Húsz év Wengerrel, miközben zabálta az edzőket a Premier League

carré BALLE ENTRAINEMENT ENTRAINEUR FOOTBALL
L'entraîneur d'Arsenal Arsčne Wenger (D) et son assistant Boro Primorac conversent, le 15 septembre ŕ Lens, lors d'une séance d'entraînement, ŕ la veille de la rencontre Lens/Arsenal comptant pour la ligue des Champions 98-99 de football. IMAGE ELECTRONIQUE / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Éppen húsz éve nevezték ki az Arsenal élére Arsene Wengert, a szigorú francia mester pedig azóta is a londoni csapat kispadján ül. Eshet eső, fújhat szél, ő elmozdíthatatlan. Hol vannak azok az edzők, sőt csapatok, akik, illetve amelyek abban az 1996-1997-es szezonban először találkoztak Wengerrel?

Bizony, repül az idő, már húsz éve annak, hogy az Arsenal döntéshozói 1996. szeptember 22-én bejelentették, hogy a Gamba Oszaka francia edzője, Arséne Wenger lesz a londoni csapat új edzője. Az általános értetlenkedés egyfelől annak szólt, ahonnan érkezett egy angol csapathoz, hiszen

– tette fel a kínzó kérdést Sir Alex Ferguson. Másrészt annak, hogy csak hat évvel korábban nevezte ki az Aston Villa az angol élvonal első nem brit vagy ír menedzserét, a cseh Jozef Venglos személyében.

Arsene Wenger elköszön a Gamba Oszaka szurkolóitól 1996. szeptember 28-án Forrás: AFP/Jiji Press


1994-ben a Tottenham megpróbálkozott még az argentin legendával, Osvaldo Ardilesszel, de nem túl sok sikerrel, 1996 júliusában pedig Ruud Gullit ült le a Chelsea kispadjára.

Wenger azonban nem csak átutazóba érkezett Angliába. Olyannyira nem, hogy azok közül, akikkel együtt rajtolt el az 1996-1997-es szezonban ma, azaz húsz évvel később

már senki nincs a szakmában.

Az akkori élvonal 19 klubja az elmúlt két évitezedben összesen 220 edzőt fogyasztott el, a két rekorder, a Nottingham Forest és Southampton 17-17-et. Ja, és ma a 20 PL-csapat közül 13 kispadján ül külföldi (nem brit vagy ír) edző, és az előző szezon első nyolc helyezettjét kivétel nélkül a csatornán túlról érkező szakember irányította.

Lássuk hát az egykori riválisokat!

Aston Villa – Brian Little
1998-ig irányította a birminghami csapatot, míg a klubtól azóta már megszokott mélyrepülések egyike után ki nem rúgták. Ezután egyre lejjebb adta: Stoke, West Brom, Hull, Tranmere, Wrexham, Gainsborough Trinity, majd Jersey volt a végállomás. Idén nyáron visszatért a Villához, de nem a kispadra, hanem az igazgatótanácsba.
Szezon végi helyezés: 5.
Elfogyasztott edzők száma: 11
Hol van ma a csapat: 18. a másodosztályban

Blackburn Rovers – Ray Harford
Ő volt Wenger első ellenfele – 1996. október 12-én a londoniak Ian Wright két góljával nyertek 2-0-ra a csapata ellen. Nem sokáig maradt a helyén, két héttel később kirúgták, és Roy Hodgson ült le a Rovers padjára. Harford dolgozott még a West Bromnál, a QPR-nál és a Millwallnál is. 2003-ban tüdőrákban halt meg.
Szezon végi helyezés: 13.
Elfogyasztott edzők száma: 13
Hol van ma a csapat: 23. a másodosztályban

Chelsea – Ruud Gullit
Akkor ő volt az egyetlen külföldi edző a PL-ben Wenger mellett, 1997 tavaszán FA-kupát nyert vele a klub. A következő idényben azonban menesztették, amikor a Chelsea a tabella 2. helyén állt a Manchester United megött. A Newcastle, a Feyenoord és a LA Galaxy után

a Tyerek Groznijnál dolgozott legutóbb,

még 2011-ben. Kevesebb mint fél évig bírta Csecsenföldön.
Szezon végi helyezés: 6.
Elfogyasztott edzők száma: 14
Hol van ma a csapat: 5.

Coventry City – Ron Atkinson
A PL egyik rutinos edzője 57 éves korára kipipálta már a MU és az Atlético Madrid kispadját is. Nem sokáig örülhettek egymásnak Wengerrel, mert még 1996 novemberében átült a sportigazgatói székbe. Aztán tett egy kitérőt a Sheffield Unitedhez, majd a Nottingham Forest edzőjeként futott össze egy emlékezetes meccsen a franciával.

