megszerző Monaco 2-1-re legyőzte a Tottenhamet.

Az F csoportban a Nikolics Nemanját a kispadra ültető Legia már minden különösebb tét nélkül léphetett pályára Dortmundban, és szerette volna bebizonyítani, hogy a szeptemberi, hazai 6-0-s vereség ellenére nincs ekkora különbség a két csapat között.

A legutóbb a Real Madriddal 3-3-as döntetlent játszó lengyelek a 10. percben meglepetésre vezetést is szereztek Prijovic révén, de még ez sem ingatta meg a fogadóirodákat, ahol ennek ellenére sem ment 1,2-es szorzó fölé a Dortmund sikere.

Nem véletlenül, Kagava egy perc alatt duplázott, a 20. percben pedig Cierzniak kapus az ötösre ívelt labdát Sahin mellkasára paskolta, ahonnan bepattant a labda a kapuba. 3-1 után meglepetésre ismét Prijovic villant, de aztán Dembélé és Reus a félidőre 5-2-re növelte a hazaiak előnyét.

Reus és Kagava öt góllal vette ki részét a csúcsdöntésből Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Szünet után sem állt le a gólgyártás, előbb Reus szerzett gólt lesgyanús akció végén, majd Kucharczyk lőtte be a ziccerét. A régi idők fociját megidéző mérkőzés hajrájában előbb Passlack fejelt gólt, majd a 83. percben a nyolc perccel korábban pályára lépő Nikolics is betalált, végül Reus állította be a 8-4-es vízilabda-végeredményt. A meccs egyben BL-rekordot is hozott, korábban 12 gólt még sohasem láthattunk egy mérkőzésen.

A csoport rangadóján a Real Madrid győzött Lisszabonban, ezzel eldöntötte a továbbjutást. A mérkőzés első gólját az első félidőben Varane szerezte, aki egy Modric szabadrúgása után lecsorgó labdát vágott a hálóba. Ugyan Adrien Silva a 80. percben még egyenlített, de a 87. percben Benzema megszerezte a győztes gólt.

Cristiano Ronaldo arra készült, hogy még közelebb lépjen egy történelmi mérföldkőhöz: a portugál klasszis jelenleg 98 nemzetközi kupagólnál jár, azaz már csupán kettő hiányzik a bűvös százhoz. Egykori csapata ellen ezúttal nem ünnepelhetett, de meglepődnénk, ha a szezonban nem jutna el a százig.

A G csoportban a Leicesterrel is BL-történeti eset történt: az angol bajnok ugyanis ötödik mérkőzésén megkapta első gólját. A belgiumi 3-0-s győzelem után ugyan Claudio Ranieri óva intett mindenkit, hogy lebecsülje az ellenfelet, de Okazaki közeli perdítésére, majd Mahrez büntetőjére csupán egy válasz érkezett Izquierdo jóvoltából (igaz, utóbbi gól egy hatalmas szóló után született meg).

Gólt kapott, de továbbjutott a Leicester City Forrás: AFP/Paul Ellis

Győzelmével a Leicester kvalifikálta magát a 16 legjobb közé, a belgák pedig 11. angliai kupamérkőzésükön is győzelem nélkül maradtak. Eddig kilenc vereség mellett mindössze két döntetlenre futotta erejükből: az 1984-85-ös UEFA-kupa első körében a Nottinghammel 0-0-t értek el, a 2011-12-es Európa Liga csoportkörében pedig a Southampton otthonában játszottak 2-2-es döntetlent.

A csoport másik mérkőzésén a Porto csupán gól nélküli döntetlenre végzett az FC Köbenhavn csapatával, így kettejük versenyfutása az utolsó fordulóban ér majd véget, egyelőre a portugálok kétpontos előnyben vannak a továbbjutást jelentő csoportmásodik helyért.

A H csoport rangadóján a Sevilla úgy kapott ki 2-1-re a Juventustól, hogy a 9. percben Pareja 17 méteres bombájával még vezetett, majd Franco Vázquez kiállítása miatt 54 percet emberhátrányban küzdve a 84. percig jó volt a döntetlenre is. A három pont és a továbbjutás sorsát végül Bonucci döntötte el, de a ráadásban Mandzukic állította be az 1-3-as végeredményt.

Bonucci szerezte a Juve második gólját Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A Lyon Lacazette góljával győzött a Dinamo Zagreb otthonában, így még reménykedhet a továbbjutásban. Ehhez csak annyi kell, hogy legalább két góllal legyőzze az utolsó fordulóban hazai pályán a sevillaiakat.

Eredmények, Bajnokok Ligája, 5. forduló, E csoport:
CSZKA Moszkva (orosz) – Bayer Leverkusen (német) 1-1 (0-1)
gól: Natcho (76., büntetőből), illetve Volland (16.)

Monaco (francia) – Tottenham (angol) 2-1 (0-0)
gól: Sidibé (48.), Lemar (53.), illetve Kane (52., büntetőből)

Az állás: 1. (már továbbjutott) Monaco 11 pont, 2. (már továbbjutott) Bayer Leverkusen 7, 3. Tottenham 4, 4. CSZKA Moszkva 3.

F csoport:
Dortmund (német) – Legia (lengyel) 8-4 (5-2)
gól: Kagava (17., 18.), N. Sahin (20.), Dembélé (29.), Reus (32., 52., 90+2.), Passlack (81.), illetve Prijovic (10., 24.), Kucharczyk (57.), Nikolics (83.)

Sporting (portugál) – Real Madrid (spanyol) 1-2 (0-1) – az élő közvetítés
gól: Adrien Silva (80., büntetőből), illetve Varane (29.), Benzema (87.)
piros lap: Joao Pereira (64., Sporting)

Az állás: 1. (már továbbjutott) Dortmund 13 pont, 2. (már továbbjutott) Real Madrid 11, 3. Sporting 3, 4. Legia 1.

G csoport:
FC Köbenhavn (dán) – FC Porto (portugál) 0-0

Leicester City (angol) – FC Bruges (belga) 2-1 (2-0)
gól: Okazaki (5.), Mahrez (30., büntetőből), illetve Izquierdo (52.)

Az állás: 1. (már továbbjutott) Leicester 13 pont, 2. Porto 8, 3. FC Köbenhavn 6, 4. FC Bruges 0.

H csoport:
Sevilla (spanyol) – Juventus (olasz) 1-3 (1-1)
gól: Pareja (9.), illetve Marchisio (45., büntetőből), Bonucci (84.), Mandzukic (90+2.)
piros lap: F. Vázquez (36., Sevilla)

Dinamo Zagreb (horvát) – Lyon (francia) 0-1 (0-0)
gól: A. Lacazette (72.).

Az állás: 1. (már továbbjutott) Juventus 11 pont, 2. Sevilla 10, 3. Lyon 7, 4. Dinamo Zagreb 0.