Gulácsi büntetőt védett, Orban győztes gólt lőtt, a Leipzig vezeti a bajnokságot

Gyulácsi Péter
Leipzig´s Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi reacts during the German first division Bundesliga football match between 1 FC Cologne and RB Leipzig in Cologne, western Germany, on September 25, 2016. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / RESTRICTIONS: DURING MATCH TIME: DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE TO 15 PICTURES PER MATCH AND FORBID IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
Vágólapra másolva!
Szombat délutánig egészen biztosan listavezető lesz a német labdarúgó-bajnokságban az RB Leipzig csapata, miután a Bundesliga péntek esti találkozóján idegenben 3-2-re verte a Bayer Leverkusent. A meccs egyik hőse a lipcseiek kapusa, Gulácsi Péter volt, aki 2-1-es hazai vezetésnél 11-est védett.

Őrült tempóban indult a találkozó, egy villámgyors hazai akció végén Gulácsi talán lemaradt egy kapuja elé lőtt beadásról, nem úgy Kevin Kampl, aki a 61. másodpercben bevette a vendégek kapuját.

A Leipzig azonban a bajnokságban még egyszer sem volt három percnél hosszabb ideig hátrányban, így ezúttal sem: egy szögletet követően a negyedik perc elején Baumgartlingerről a saját kapujába pattant a labda – 1-1. A lipcseiek így elmondhatják, hogy minden meccsen szereztek gólt.

A nagy iram együtt járt azzal, hogy Ralph Hasenhüttlnek főhetett a feje a Leipzig kispadján: előbb Ilsanker fejét kellett bekötni, majd Comppert le is kellett cserélni. A megbontott védelem pedig a félidő hosszabbításában kapitulált: Kampl ezúttal előkészítő volt, a gólt Julian Brandt szerezte – meglehetősen szemtelenül rúgta el a labdát Gulácsi füle mellett a hosszú felsőbe.

A második félidőt is a hazaiak kezdték aktívabban, és az 54. percben egy jóindulattal befújt büntetőből kettőre növelhették volna az előnyt – ha Gulácsi remek vetődéssel nem fogja meg Calhanoglu tizenegyesét.

Ettől rögvest lábra kaptak a vendégek, átvették a kezdeményezést, és egy egyéni akció végén a svéd Emil Forsberg lőtt kapura 23 méterről, a szitáló labdát pedig bevédte a háromszoros német válogatott kapus, Bernd Leno.

Továbbra is rendkívül lüktető maradt a mérkőzés, mindkét csapat előtt adódtak helyzetek, ezek közül egyet a vendégek használtak ki, amikor a 81. percben Willi Orban – első gólját szerezve a Bundesligában – a kapuba bólintott egy beadást.

A győzelem megannyi különleges rekorddal jár: a lipcseiek újoncként sorozatban hatodik győzelmüket aratták, tizenegy mérkőzés óta veretlenek (Bunesliga-rekord), és újoncként vezetik a bajnokságot. Az öt nagy bajnokság történetében csak egyszer rajtolt újonc csapat ennél jobban: a Preston North End az angol bajnokság 1888–89-es kiírásában!