Ron Atkinson 1997-ben Forrás: AFP/Paul Barker


Történt, hogy egy Arsenal – Forest meccsen a rossz kispadra ülte le. "Körbenéztem, és Dennis Bergkamp, Patrick Vieira meg Nelson Vivas ült mellettem. Nem is értettem, hogy az ördögbe lehetünk a mezőny végén, amikor ilyen játékosaink vannak!" – tréfált később az azóta már nyugdíjas szakember.
Szezon végi helyezés: 17.
Elfogyasztott edzők száma: 14
Hol van ma a csapat: 24. a harmadosztályban

Derby County – Jim Smith
Egyike azoknak, akik a legtovább húzták a Wenger-érában. A Kosoktól csak 2001-ben küldték el, amikor kiesett a csapat az élvonalból. 2009-ben visszavonult.
Szezon végi helyezés: 12.
Elfogyasztott edzők száma: 12
Hol van ma a csapat: 20. a másodosztályban

Everton – Joe Royle
Ő nyerte a liverpooli kékek máig utolsó trófeáját, az FA-kupát 1995-ben, de 1997 tavaszára annyira megromlott a kapcsolata a vezetőséggel, hogy inkább lemondott. Ma ugyanott fejlesztési igazgató. Az az Everton azon kevés klubok egyike, ahol azóta sikerült tíz alatt tartani az egymást váltó menedzserek számát.
Szezon végi helyezés: 15.
Elfogyasztott edzők száma: 6
Hol van ma a csapat: 2. a PL-ben

Leeds United – George Graham
227 bajnokit játszott az Arsenalban, sőt a csapat menedzsere is volt, egészen addig, míg ki nem derült, hogy egy átigazolás során 425 ezer fontot fogadott el egy játékosa ügynökétől. Leedsben azonba 1998 októberéig számítottak rá.

Leedsben szerették:

Innen a Tottenhamhez, az Arsenal legnagyobb riválisához vezetett az útja, ahol három évet töltött, majd felhagyott a szakmával.
Szezon végi helyezés:11.
Elfogyasztott edzők száma: 16
Hol van ma a csapat: 15. a másodosztályban

Leicester City – Martin O'Neill
Az előző idényben nyert bajnoki címe előtt utoljára éppen az 1996-97-es idényben nyert trófeát a csapat – a Ligakupát. O'Neill 2000 nyarán állt föl a Rókák kispadjáról, és ült át a Celticére, majd jött a Villa és a Sunderland. 2013 óta az ír válogatott szövetségi kapitánya.
Szezon végi helyezés: 9.
Elfogyasztott edzők száma: 14
Hol van ma a csapat: 11. a PL-ben

Liverpool – Roy Evans
Majdnem nagy csapatot épített Liverpoolban, azonban hiába vezették a tabellát karácsonykor, végül csak a negyedik helyen zártak. A Pool vezetői, látva az Arsenal példáját, hoztak egy franciát is a kispadra, a közös szék azonban kényelmetlen volt, úgyhogy Evans 1998-ban felállt Gerard Houllier mellől. 2001-ben pedig az egész edzősdivel felhagyott.
Szezon végi helyezés:4.
Elfogyasztott edzők száma: 7
Hol van ma a csapat: 6. a PL-ben

Manchester United – Alex Ferguson
Egy gyönyörű barátság kezdete volt a bevezetőben is idézett mondat. A későbbi Sir és a francia egészen a skót mester 2013-as visszavonulásáig keserítette egymás életét. Ha szájkaratéról volt szó, Wenger sem maradt adós. Egy alkalommal, amikor SAF egy újabb beszólás után – állítása szerint – bocsánatot kért, Wenger így reagált: "Elég lassan ér ide. Talán lóval küldte?"

Elvégre úriemberek vagyunk, nem? Forrás: AFP/Paul Ellis


Viszont edzője a MU-nak volt a legkevesebb az elmúlt 20 évben, sőt ha David Moyes kicsivel több türelmet kap, talán most egyes áll a négyes helyén.
Szezon végi helyezés:1.
Elfogyasztott edzők száma: 4
Hol van ma a csapat: 7. a PL-ben

Middlesborough – Bryan Robson
A korábbi MU-legenda élete legkínosabb szezonját futotta Wenger első évében.

Nem elég, hogy kikapott az FA Kupában és a Ligakupában is, de még a PL-ből is kiesett.

Aztán visszajutott, Robbo pedig egészen 2000-ig ült a kispadon. Három angol klub után végül a thaiföldi kapitányi székből vonult vissza 2011-ben.
Szezon végi helyezés:19.
Elfogyasztott edzők száma: 6
Hol van ma a csapat: 13. a PL-ben

Newcastle United – Kevin Keegan
Keegan 1996 tavaszán 12 pontos előnyről bukta el a bajnokságot a Szarkákkal a MU-val szemben, majd 15 millió fontos rekordösszegért szerződtette Alan Shearert. A következő szezont a MU 5-0-s megalázásával kezdte, ehhez képest Keegan januárban úgy érezte, hogy "ennél magasabbra már nem tudja vezetni a klubot", és lemondott,

a Newcastle pedig ismét második lett a MU mögött.

