A kis piros virágért és egy forradalomért is büntetne a FIFA

poppy
England midfielder Frank Lampard wearts a poppy for Armistice Day on his shirt as he speaks during a press conference ahead of England's forthcoming international friendly football match against Spain at Wembley Stadium in London on November 11, 2011. England's footballers were granted the right to wear poppies on armbands Wednesday as world governing body FIFA moved to draw a line under a row which had drawn angry protests led by the British government. England's FA had requested the right for players shirts to be embroidered with a red poppy -- the country's symbol of remembrance for its war dead -- for Saturday's friendly international with Spain at Wembley. FIFA had refused the request on the grounds that it would "open the door to similar initiatives" across the world. NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / GLYN KIRK / AFP PHOTO / GLYN KIRK
Vágólapra másolva!
Az angolokat és a skótokat is büntetés fenyegeti, ha feltűzik a mezre a poppyt, míg az írek ellen máris eljárás folyik egy hatnapos forrodalom említése miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) eljárást indított az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) ellen, amiért a válogatott egy idén tavaszi, Svájc elleni barátságos mérkőzésen olyan mezben lépett pályára, amellyel a 1916-os húsvéti felkelés centenáriumára emlékeztek. A britek elleni megmozdulásra 1916. április 24-29. között került, és 485 halottat követelt.

FAI face Fifa disciplinary over Easter Rising symbol amid poppy row

A FIFA szabályai szerint azonban a felkelés említése politikai üzenet, aminek a megjelenítése pedig szigorúan tilos. Ahogy azt a szabályzat kimondja, a „felszereléseken nem jelenhetnek meg politikai, vallasi vagy személyes üzenetek, állásfoglalások vagy képek".

A piros virág is veszélyes

Ilyennek számít a poppy is, azaz a kis piros virág, amit az Egyesült Királyságban hagyományosan novemberben tűznek ki ruhájukra az emberek, tisztelegve a háborúkban elesett katonák emléke előtt, vagy éppen közösséget vállalva azokkal, akik jelenleg is fegyveres konfliktusokban teszik kockára az életüket.

Meg ne lássák rajta! Forrás: AFP/Glyn Kirk

Míg az angol bajnokikon a poppy viselése nem jelent gondot, addig a FIFA már most szigorúan megtiltotta, hogy a megjelenjen a mezeken a november 11-i Anglia-Skócia világbajnoki selejtezőn. A két szövetség részéről már jelezték, hogy

történjék bármi is, viselni fogják a kis piros virágot, és vállalják a következményeket.

Hogy pontosan milyen következményei lehetnek, azt nem tudni, a szabályzatban ugyanis nincs szó szankciókról. A BBC értesülései szerint várhatóan pénzbüntetést kell majd fizetnie mindhárom szövetségnek.