Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy nem kapkodtak az Eb után a magyar játékosokért, még nem kell temetni őket, ezután indulhat csak el a külföldre áramlásuk – mondta az Origónak Balogh Tamás, a Videoton FC játékosmegfigyelője. Beszélt arról is, hogy hiába vannak remek statisztikai mutatói egy játékosnak, ha emberileg nem illik a csapatba, akkor nem igazolják le – akár egy árulkodó Facebook-profilon is bukhat a szerződés.

Külföldön van arra példa, hogy a játékosmegfigyelő-hálózatra építik fel egy futballklub működését. Magyarországon még maga a szakma is gyerekcipőben jár. Miért nem élnek jobban ezzel a lehetőséggel a magyar egyesületek?

Azért már jobb a helyzet, mint néhány éve volt, az utánpótlás-akadémiák közül szinte mindegyiknek van játékosmegfigyelője, és egyre több klub alkalmaz scoutot az első csapatnál is. A Vidinél nagyon fontos ez a munka, a tulajdonosi kör és a vezetőség is támogatja, Kovács Zoltán sportigazgató már az érkezésekor komoly figyelmet szentelt neki.

De például Lang Ádám megszerzése és a francia első osztályba történő továbbadása is a scoutmunka eredménye, és minél több ilyen pozitív példát hozunk, annál többen fognak majd nagyobb hangsúlyt fektetni a játékosmegfigyelésre.

Lang (jobbra) jó példa lehet a scoutmunka fontosságára Forrás: MTI/EPA/Scanpix Denmark/Henning Bagger


Létezik még olyan, hogy csak videófelvételek alapján igazol egy klub játékosokat?

Ez a módszer szerencsére kihalt. Ma már mindenki úgy áll hozzá, hogy a rizikófaktor minél kisebb legyen egy-egy játékos leigazolásakor. Hadnagy Zsolttal, a szakma itthoni úttörőjével ketten vagyunk főállásban a Vidi megfigyelői, nekem van olyan napom, hogy 12 órán át mást se csinálok, csak a Transfermarkt szakmai oldalt nézem, de van olyan, hogy több hetet nem vagyok otthon, most is Szlovéniából érkeztem haza. Ritka, hogy a hétvégén a Vidi meccsén vagyunk, nem ez a dolgunk.

Amióta az MLSZ pénzzel jutalmazza, ha több magyar játékos szerepel a csapatban, azóta próbál a Videoton inkább a magyar focisták felé fordulni?

Nekünk az a legfontosabb, hogy a kiszemelt legyen jó játékos, legyen gyors. Hogy milyen nemzetiségű, szinte mindegy. Ha találunk egy extra macedón focistát, akkor leigazoljuk, ha le tudjuk, bár tény, hogy büszkébbek vagyunk, ha igazán jó magyarokat tudunk hozni. Nemrég szerződtettünk négy tizenéves tehetséget, közülük ketten magyar állampolgárok, a másik kettő határon túli magyar.

Így lesz valakiből scout

Balogh Tamás 1990-ben született, profi szinten nem futballozott, a Videoton utánpótlásában játszott, majd kosárlabdázott és futsalozott. A Műszaki Egyetemen közgazdász diplomát szerzett, majd elvégezte az MLSZ edzői tanfolyamai közül a Grasroots és a C tanfolyamot, most a B licencre jár.

Már az egyetemi évek alatt elkezdett dolgozni a Videotonnál, fehérvári kispályás bajnokságokat és tömegsportrendezvényeket szervezett, majd utánpótlás-menedzser lett. Közben videoelemző- és scouttanfolyamokat végzett el, mielőtt a klub játékosmegfigyelője lett.

Hol néznek szét a magyar játékosmegfigyelők, honnan lehet az NB I-be jó játékosokat csábítani?

Mindenhol járunk a világban, a skandináv országoktól Afrikáig. Nekem például Szlovákia a kedvenc terepem, de a délszláv utódállamokban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Szerbiában is jó alanyok vannak.

De egyébként ez a szakma is olyan, hogy jókor kell lenni jó helyen. Például Marko Scepovicot sem tudtuk volna még tavaly leigazolni, de most szerencsénk volt, jókor kopogtattunk az Olimpiakosznál. Azért az nem néz ki rosszul, hogy szereztünk egy olyan 25 éves szerb válogatott csatárt, akit a Partizan nemrég 2,5 millió euróért adott el a görög rekordbajnoknak.

Balogh Tamásnak Szlovákia a kedvenc terepe Forrás: Vidi.hu/Cuhorka

Ugyanez a helyzet a Feyenoordot, a PSV-t, a Leverkusent és a Zenitet is megjárt, 47-szeres szerb válogatott Danko Lazoviccsal?

Minden játékos külön sztori. Ő tavaly télen még Kínában játszott, elvitte onnan az Olimpia Ljubljana, de a kapcsolatainkon keresztül megtudtuk, hogy baj van az adminisztrációjával, nem érkeztek meg a papírjai, így ingyen igazolható lett. Őt például nem volt nehéz kiszúrni, hiszen

Lazovic 33 éves, és bár nem a 30 év feletti játékosokat figyeljük, de róla tudtuk, hogy nem fogjuk megbánni. Olyan passzai vannak, olyan focit játszik, olyan karakter és olyan győzni akarás van benne még mindig, hogy biztosan a csapat hasznára fog válni.

