Vágólapra másolva!
Itt a 23-as lista, amin tíz Premier League-, öt Real Madrid- és négy Barcelona-játékos szerepel. Legtöbben a franciák és a németek vannak, a portugáloktól viszont csak egyetlen árva hírmondó neve szerepel a listán. Nyugalom, igen, az ő neve.

Miután a France Football című futballszaklap szakított a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA), és az idei évtől újra saját égisze alatt osztja ki a legjobbnak járó Aranylabdát, a FIFA vezetői úgy döntöttek, hogy ők is létrehozzák saját díjukat – ez lett a The Best FIFA Év Játékosa elismerés.

Vajon feltehet-e még egy díjat a polcra Antoine Griezmann? Forrás: AFP/Franck Fife

A díjra esélyes 23 jelölt névsorát pénteken tette közzé honlapján a szervezet, és sok meglepetés nincs benne – gyakorlatilag ugyanaz a lista, mintha hét nevet kihúzunk a France Football 30-as listájáról.

Bajnokságok szerint

10-10 játékossal a La Liga és a Premier League vezet

– spanyol játékos azonban csak kettő, míg angol egy van a listán. Klubok tekintetében az öt játékost delegáló Real Madrid és a négy nevezéssel harcba szálló Barcelona vezet a három futballistával a listán szereplő angol bajnok, Leicester City előtt.

Nemzetek tekintetében a franciák állnak a legjobban (négy fővel), megelőzve a németeket. Az Európa-bajnok Portugáliát egyedüliként Cristiano Ronaldo képviseli.

A 23 jelölt

Sergio Agüero (argentin/Manchester City), Gareth Bale (walesi/Real Madrid), Gianluigi Buffon (olasz/Juventus), Cristiano Ronaldo (portugál/Real Madrid), Kevin De Bruyne (belga/Manchester City), Antoine Griezmann (francia/Atlético Madrid), Zlatan Ibrahimović (svéd/Paris Saint-Germain/Manchester United), Andrés Iniesta (spanyol/FC Barcelona), N'Golo Kanté (francia/Leicester City/Chelsea), Toni Kroos (német/Real Madrid), Robert Lewandowski (lengyel/FC Bayern Munich), Riyad Mahrez (algériai/Leicester City), Lionel Messi (argentin/FC Barcelona), Luka Modrić (horvát/Real Madrid), Manuel Neuer (német/FC Bayern Munich), Neymar (brazil/FC Barcelona), Mesut Özil (német/Arsenal), Dimitri Payet (francia/West Ham United), Paul Pogba (francia/Juventus/Manchester United), Sergio Ramos (spanyol/Real Madrid), Alexis Sánchez (chilei/Arsenal), Luis Suárez (uruguayi/FC Barcelona), Jamie Vardy (angol/Leicester City).

A szavazás végeredményét két, egyenlő súllyal a latba eső voksolás végeredménye dönti el. Egyrészt a FIFA égisze alatt működő válogatottak csapat- és szövetségi kapitányainak, másrészt pedig 200 meghívott újságírónak, valamint a szurkolóknak a FIFA honlapján

november 22-ig leadott szavazatit

összesítve derül majd ki, hogy ki is „A Legjobb".

Az év legjobb férfi játékosa mellett lehet voksolni az év legjobb női futballistájára, valamint a legjobb edzőkre férfi és női vonalon egyaránt.

És ezzel még nincs vége az év végi szavazósdinak: a szervezet hamarosan közzéteszi a FIFA FIFPro World 11 csapatába beválasztható 55 jelölt névsorát, valamint a Fair Play-díjra esélyes játékosok nevét is.

A nagy díjkiosztó gálára azonban már csak jövőr kerül sor, egészen pontosan 2017. január 9-én.