Vágólapra másolva!
Az egyik oldalon a liga legszigorúbb védelme, a másikon egy elképesztő hatékonysággal támadó csatárhármas, az egyik kezdőben az Eb gólkirálya, a másikban a világ legjobb játékosa és két hasonlóan veszélyes tettestársa. Barca-Atlético szerda este: nem fogunk unatkozni a spanyol bajnokság első igazi csúcsrangadóján.

Nagyon jót tett a spanyol focinak, hogy már nem feltétlenül a Barcelona és a Real Madrid dönti el egymást között az aranyérem sorsát, a két óriás mellé befurakodott az Atlético Madrid. Persze helyesebb úgy fogalmazni, hogy az Atlético visszatért, hiszen húsz évvel ezelőtt például a bajnoki aranyat és a Király-kupát is lenyúlta a Barca és a Real elől.

A 90-es években elkényeztették a drukkereket

Abban a szezonban az Atlético oda-vissza 3-1-re verte a Barcát, a Nou Campban játszott meccs arról maradt igazán emlékezetes, hogy az első gól előtt Caminero úgy elküldte Nadalt – a teniszező klasszis nagybátyját –, hogy a védőnek a többiek mutatták meg, merre van az előre.

Caminero gól előtti lefordulása 00.23-nál látható:

Azokban az időkben a két csapat egyszerűen nem tudott unalmas meccset játszani, az 1993-94-es szezonban a Nou Campban nyolc gól született, és négy játékos kapott piros lapot. Volt ott minden, zseniális Romário-átemelés, gyönyörű Sztoicskov-szabadrúgás, aztán kihagyott büntető, amit szintén a forrófejű bolgár jegyzett, végül a Barca a brazil mesterhármasával (volt még két meg nem adott gólja is) és Sztoicskov duplájával legyűrte a kétszer is vezető madridiakat.

Egy szezonnal később kicsit visszavettek a felek, nyolcról hétre csökkent a gólok száma, de Romário megint tartogatott egy pofátlan átemelős gólt, és ez volt az a meccs, amin egy bizonyos Guardiola nevű középpályás letette a névjegyét élete első bajnoki góljával – amely nem mellesleg egy bitang nagy felsősarkos bomba volt. A vége 4-3 lett, de már 4-1-re is vezetett a Barca.

Az Atlético a kupában fizette vissza a kölcsönt, a negyeddöntő első meccsén kihasználta, hogy a Barca Lopetegui – a jelenlegi szövetségi kapitány – kiállítása miatt megfogyatkozott, és 4-1-re nyert a Nou Campban. Betalált az a Simeone is, akinek a legnagyobb érdeme van abban, hogy az Atlético újra felnőtt a két riválisa mellé. Aztán a visszavágón majdnem csodát tett a Barca, 3-1-re nyert a Vicente Calderónban, de ez kevés volt.

Mit érezhet a játékos, aki élete meccsét játssza, négy gólt lő, a csapata mégis kikap, és kiesik a kupából? Miután Madridban 2-2 lett az 1997-es kupanegyeddöntő első felvonása, a Nou Campban Milinko Pantic 3-0-nál azt hihette, hogy megvan a továbbjutás, és övé a világ, de a Barca nem hagyta annyiban a dolgot. Pantic pedig hiába vitte be a negyedik döfést is, a Barca Ronaldo duplájával 2-4-ről is felállt, az utolsó szó meg Pizzié volt, így a katalánok 5-4-re nyerték a visszavágót, és később meg sem álltak a kupagyőzelemig.

A két csapat az utóbbi időben sem kedvezett a szívbetegeknek, volt izgalom bőven. Az elmúlt két és fél évben tizenegyszer találkoztak egymással, ebben a bajnoki meccsek mellett két BL- és egy kupapárharc is benne van.

Tizenegyből kettő – de az milyen kettő!

Ami igazán különlegessé teszi ezt a tizenegy találkozást, hogy az Atlético mindössze kettőt tudott közülük megnyerni, mindkettőt hazai pályán – és mindkettő továbbjutást ért. Tavasszal Griezmann volt a nyerőember, az első félidőben az ő fejesével tüntette el a hátrányt az Atlético, aztán a végén egy tizenegyest is begurított, hogy ne csak idegenbeli góllal jusson tovább a csapata.

Most nehéz megtippelni az esélyeket, az Atléticót nem irigyeljük, ha a Celtic elleni formáját hozza a Barca, viszont az Alavés elleni gyötrelmes szenvedés során láthattuk Messiék másik arcát is – igaz, ott az argentint és Suárezt sokáig a kispadon jegelte Luis Enrique. Az Atlético még veretlen a bajnokságban, de az Alavés és a Leganes, vagyis két újonc elleni döntetlenjét nem teheti ki az ablakba, ugyanakkor a hétvégén úgy szétszedte a Sporting Gijónt, mint óvódás a Lego-figurát.

Már csak Suáreznek kellene szőkére festenie a magát, hogy minden klappoljon Forrás: Origo


Az biztos, hogy az Eb-ezüstérmes Umtiti hiányozni fog a Barcánál, mivel a keddi edzésen meghúzódott a térdszalagja. A csak MSN-ként emlegetett Messi, Suárez, Neymar hármas minden sorozatot beleszámítva 17 gólnál tart a mostani idényben.

A brazilt egyébként onnan védték meg, ahonnan talán ő sem számított rá.

A spanyol médiában ugyanis alaposan kiosztották, amiért a Leganes ellen bevetette az összes létező flikkflakkot, de Simeone a pártjára állt, és különleges játékosnak nevezte, aki mindig a pályán válaszol a kritikákra. Az Atlético-edző azt is kiemelte Neymarral kapcsolatban, hogy az olimpia miatt nyáron sem pihent, de a Barcelonában ott folytatta, ahol tavasszal abbahagyta.

A spanyol lapok szerint a Barcában Ter Stegen áll majd a kapuban, a védelmet Sergi Roberto, Mascherano, Piqué és Jordi Alba alkothatja, a középpályán Busquets, Rakitic és Iniesta feladata lesz a labdák megszerzése majd elosztása, elöl pedig az MSN-re hárul majd a befejezés. Az Atlético az Oblak - Juanfran, Savic, Godín, Filipe Luis - Koke, Saul, Gabi - Carrasco, Griezmann, Gameiro tizeneggyel kezdhet, és Fernando Torres beugrásra vár majd a kispadon.

Griezmann elcsöndesítené a Nou Campot Forrás: AFP


A két csapat legutóbb 2014 elején játszott 0-0-t, azóta 27 gól született, három tizenegyes, öt kiállítás és 86 sárga lap színesítette a meccseket.

A meccset a Sport 1 közvetíti 22 órától.