Lazovic (jobbra) nagy értéke a Videotonnak Forrás: MTI/Illyés Tibor


Külföldön előfordul, hogy a scout nemcsak felkutatja a kiszemelendő játékosokat, ő is dönti el, kit vesz meg a klub. A Videotonnál ez hogy zajlik?

Nálunk ez szó szerint csapatmunka. A sportigazgatón és az edzőn át a játékosmegfigyelőkig mindenkinek rá kell bólintania ahhoz, hogy valakit leigazoljunk. A végső szó a sportigazgatóé, az edzőnek pedig nem adhatunk olyan focistát, akivel nem akar együtt dolgozni.

Henning Berg vezetőedző a Manchester Unitedben hozzászokhatott a profi körülményekhez, vannak olyan kívánságai, amelyek irreálisak a magyar viszonyok között?

Nem, sőt nagyon jó vele együtt dolgozni. Amikor idejött, akkor leült velünk, elmondta, hogy milyen focit szeretne játszatni, és hogy ehhez milyen játékosokra van szüksége, ezt táblán is szemléltette. Volt, hogy kért egy védekező középpályást, megadott 10-12 tulajdonságot, hogy milyen focistát képzel el a posztra. Személyes jellemzőket, statisztikákat, mindent részletesen kér a játékosokról. Teljesen profi, és szerencsére úgy kommunikál, hogy nem félszavakból kell megérteni.

Berg pontosan leírja, milyen játékosra van szüksége Forrás: MTI/Kovács Tamás


Milyen játékosokat preferál?

A legfontosabb, hogy gyors legyen, Kovács Zoltán számára is ez az első számú szempont. Lábbal és gondolkodásban is gyors kell, hogy legyen egy játékos, ez a mai fociban már alapkövetelmény. De minden poszton mást jelent a gyorsaság, egy csatárnak például nem kell 60 méteren gyorsnak lenni, elég csak 5–10 méteren.

Mennyire fontos, hogy egy adott játékos milyen ember? Hogyan lehet erről időben információkhoz jutni?

Nyilván nagyon fontos, és ez a szakmánk egyik legszebb része. Komoly mélységekig le kell ásnunk,

megnézzük, van-e olyan egykori játékostársa, akit ismerünk. Általában ennyiből már lejön, hogy valaki például vezető vagy követő típus.

Balogh hol a világot járja, hol napi 12 órát ül a gép előtt Forrás: Vidi.hu/Cuhorka

Volt olyan, hogy egy játékos minden mutatóban megfelelt, de egy alaposabb nyomozás után kiderült, hogy nem illene emberileg a csapatba, ezért letett róla a klub?

Igen, tavaly ajánlottak nekünk egy ukrán focistát, remek statisztikái voltak, de kicsit jobban beleástuk magunkat a karrierjébe, kiderítettük, hogy melyik csapatból miért ment el, milyen személyiség, és ezután úgy döntöttünk, inkább nem szerződtetjük.

A magyar válogatott jó Eb-szereplése ellenére azóta kevés válogatottunk került igazán jó helyre. Dzsudzsák Balázs nyilatkozta is, meglepődött azon, hogy nem volt akkora kereslet irántuk. Miért nem kapkodnak a magyarok után?

Egy jó scout szeretne többször is látni egy-egy adott játékost élőben, hogy teljes képet kapjon róla. Ilyenkor nyolc-tíz meccset is megnéznek, és ha akár már egyszer nem úgy teljesít, akkor nem feltétlenül csapnak le rá. Most nem keltek el egyből a magyar játékosok, de több mint valószínű, hogy most az utókövetés zajlik, azaz sokakat folyamatosan figyelnek az Eb óta.

Törökországból, Ausztriából, Lengyelországból folyamatosan jönnek. Ott van a ferencvárosi Nagy Dominik esete: ő ugyan nem volt kint az Eb-n, de egyre több scout jön Magyarországra, ezért a télen el is viszi őt a Legia Warszawa. Eddig nekünk kellett hívni a potenciális csapatokat és menedzsereket, most azonban megnyílt a piac, és jönnek maguktól.

Nagy Dominik (jobbra) eligazolása is a magyar Eb-szereplés utózöngéje Forrás: MTI


És a Videoton magyar klubként vonzóbb célpont lett a jó Eb-szereplés nyomán?

Igen, ez abszolút érezhető. Az is sokat számított, hogy Lang Ádámot az Eb után el tudtuk adni a francia első osztályba, mert azt mutatta, hogy van innen továbblépési lehetőség. De a munkánkat segíti, hogy ha kimegyünk valahova, akkor ott már tudnak kihez kötni bennünket, tudnak néhány magyar játékost mondani, gratulálnak nekünk, így már egyből van egy alapkommunikáció, amivel indítunk. Eddig nem a jelenről és a nyári Eb-ről beszélgettünk, hanem kicsit régebbre kellett ásnunk, most azonban érezhető, hogy máshogy állnak a magyar csapatokhoz külföldön is.