A Special K irányította még a Fulhamet és a ManCityt, sőt az angol válogatottat is, mielőtt 2008-ban visszatért volna a St. James' Parkba. A felmelegített kapcsolat azonban balul végződött, fegyelmik és pereskedések követték egymást. Keegan később vissza is vonult.
Szezon végi helyezés: 2.
Elfogyasztott edzők száma: 15
Hol van ma a csapat: 3. a másodosztályban

Nottingham Forest – Frank Clark
Olyan rosszul kezdte a szezont, hogy mire decemberben találkozhatott volna Wengerrel a pályán, már ki is rúgták. Egy héttel később a Manchester City edzőjeként kezdte utolsó tréneri ténykedését, de 14 hónap után ott is megköszönték a munkáját. Még visszatért a Foresthez, ahol előbb a klub elnöke, majd nagykövete volt – míg 2013-ban ott is ajtót nem mutattak neki.
Szezon végi helyezés: 20.
Elfogyasztott edzők száma: 17
Hol van ma a csapat: 13. a másodosztályban

Sheffield Wednesday: David Pleat
Jó kezdés után (négy meccs, négy győzelem) karácsonyra kifulladt a csapat, és éppen a Highburyben kapta a szezon legnagyobb zakóját (1-4). Pleatet nem sokkal később elküldték, ő pedig hazaköltözött a Tottenhamhez, ahol azóta is tanácsadó. Tavaly például

elévülhetetlen érdemeket szerzett Dele Alli leigazolásában.

Szezon végi helyezés:7.
Elfogyasztott edzők száma: 14
Hol van ma a csapat: 14. a másodosztályban

Southampton – Graeme Souness
Még egy tréfamester, akit 2008-ban az Observer Sports Monthly a világ legrosszabb edzőjének választott. Wenger első szezonjában ő szállította a PL történetének egyik legnagyobb sztoriját. George Weah állítólagos ajánlására leigazolta a libériai aranylabdás unokatesóját, Ali Diát. Később kiderült a fickóról, hogy szenegáli amatőr focista, és az ügynöke adta ki magát Weah-nak.

A Torino, a Benfica, a Blackburn és a Newcastle voltak a következő tíz év állomásai, miután a Sotontól elküldték. 2006 óta nem próbálkozott újra a kispaddal.
Szezon végi helyezés:16.
Elfogyasztott edzők száma: 17
Hol van ma a csapat: 14. a PL-ben

Sunderland – Peter Reid
Bár a szezon végén kiesett, mégis egészen 2002-ig maradt az északi klubnál. Utána elment kicsit világot látni, dolgozott Thaiföldön, legutóbbl, két évvel ezelőtt az indiai Mumbai Citynél dolgozott. Szezon végi helyezés: 18.
Elfogyasztott edzők száma: 13
Hol van ma a csapat: 19. a PL-ben

Tottenham: Gerry Francis
Mindig csalódás, ha az észak-londoni csapat az Arsenal mögött végez, márpedig ebben a szezonban csak 10. lett, míg az Arsenal 4. Francist hamarosan el is zavarták, 2001 óta nincs köze az edzősködéshez.
Szezon végi helyezés:10.
Elfogyasztott edzők száma: 11
Hol van ma a csapat: 3. a PL-ben

West Ham: Harry Redknapp
Ez volt a szezon, amikor Arry bedobta a mélyvízbe Rio Ferdinandot, és unokaöccsét, Frank Lampardot. Nagy siker volt, hogy bent maradtak. 2001-ig ült a WHU kispadján, majd a Portsmouth, a QPR, a Spurs és a jordán válogatott következett. Ma tévés szakértő és a Wimborne Town igazgatója.

Harry Redknapp szemmel tartja Arsene Wengert Forrás: AFP/Odd Andersen


Szezon végi helyezés:14.
Elfogyasztott edzők száma: 8
Hol van ma a csapat: 18. a PL-ben

Wimbledon: Joe Kinnear
Ebben a szezonban és a Dons ellen rúgta a félpályás csodagólját a kölyök David Beckham, a csapat viszont a Highburyben legyőzte az Arsenalt. Kinnear 1999-ig maradt a Wimbledonnál, egészen addig, míg egy meccs előtt infarktust nem kapott. Később dolgozott a Lutonnál és a Newcastle-nél is, ahonnan kétszer rúgták ki, 2008-ban és 2013-ban is. Ezzel le is zárta edzőkarrierjét.
Szezon végi helyezés: 8.
Elfogyasztott edzők száma: 8
Hol van ma a csapat: 18. a harmadosztályban