Vágólapra másolva!
A 2018-as labdarúgó-világbajnokság szervezői ellentmondásosan nyilatkoztak arról a rasszista incidensről, amely az FK Rosztov és a PSV Eindhoven szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzésén történt.

Az ilyen esetek vizsgálatára szakosodott FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) hívta fel a figyelmet, hogy a 2-2-es döntetlennel végződött csoportmeccs első félidejében a hazai drukkerek egy banánt dobtak a pályára, amelyet csak negyedórával később távolítottak el onnan a rendezők.

A FARE a 2012–13-as és a 2013–14-es idényben 83, a 2014–15-ös szezonban viszont már 92 rasszista incidensről adott jelentést Oroszországban. Mindezek ellenére a világbajnokság szervezőbizottságának általános igazgatója, Alekszej Szorokin úgy fogalmazott: az elmúlt néhány évben nem voltak ilyen incidensek.

"Szemmel tartjuk a pályákat a szövetséggel együttműködésben. Úgy vélem, ami Rosztovban történt, egyszeri eset volt, és nem fog megismétlődni" - közölte. Az nem volt egyértelmű, kinek szánták a sértő üzenetet. A holland együttesben három színes bőrű futballista - Nicolas Isimat-Mirin, Jetro Willems és Luciano Narsingh - volt a pályán.

Az európai szövetség (UEFA) minden bizonnyal fegyelmi eljárást indít az orosz klubbal szemben, de ezt biztosan nem a PSV kezdeményezi.

"A mérkőzés előtt a klub és a rendőrség képviselői is azt mondták, minden szükséges intézkedést megtesznek annak biztosítása érdekében, hogy ilyesmi ne forduljon elő. Nyilvánvaló, hogy lehetetlen minden egyes embert ellenőrizni" - vélekedett a PSV sajtófőnöke, Thijs Slegers, aki hozzátette: kategorikusan elítélik a rasszizmust, de úgy vélik, nem az ő dolguk, hogy az UEFA-hoz forduljanak.

Az orosz szövetség (RFSZ) tiszteletbeli elnöke, Vjacseszlav Koloskov azt nyilatkozta, az incidens befeketíti az Oroszországról, mint házigazdáról kialakult képet a 2018-as világbajnokság előtt.

"Ez a banán nagyon sokba kerülhet nekünk. Ilyesmi semmikor nem tolerálható, különösen most. Lehetséges, hogy a Rosztov kénytelen lesz zárt kapuk mögött játszani" - mondta Koloskov.

A színes bőrű labdarúgókat - köztük például a világbajnok brazil Roberto Carlost - korábban is érték már hasonló "banános" rasszista támadások Oroszországban. A bajnoki címvédő CSZKA Moszkvát többször is megbüntette az UEFA, mert a fővárosi klub BL-meccsein is előfordultak hasonló esetek, például majomhangot utánozva gúnyolták az ellenfél labdarúgóit a lelátóról.

Az FK Rosztov akkori vezetőedzőjét, Igor Gamulát 2014-ben felfüggesztette az RFSZ, mert becsmérlő megjegyzéseket tett saját együttese színes bőrű játékosaira. A labdarúgók tiltakozása miatt a klub elmozdította posztjáról, majd az ifjúsági csapatot bízta rá, amelyet a mai napig irányít.

A klubot idén szeptemberben szektorbezárásra kötelezte az UEFA, mert drukkerei rasszista viselkedést tanúsítottak az Ajax elleni BL-selejtezőn.

A világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között 11 orosz város - Szocsin kívül Moszkva, Szentpétervár, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Jekatyerinburg, Szamara és Rosztov-Don - 12 stadionjában rendezik.