Vágólapra másolva!
Bolívia labdarúgó-válogatottja egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt négy pontot elveszített a dél-amerikai világbajnoki selejtezősorozatban.

A nemzetközi szövetség (FIFA) keddi döntése értelmében Bolívia hiába nyert Peru ellen 2-0-ra és játszott gól nélküli döntetlent Chilével, ugyanis Nelson Cabrera pályára lépése miatt mindkét mérkőzés eredményét 3-0-val a riválisnak írta jóvá a FIFA, amely mellékbüntetésként 12 ezer svájci frankos pénzbírságot is kiszabott az ország futballszövetségére.

A 33 éves védő 2007-ben egy meccsen szerepelt szülőhazája, Paraguay nemzeti együttesében, de barátságos mérkőzésről lévén szó, ez még nem lett volna ok a büntetésre. A bolíviai El Mundo azonban azt írja, a FIFA szabályzata azonban kimondja, hogy egy játékost akkor lehet honosítani, ha legalább öt szezont játszott a választott ország klubjaiban.

Nelson Cabrera Forrás: AFP/Claudio Reyes

Cabrera azonban csupán 2013 januárjában írt alá a Club Bolívar együtteséhez, ezért nem képviselhette volna Bolíviát. A védő mindkét találkozón az utolsó negyedórában csereként kapott lehetőséget.

A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot a részvételre a 2018-as oroszországi világbajnokságon, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával. A módosítás nyomán Chile a plusz két pontjával Argentínát és Paraguayt megelőzve a hetedikről az ötödik helyre lépett előre, míg Peru nyolcadik és Bolívia kilencedik helye változatlan maradt.

Az állás 10 forduló után:
1. Brazília 21 pont
2. Uruguay 20
3. Ecuador 17 (18-14)
4. Kolumbia 17 (15-12)
5. Chile 16 (18-16)
6. Argentína 16 (11-9)
7. Paraguay 15
8. Peru 11
9. Bolívia 4
10. Venezuela 2.