A 40 éves Tottit ünnepli a futballvilág

Francesco Totti, AS Roma, foci
This file photo taken on August 30, 2014 shows AS Roma forward and captain Francesco Totti in front of a picture of a wolf, the AS Roma symbol, prior the first Serie A football match against Fiorentina in Rome's Olympic Stadium on August 30, 2014. Iconic Roma captain Francesco Totti will stay at the capital outfit for a 24th season, the club's general manager Mauro Baldissoni said in a television interview on May 20, 2016. A one-club player with 600 league appearances, the veteran playmaker has had a tense relationship with coach Luciano Spalletti in recent times and speculation had been rife the player would be forced out. FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Vágólapra másolva!
Az ötszörös aranylabdás argentin labdarúgó, Lionel Messi, a volt világelső spanyol teniszező, Rafael Nadal és a kilencszeres olimpiai bajnok jamaicai sprinter, Usain Bolt is személyes hangú üzenetben köszöntötte a 40 éves olasz futballklasszist, a jelenleg is aktív Francesco Tottit, aki pályafutása kezdetétől, 12 esztendős korától az AS Roma játékosa.

Az AS Roma csapatkapitánya a világ minden tájáról kapott üdvözletet, de hazai barátai, köztük a korábban a világ legjobbjának megválasztott hátvéd, Fabio Cannavaro és az egyetemes labdarúgásnak szintén a legnagyobbjai közé tartozó, a New York City játékosaként még szintúgy aktív Andrea Pirlo sem feledkeztek meg a jeles napról. Totti, Cannavaro és Pirlo 2006-ban együtt lettek az olasz válogatott tagjaként világbajnokok.

Messi üzenetében kiemelte, hogy mindig csodálta Totti játékát,

és annak a reményének adott hangot, hogy az elnyűhetetlen sportembert ezután is, még éveken át fogja látni a pályán.

Idén visszavonul a legnagyobb római ikon Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Nadal olasz nyelvű videóüzenetet küldött, a nagy futballszurkoló hírében álló Bolt pedig úgy fogalmazott, hogy boldog születésnapot kíván

Egy nappal korábban Sinisa Mihajlovic, a Torino vezetőedzője minden idők egyik legjobb labdarúgójának nevezte Francesco Tottit. "Elképesztő, hogy még mindig mit tud a labdával, örülök, hogy továbbra is láthatom játszani" - mondta Mihajlovic a vasárnapi Torino-AS Roma (3-1) meccs után, amelyen Totti büntetője jelentette a szépítést a vendégek számára.

Nem lesz belőle korrekorder a Serie a-ban

Ez volt a 250. gólja a Serie A-ban, amivel második az olasz élvonal legkiválóbb gólszerzőinek örökranglistáján, nála többet (274-et) csak Silvio Piola ért el, aki 1929 és 1954 között futballozott a Serie A-ban. A vasárnapi volt

Totti 604. bajnoki meccse, amivel az örökrangsor harmadik helyén áll.

Hamarosan megelőzheti az argentin Javier Zanettit, aki 615 találkozón szerepelt. Az utóbbi időben szinte kizárólag csereként kapott lehetőséget, de a Crotone ellen egy év szünet után ismét kezdő volt.

Jobbára már csak csereként számít rá Spalletti Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Totti több mint 23 éve, 1993 márciusában, a Brescia ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen mutatkozott be a fővárosiak első csapatában, a csapatkapitányi posztot 1998-ban vette át. Két szezonnal később, 2001-ben tevékeny részese volt az AS Roma bajnoki címének, amelyre 18 évet vártak a szurkolók.

A csatár valószínűleg pályafutása 25. idényét követően visszavonul, de ha május végén pályára lép a mostani idény utolsó fordulójában, akkor a Serie A történetének kilencedik legidősebb labdarúgója lesz. Ebben az összevetésben most a 13. helyen áll.